PC

Review NETGEAR ReadyNAS 212 și Nighthawk x6

ReadyNAS RN212 face parte din linia de înaltă performanță de device-uri de tip Network-Attached Storage oferite pe piață de producătorul American.

Această linie de produse folosește un procesor cu patru nuclee față de gama pe care o înlocuiește ce oferea doar două, și include 2 Gigabytes de memorie DDR3 din partea Samsung. NAS-ul Netgear include și funcționalitate de anti-virus integrată. În varianta venită în test, modelul este gol, fără să includă mediile de stocare – acesta oferă suport pentru două hard-disk-uri de până la 6 Terabytes bucata, deci o capacitate maximă de până la 12TB.

Pe partea din față se oferă un port USB, butonul de putere, un buton de Backup, LED-urile de activitate și portița pentru acces rapid la hard-disk-uri.

Review Netgear Nighthawk X6 si ReadyNas 212 02

Pe partea din spate se oferă două porturi Gigabit Ethernet, două USB-uri, un port eSATA, un buton pentru resetare, un slot Kensington pentru securizarea fizică și alimentare.

Toate porturile USB oferite sunt de tip USB 3.0.

Review Netgear Nighthawk X6 si ReadyNas 212 03

Am testat device-ul împreună cu un router pus la dispoziție tot de către Netgear, denumit Nighthawk X6. Acesta își reprezintă cu o oarecare fidelitate numele. Prima impresie ne-a trimis un pic cu gândul la un interceptor imperial din Star Wars.

Review Netgear Nighthawk X6 si ReadyNas 212 08

Acest router este excelent pentru garantarea unei performanțe ridicate a unei varietăți de tipuri de dispozitive în interiorul unei rețele. Este primul router care a oferit funcționalitate tri-band. Scopul acestei funcționalități nu este neapărat de a oferi cine știe ce viteză nebunească, cel puțin nu încă – întrucât prezența pe piață a dispozitivelor cu suport tri-band este încă limitată.

Mai exact, suportul oferit este pentru o bandă de 2.4GHz cu o viteză maximă de 600Mbps și două benzi în frecvența de 5GHz oferind 1300Mbps pentru fiecare bandă. Așadar, rezultă o lățime maximă teoretică de 3200Mbps sau 400 Megabytes pe secundă – dar atenție, aceasta este lățimea maximă ideală, în condiții de non-interferență și însumând toate benzile.

În orice caz, este un dispozitiv excelent în medii ce folosesc multe dispozitive – ceea ce în ziua de azi, e mai mult regula decât excepția. În plus, este și ușor de pus în funcțiune – aplicația Netgear Genie vă asigură că puteți definitiva configurația acestuia în cam cinci minute.

Pentru a fi capabil să intermedieze între cât mai multe dispozitive fără să sughițe, router-ul vine dotat cu un procesor dual-core la 1GHz, împreună cu alte trei co-procesoare specializate pentru a ușura povara transmisiei de date. Acesta mai include si 256MB de memorie RAM.

Atenție – beneficiile de performanță sunt pentru device-uri compatibile cu standardul 802.11ac. Router-ul este bineînțeles capabil să deservească și banda 802.11n, far acest standard este deja învechit, întrucât performanța este limitată de banda ușor saturată.

Review Netgear Nighthawk X6 si ReadyNas 212 07

Spatele carcasei oferă un port USB 2.0 și unul 3.0 – iar ambele oferă suport pentru imprimante și discuri externe. Se mai oferă și suport pentru patru clienți LAN și un buton dedicat pentru pornirea și oprirea LED-urilor de semnalizare, foarte apreciat dealtfel în cazul folosirii într-un dormitor – vă spunem asta din experiență.

Ce putem spune din teste noastre despre acest duo?

ReadyNAS 212 se remarcă în principal prin viteza operațiunilor multiple – în special în momentul utilizării ambelor conexiuni Gigabit Ethernet – transferul de fișiere de mari dimensiuni între și către clienți multipli folosind funcția Link Aggregation, împreună cu funcția de Anti-Virus fără penalizare de performanță și transcodare video în timp real fără încetiniri. Dacă aceste caracteristici îți sunt utile, noi ți-l recomandăm cu căldură.

Cât despre Nighthawk X6, e un pic complicat. Prețul oarecum ridicat îl recomandă mai ales celor care îl vor folosi așa cum trebuie. Așadar, dacă aveți o casă sau mediu de lucru ce folosește sau va folosi dispozitive compatibile 802.11ac, precum Smart TV-uri, console, telefoane, tablete, laptop-uri și așa mai departe, ar fi o idee bună să vă asigurați că veți avea și infrastructura necesară să le deserviți. Căutați dispozitive capabile să comunice în regim 3×3 (deci trei semnale de transmisie și trei de recepție).

Împreună, combinația vă asigură că veți avea un media server capabil să deservească oricâte dispozitive aveți în locație, la viteze ridicate și fără încetiniri.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button