ȘtiriTech&IT

Revolta împotriva taxi-urilor fără șofer a ajuns la etapa de „furci și topoare”

În timp ce angajații firmelor de taxi din România amenință să blocheze orașele în semn de protest față de companiile de ride sharing care le „fură clienții”, avântul companiilor de taxi fără șofer stârnește veritabile revolte în alte colțuri ale lumii.

Waymo este una dintre cele mai vechi companii specializată în servicii robotaxi. Pe scurt, operatorul administrează dintr-un sediu central o flotă de taxiuri fără șofer care străbat străzile orașului San Francisco preluând comenzi recepționate în aplicația pentru mobil. Până aici totul bine, doar că mașinile nu aduc locuri de muncă în comunitate și congestionează străzile orașelor, sistemul computerizat aflat în permanentă îmbunătățire frustrând ceilalți participanți la trafic prin atitudinea defensivă dusă la extrem.

taxi

Mașinile Waymo rămân frecvent blocate în intersecții aglomerate, fiind nevoie de intervenția unui operator care să controleze de la distanță autoturismul. Astfel de incidente se rezolvă în intervale de ordinul minutelor, însă experiența generală cu întâlnirea taxiurilor Waymo este similară celei avute cu mașini de la școlile de șoferi. Ceilalți participanți la trafic urăsc să se afle în spatele unei astfel de mașini care conduce încet și reacționează impredictibil. Mai mult, unii dintre aceștia și-au făcut obicei din a „hărțui” mașinile computerizate prin manevre agresive intenționate care frustrează în egală măsură și clienții aflați la bordul acestora.

Tocmai când credeam că le-am văzut pe toate, frustrarea împotriva taxi-urilor fără șofer a degenerat în acte extreme de vandalism, una dintre mașinile Waymo fiind înconjurată de o mulțime de oameni furioși care au acoperit-o de însemne graffiti, i-au spart geamurile și apoi au incendiat-o. Potrivit departamentului de pompieri din San Francisco, cauza exactă acestui incident nu a putut fi determinată iar autorii rămân anonimi. Singura veste bună este că nimeni nu a fost rănit, mașina oprită din trafic nefiind neocupată la momentul respectiv.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button