ReviewsPCTECH

Synology DS420+ duce mai departe seria de NAS-uri mid-range ale companiei

Când mă uit pe diverse forumuri de IT la configurații recomandate de utilizatori, observ un trend: din ce în ce mai mulți oameni încep să evite alegerea unui HDD pentru stocare când construiesc un PC nou, mulți preferând să instaleze unul sau două SSD-uri M.2 și să scape de nevoia de a mai băga și cinci țoli de metal în carcasă, la care oricum tre’ să mai atașezi și două cabluri și să faci mai mare deranjul. Dar ce faci când vrei să stochezi capacități mari de date, fără să mai ții un HDD (sau mai multe) în PC? Păi îți iei un NAS precum DS420+ de la Synology și bagi acolo tot ce ai nevoie.

Ce este nou la Synology DS420+?

Synology DS420+ face parte din seria Plus, poate cea mai versatilă și echilibrată gamă din portofoliul producătorului. Iar în comparație cu fratele mai mic (DS420J), modelul de față este bazat pe o platformă hardware mai puternică, dar încă de la citirea specificațiilor apare prima chestie pe care aș fi vrut s-o văd îmbunătățită.

  • Procesor: Intel Celeron J4025 2GHz (dual-core)
  • Placă video: Intel UHD Graphics 600
  • Memorie RAM: 2GB DDR4
  • Capacitate maximă de stocare: 64TB (4x 16TB)
  • Suport M.2: pană la doua SSD-uri NVMe
  • Conectivitate: 2x USB 3.2, 2x RJ-45 Gigabit

Review Synology DS420+

Ar fi fost un upgrade potrivit față de modele ceva mai ieftine din serie dacă în loc de două porturi Gigabit, Synology ar fi pus chiar și unul singur la 2.5GB sau ar fi putut chiar să blindeze DS420+ pentru viitor cu un port de 10GB, dar cred că acesta ar avea totuși sens pe un NAS din segmentul high-end.

Pe partea de construcție, Synology DS420+ respectă limbajul de design al producătorului și păstrează forma de cub rotunjit cu patru bay-uri pentru HDD, acces rapid la sloturile M.2 de pe fundul dispozitivului și o abordare ușor de înțeles a indicatorilor și butoanelor de pe fața dispozitivului. Răcirea este asigurată de două ventilatoare de 92mm, care deși cam gălăgioase atunci când sunt forțate, nu se vor tura prea des în utilizarea de zi cu zi.

Cât de ușor se instalează și se folosește?

După cum ne-a obișnuit, Synology folosește și în cazul lui DS420+ sistemul de operare DSM. Acesta s-a dovedit foarte fiabil de-a lungul timpului și a fost actualizat constat de producător. Dar până să ajungem la sistemul de operare, trebuie să instalăm jucăria, nu? Procesul decurge destul de simplu și nu ai nevoie de cine știe ce skill-uri în IT ca să îți dai seama că se alimentează cubul, se leagă cu un cablu de net la router și aia e toată șmecheria.

Review Synology DS420+

Bine, prima parte din șmecherie, întrucât trebuie să-l și initializezi. Dar nu e bai pentru că și asta se face la fel de simplu. După ce ai pornit Synology DS420+ trebuie să deschizi un browser și să te conectezi la NAS. De aici vei fi întâmpinat de asistentul digital care te va îndruma prin pașii de inițializare și ești gata de utilizare în mai puțin de 10 minute.

Odată ce ai accesat interfața DSM de pe Synology DS420+ o să ai în față ceea ce pare a fi deja un sistem de operare complet. Ai o interfață destul de intuitivă și prietenoasă, cu un magazin de aplicații în toată regula și o mulțime de utilitare care să îți facă experiența de utilizare mai plăcută.

Concluzie

Nu am intrat foarte mult în detaliu în acest review, ci am preferat să ofer o experiență mai hands-on. Dar nu vă faceți griji; dacă sunteți noi pe aici, probabil nu știți asta, dar în trecut am realizat câteva materiale ceva mai in-depth în care am folosit diverse NAS-uri de la Synology pentru tot felul de experimente.

Synology DS420+ este un NAS care se adresează utilizatorilor ceva mai avansați, care știu ce caută la un NAS și au nevoie de mai multe medii de stocare. Versatilitatea acestuia stă în mediile de stocare pe care le poți conecta și de modurile în care le poți folosi. Poate că vrei două HDD-uri și două SSD-uri, plus ceva memorie M.2 NVMe pentru caching. Ori ai nevoie de o configurație RAID pentru un strat extra de protecție a datelor, plus ceva stocare rapidă pe care să îți ții jocurile ca în exemplul de mai sus. Iar sistemul DMS și integrarea acestuia cu o mulțime de aplicații populare printre pasionații acestui segment de piață nu face decât să îndulcească și mai mult oferta.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button