ReviewsPCTECH

Microsoft Surface Laptop Studio (2022) – handle with care! (review)

Vara este o perioadă bună pentru prezentări de laptop-uri subțirele și slăbuțe, cum i-ar plăcea unui (mare) influenker de la noi. V-am prezentat deja LG Gram, care este greu de bătut la capitolul light-weight, mai avem în lucru o bijuterie de laptop de doar 1.26 kg de la Huawei, ce să mai, adevărat show de modă la noi în studio. În acest articol, ne îndepărtăm un pic de catwalk, pentru că vom vorbi despre un veteran al gamei 2-in-1, Microsoft Surface Laptop Studio. Arătos, dar nu atât de ușor pe cât pare, Surface Studio are un motiv foarte bun pentru greutatea suplimentară.

Gama Surface de la Microsoft are câteva caracteristici și principii de design care se aplică tuturor produselor. Vorbim aici de ecrane cu touch-screen, tastaturi ergonomice, putere semnificativă de procesare și componente multimedia (cameră, difuzoare) de calitate. La modelul pe care îl prezentăm în continuare, denumirea ar trebui să fie un indiciu că avem de-a face cu un dispozitiv destinat creatorilor de conținut. Am scris acum puțin timp despre ecosistemul NVIDIA Studio și standardele după care denumirea Studio se poate aplica unui laptop sau PC. Ei bine, acest Surface îndeplinește criteriile respective, având în componența sa o placă grafică dedicată NVIDIA RTX. Dar hai să o luăm sistematic, începând cu…

Designul lui Microsoft Surface Laptop Studio

Laptopul de 14.4 inch al celor de la Microsoft are un design foarte special, unic în rândul dispozitivelor de acest tip și caracteristic seriei Surface. În primul rând, șasiul este extrem de solid, din aluminiu. Grosimea dispozitivului nu pare mare, mulțumită formei, dar în realitate, aceasta este de aproape 19 mm. Greutatea, că tot am vorbit de ea mai sus, este apreciabilă pentru un laptop de dimensiunile astea. Versiunea testată, ce include un procesor i7, are aproape 2 kg (1.82, ca să fiu mai exact).

Dat fiind materialul din care este făcut șasiul, singura culoare disponibilă este griul specific aluminiului, în stilul deja tradițional al laptopurilor Surface. Dacă n-ar fi designul ăsta pătrățos, ai putea să îl asemeni cu un laptop de la Apple, mai ales că este comparabil la calitatea fabricației. Ecranul este glossy, iar ramele destul de groase dau impresia de laptop robust.

Microsoft Surface Laptop Studio

Nu putem să discutăm despre designul laptopului Surface Studio fără să menționăm cel mai important feature: faptul că laptopul se poate transforma în tabletă din doar câteva mișcări, datorită sistemului de rabatare a ecranului. Împreună cu ecranul tactil, acest feature crește semnificativ versatilitatea dispozitivului, iar Microsoft Slim Pen 2 face ca Microsoft Surface Laptop Studio să fie un dispozitiv extrem de atractiv pentru artiști și designeri grafici.

De fapt, dacă stai bine să te gândești, Microsoft Surface Laptop Studio este chiar un 3-in-1. Asta pentru că are trei moduri de utilizare: ca laptop, ca tabletă și cu ecranul rabatat la jumătate, proptit pe spațiul dintre tastatură și touchpad (deși nu este deloc evidentă această a treia poziție). Poziția aceasta intermediară este un pic cringe, așa. Adică ok, poate fi utilă în multe cazuri, dar ecranul ăla stă proptit direct pe carcasă, fără să aibă vreun cauciuc, ceva. Cu tot aluminiul din construcție, nu știu cât va dura până vor apărea semne de uzură de la folosirea laptopului în poziția respectivă.

Microsoft Surface Laptop Studio rabatat

Dacă te uiți la porturi și mufe, te apucă râsul/plânsul: ai un număr total de 2 (două) porturi USB-C cu suport Thunderbolt 4. Atât. Ok, mai ai și un jack audio combo, dar pe bune? La un laptop de dimensiunile astea? Zici că suntem în Upside Down: cei de la Apple au început să reintroducă port-uri pe laptopurile lor, iar Microsoft lasă doar două USB-C amărâte pe un laptop de 15 inch.

Hei, măcar ai un port USB pe încărcător. Nu, nu comunică cu laptopul când e conectat, am verificat. Mufa de încărcare este aceeași Surface Connect cu care ne-am obișnuit de la alte Surface-uri, dar laptopul se poate încărca și prin USB-C, dacă chiar simți nevoia să mai rămâi fără încă un port.

Microsoft Surface Laptop Studio porturi USB

Tastatura este iluminată în trei trepte, iar tastele au o cursă suficientă și sunt stabile, chiar dacă le apeși în colț sau într-o parte. Layout-ul este decent, mai bun ca la alte laptopuri care au butonul de Power în dreapta-sus. La Microsoft Surface Laptop Studio, butonul de Power este penultimul din rândul de sus, ceea ce, deși nu este cea mai bună soluție, îl ferește întrucâtva de apăsări accidentale. Tastele-săgeți sus și jos sunt de dimensiuni reduse, dar sunt singurele care sunt așa. Spațierea între taste e foarte ok.

Trackpad-ul este mare și oferă un feedback plăcut și interesant la apăsare, chiar dacă cursa de apăsare este extrem de mică. Palmrest-ul este generos, și deși se încălzește un pic în timpul funcționării, nu devine niciodată deranjant. Laptopul nu are fingerprint reader, deși ar fi spațiu pentru unul. Dat fiind că Microsoft Surface Laptop Studio nu e destinat neapărat mediului corporate, pot trece cu vederea această omisiune, mai ales că camera video integrată este compatibilă cu Windows Hello.

În rest, ce să mai zic? Dacă vei folosi Microsoft Surface Laptop Studio cu un Slim Pen 2, acesta este ușor de ținut și utilizat, se parchează foarte ușor, pe suprafața laptopului, pe laterale și pe spatele acestuia, iar încărcarea se face foarte repede.

Specificații tehnice și performanțe

Greutatea lui Microsoft Surface Laptop Studio este complet justificată, dacă te uiți la specificații. Nu vorbim aici de un laptop slăbuț, portabil, ce este bun pentru browsing și „office work”, ci de un dispozitiv performant, potrivit pentru graficieni. Ca urmare, pe dispozitivul testat avem pe de o parte un procesor respectabil, un i7 din generația 11 (11370H), plus o placă video NVIDIA RTX A2000 cu 4 GB de memorie DDR6. Memoria este de 32 GB, ceea ce aproape că pare excesiv. Pachetul e completat de un SSD de la Hynix și un adaptor Wi-Fi 6 de la Intel, cu Bluetooth 5.1.

Microsoft Surface Laptop Studio are un ecran glossy de 14.4 inch , sensibil la atingere. Panoul LCD cu rată maximă de refresh maximă de 120 Hz, rezoluție 2400×1600 și luminozitate maximă de peste 500 de niți este compatibil cu Dolby Vision. O bilă albă este faptul că ai opțiunea ca rata de refresh să alterneze automat între 60 și 120 Hz, în funcție de scenariul de utilizare. Chiar dacă nu este vreun OLED fancy, calitatea ecranului este foarte bună iar culorile sunt redate corect (100% sRGB și peste 87% DCI-P3). Unghiurile de vizualizare sunt și ele bune, iar luminozitatea este suficientă pentru utilizarea la lumină puternică.

Microsoft Surface Laptop Studio tablet mode

Camera inclusă filmează la rezoluție full HD, iar microfoanele (da, sunt două) sunt special construite pentru a capta vocea și de la distanță. Boxele lui Microsoft Surface Laptop Studio, patru la număr, sunt compatibile cu Dolby Atmos și sunt plasate special pentru a oferi un sunet spațial. Bateria, cu o capacitate de 56Wh, ar trebui să țină cam 18 ore, o valoare demnă de un ultraportabil. Pentru tocilari, iată un tabel cu specificații ale modelului testat de mine. Dacă doriți mai multe informații, puteți accesa pagina produsului.

Procesor Intel Core i7-11370H
Placă video NVIDIA RTX A2000 cu 4GB GDDR6
Memorie 32 GB DDR4 2666 MHz
Dimensiune ecran 14.4 inch
Rezoluție display 2400×1600
Rată de refresh ecran 60/120 Hz
Dimensiuni laptop 323 x 228 x 19 mm
Greutate 1,82 kg
Conectivitate Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
Porturi 2 x USB-C cu suport Thunderbolt 4
1x 3,5 jack pentru căști
1 x conector Surface Connect
Autonomie declarată baterie 18 ore de utilizare tipică

Specificațiile sună bine în teorie, dar cum stăm cu practica? Uite, cam așa. Laptopul a obținut un scor de 1956 în Cinebench R20, un scor destul de slăbuț dacă mă întrebați pe mine. În Single Core, scorul a fost de 436 puncte, la fel, slăbuț. Puteți pune asta pe seama faptului că procesorul este din generația 11, dar vorbim de un i7 cu o putere maximă măsurată de 35W, m-aș fi așteptat la scoruri mai bune.

Microsoft Surface Laptop Studio Cinebench R20 scor

În 3DMark însă, situația se schimbă. Departe de a fi un laptop de gaming, scorul din Time Spy reflectă perfect performanțele și obiectivele acestui dispozitiv. Scorul total a fost de 4355, cu 4334 la Graphics și 4480 la CPU. Puterea maximă consumată de placa video a fost de 40W.

Microsoft Surface Laptop Studio Time Spy scor

Scorul este unul foarte ok și bineînțeles că te poți juca pe el dacă vrei, dar unde va străluci placa RTX A2000 va fi în procesarea video și foto. Un ultim test pe care l-am făcut este Cinebench, unde am avut o viteză maximă de transfer de 3514 MB/s respectiv 3069 MB/s la testul de citire/scriere secvențială ți 67,72 respectiv 128,84 MB/s la citire / scriere aleatorie 4KB.

Experiența în utilizare a lui Microsoft Surface Laptop Studio și concluzii

Am utilizat pentru câteva zile Microsoft Surface Laptop Studio și pot să înțeleg de ce Microsoft cere atâția bani pentru el. Este un laptop foarte versatil, cu o autonomie a bateriei foarte bună. Sigur, dacă stai toată ziua să vizionezi clipuri 4k, nu va rezista cu siguranță 18 ore. Totuși, dacă administrezi cu atenție luminozitatea ecranului și aplicațiile rulate, laptopul reușește cu ușurință să te țină o zi de lucru.

Am încercat să desenez pe el, evident în modul tabletă, și pot să raportez că se descurcă onorabil. Nu există lag, Slim Pen 2 își face treaba corect și cred că singurul lucru pe care l-aș avea de comentat este că pare un pic prea elastic, prea „bouncy” atunci când lovești ecranul în mod repetat (de exemplu când desenezi puncte). Faptul că stylus-ul poate fi poziționat în multe locuri pe laptop îl face foarte confortabil în utilizare.

Microsoft Surface Laptop Studio

Pe partea de multimedia, laptopul e ok, boxele redau sunetul foarte clar și puternic, deși bass-ul nu este grozav. Ecranul are unghiuri de vizualizare foarte bune, e suficient de luminos, iar poziția intermediară, cu ecranul proptit între trackpad și tastatură, este foarte utilă când vrei să vizionezi filme fără ca laptopul să ocupe mult spațiu, dar păstrând avantajul stabilității. Camera video este excelentă, iar teleconferințele și filmările vor arăta foarte bine. În plus, sunetul înregistrat este de foarte bună calitate.

Cum am menționat și mai sus, nu sunt deloc un fan al sistemului de rabatare a ecranului. În primul rând, mecanismul în sine dă senzația de fragilitate. Apoi, chiar dacă materialul carcasei este rezistent, sistemul în sine este destul de dificil de utilizat. Doar un exemplu: dacă te grăbești și vrei să deschizi laptopul cu o mână, dintr-un colț, în 50% din cazuri vei deschide și sistemul de rabatare. Fixarea ecranului în poziția intermediară se face magnetic, o soluție elegantă care însă are dezavantajul că nu fixează puternic ecranul și îți poate „fugi” de pe poziție dacă nu mânuiești laptopul cu atenție.

Microsoft Surface Laptop Studio hinge

Procesorul cu 4 nuclee și 8 fire de execuție mi s-a părut suficient pentru activitățile mele, dar nu am utilizat programe avansate de editare foto-video sau de randare. Mi-ar plăcea să văd varianta cu procesor din generația 12 de la Intel, pentru că, cel puțin în teste, un procesor precum Intel Core i7-1260P șterge pe jos cu orice i7 din generația 11. Placa video s-a achitat foarte bine de sarcinile efectuate, iar cantitatea substanțială de RAM este clar un bonus dacă lucrezi cu fișiere mari sau cu aplicații ce necesită multă memorie.

De încălzit, laptopul se încălzește moderat, și faptul că are șasiul construit din aliaj de aluminiu face ca această căldură să se distribuie relativ uniform pe toată suprafața laptopului. Avantajul este însă că n-am avut vreo secundă probleme cu throttling sau temperaturi exagerate. Astfel, temperatura maximă a procesorului a fost de 85 grade Celsius, iar placa video nu a trecut de 73 de grade în nicio situație. Sistemul de răcire își face auzită prezența foarte discret, ajutat probabil și de numeroasele fante de sub laptop.

Concluzia la care am ajuns este că Microsoft Surface Laptop Studio este un dispozitiv foarte bun pentru cei care au nevoie neapărată de un 2-in-1 (în cazul de față, 3-in-1). Prețurile încep de la aproape 2000 EUR pentru versiunea cu i5 cu placă video integrată și aproape că se dublează pentru versiunea de top. Vorba francezului, that’s a lot of money, man! Și pentru banii ăștia nu primești cine știe ce portabilitate (datorită greutății) și nici o conectivitate grozavă (datorită numărului limitat de porturi).

Dar ceea ce primești este un laptop foarte bine construit, cu un ecran de calitate, cu o autonomie foarte bună și cu o putere de procesare peste medie. Merită asta banii? Numai voi puteți decide.

Calitate și versatilitate, dar la un preț cam mare

Design si construcție - 7.5
Specificații tehnice și performanțe - 8.5
Experiența in utilizare - 8

8

Un laptop scump, dar care livrează performanțe solide și o experiență foarte bună în utilizare. Versatil, cu autonomie excelentă, Microsoft Surface Laptop Studio este un instrument pentru profesioniști.

User Rating: Be the first one !

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button