
Dacă e vară, e lansare LG gram! Acum un an și un pic vă prezentam unul din primele modele din gama gram al coreenilor de la LG, lansate în sfârșit și la noi: LG gram 16, recordmen Guiness World Records la categoria cel mai ușor laptop de 16”.
Am simțit noi că e un nou trend pe piață, vă povesteam și aici când cei de la HUAWEI ne-au arătat că piața laptop-urilor cu ecran mare, în special 16”+ s-a dublat în ultimii doi ani, ajutat evident și pe fond de pandemie, care a deschis apetitul, sau mai bine zis, ochii utilizatorilor către ecrane mai mari, mai ergonomice pentru stat mult în fața ecranelor.
Iată că LG confirmă noul trend și avem pe masa noastră, la test, un laptop și mai generos decât modelul de anul trecut: LG gram 17!
Vă invit să descoperim împreună ce ne aduce nou LG și dacă generosul laptop de 17” livrează conform așteptărilor și renumelui legendar, atât la capitolul portabilitate dar și autonomie.

LG Gram 17: Construcție, design: greutate (tot) legendară!
A trebuit să-l pun pe pe cântar, să-mi cred ochilor: 1,35kg! Este greutate unui laptop de 13”, ce să mai dicutăm. Da, doar atât cântărește modelul LG Gram 17. Da, am mai spus-o dar mă văd nevoit să mă repet: MacBook Air M1 are 1,29kg. Remarcabil!
Evident, trucul e mereu în materiale. Ca și la modelele anterioare, și LG gram 17 este îmbrăcat într-un aliaj de magneziu – capacul, burta dar și zona din jurul tastaturii / touchpad-ului. Un aliaj mult mai ușor decât aluminiul, evident, dar totuși rezistent la șocuri. Da, magneziul este de trei ori mai ușor decât aluminiul, însă poate fi extrem de ușor confundat cu un plastic mat – și în plus, nici la disiparea căldurii nu se compară cu aluminiul.
Fiind mai maleabil decât aluminiul, veți vedea că deși capacul se deschide foarte facil, cu o singură mână, elegant, capacul flambează un pic, motiv pentru care recomand deschiderea ”ca la carte” al ecranului, din mijloc, din zona webcam-ului.
La fel ca și la fratele mai mic de anul trecut, LG gram 16, și gram 17 flambează la o apăsare mai fermă în zona centrală a tastaturii, între tasta Space și touchpad ceea ce e normal pentru acest aliaj mai moale. Ce vreau să subliniez e că aceste îndoituri nu reprezintă o problemă sau a chestiune de calitate al construcției. Dovadă stă și faptul că și LG gram 17 vine cu certificări MIL-STD-810G, adică ce certifică faptulcă a trecut cu brio nu doar teste military grade pentru temperaturi extreme dar și testul de șoc, la cădere.
Deci portabil e, e și subțire: doar 17,7mm grosime. Mi-a intrat în rucsacul meu care e făcut pentru laptop-uri de 15,6, deci ce ar mai fi de spus? Ultraportabil și compact pentru dimensiunile sale. Și încărcătorul e miniaturizat, față de cel de anul trecut – doar 200g are noul încărcător de 65W.
Ecran 16:10, mat, WQXGA (2560×1600)
Golden Ratio everywhere. Da, mă bucur tare mult că văd acest nou trend. Ce-i drept, și LG gram 16” avea ecranul 16:10, deci coreenii au fost printre primii care au adus acest val de schimbare benefic.
Aș dori să subliniez că în sfârșit avem un ecran mat, și mult mai luminos decât cel de pe modelul precedent: avem o medie de 400cd/m2, ceea ce face din LG gram 17 un companion ideal și afară, pe terasă, cât și în interior.
În continuare nu e un ecran pe care să-l recomand profesioniștilor, dar să punctăm punctele forte: contrast 1390:1, nivel de negru 0.32cd/m2 (bun), luminozitatea maximă 440/m2, dar cu o medie de 400cd/m2.
Avem și Gamut foarte bun 100% SRGB, 99% DCI-P3, 87% Adobe RGB.
Ca și la panoul de generație anterioară, aceleași slăbiciuni: deviația de luminozitate este destul de ridicată (până la 15%, precum și deviația Delta E la Color Uniformity foarte mare la setări de luminozitate mare).
Color Accuracy-ul e bun, un Delta E de 1,5.
LG gram 17: Touchpad, tastatură
LG Gram 17 vine cu aceeași tastatură foarte faină și un touchpad ireproșabil de care te vei îndrăgosti imediat ce te familiarizezi cu layout-ul.

Tastatura are o cursă foarte lungă, de 1,65mm, tastele au o rezistență destul de mare la tastat, experiența de utilizare este de top. Nu putea lipsi iluminarea tastelor, și avem în acest sens trei trepte. Evident, la diagonala asta extrem de generoasă nu putea lipsi Numpad-ul, dar tot un pic mai îngrămădit.
Avem același buton de power întâlnit pe gram 16, ce a luat forma unei taste low-profil, care are cursă total diferită, se apasă diferit, mai greu pentru a evita apăsarea accidentală și se simte altfel. Tot aici se ascunde și cititorul de amprentă.
LG gram 17: Conectică
Conectică familiară din nou, un deja-vu: 2 porturi USB Type-C cu Thunderbolt 4 (asta înseamnă semnal pentru încă două monitoare 4K sau unul 8K), două porturi USB Type-A 3.2 Gen 1, un port HDMI 2.0 și un cititor de carduri micro SD. Și un jack audio. Da, și Kensington lock.
Alimentarea se face pe portul Type-C, un lucru obișnuit pentru un laptop care se dorește respectabil în 2022. Același reproș ca și la gram 16: aș fi apreciat ca unul din cele două porturi Type-C să fie pe laterala din dreapta, să nu te stresezi că nu îți ajunge firul de la priză. Evident, dreptacii cu mouse vor spune că lasă, e mai bine așa, deci adevărul e la mijloc. Per total, pentru un ultrabook, avem conectică de top.
LG gram 17: Sub capotă – Performanțe procesor
Avem un procesor de a 12-a generație, o premieră pentru mine: Intel® Core™ i7 1260P.

Avem un procesor cu 12 nuclee, 16 fire de execuție. 4 nuclee de performanță, 8 nuclee de eficiență.

Față de i7-1165G7 de generație anterioară, avem un spor de performanță de 10-12% în single core performance in Geekbench, dar o creștere spectaculoasă, cu peste 50% în multi-core performance. Interesant. Foarte interesant. Ambele procesoare (generația a 11-a respectiv noul procesor de generație a 12-a) cu TDP de 28W.

Evident, cu al său chipset grafic integrat Intel® Iris® Xe Graphics, acest procesor este clar consacrat pentru munca de birou, sau ”laptop-ul bun la toate” pe care să-l avem alături în excursii/călătorii lungi, vacanțe, etc.
LG Gram 16 nu va dezamăgi la task-uri zilnice obișnuite, lucru confirmat și de PCMark 10: cele 4 nuclee și 8 fire de execuție îl clasează peste majoritatea laptop-urilor de tip Office.
În PCMark10 avem un spor de 12-15% față de generția anterioară și se observă că al nostru LG gram 17 aici de față se situează simțitor peste media laptop-urilor de office din clasamentul PCMark10.

În Cinebench R15 și R23 avem din nou un salt spectaculos în Multi-Core și incremental în Single-Core, un comportament similar cu Geekbench.
Și comportament Multi Core (Cinebench R23). TDP ce trece de 40W la primele teste, dar după aceea reintră în normalul procesorului, aprox 28W. Temperatura nu trece de 90C, nici în sesiunile de multi-core repetate.
Se pare că această vară a fost mai fierbinte ca anul trecut, temperatura din cameră a fost de 24,5 – 25C, iar acest lucru nu favorizează procesorul i7- Fiecare grad contează, mai ales la testele de load maxim, de durată.
Și să nu uit – în teste am folosit profilul cu ventilatorul la High, pe modul Normal am observat o scădere a performanțelor în testele de stress cu mai bine de 10-20% în toate testele.
Temperaturile pe suprafața laptop-ului sunt OK în timpul sesiunilor office, normale, fără a deranja sub nicio formă, respectiv devin un pic mai mari, dar încă în limitele acceptabilului, în testele de încărcare maximă, undeva 42-45C pe tastatură și un pic peste în zona deasupra tastaturii, unde se face și evacuarea aerului fierbinte.
Ca și la modelul anteriorul de 16”, și la LG gram 17 avem un nivel foarte mic de zgomot generat de ventilator – în mod curent cu profilul ventilatorului pe Normal, nu am ajuns la 30dB, iar pe modul High Fan Speed, în testele de stres nu am depășit în măsurători mai mult de 33-35dB, deci foarte OK pentru un ultraportabil.
Cei 16GB DDR5 sunt evident lipiți de placa de bază, precum la orice ultraportabil văzut de noi în ultimii ani, în schimb avem două sloturi pentru SSD, într-unul avem un super rapid Samsung de 1TB pe NVMe PCI3 4x cu o viteză uluitoare pentru un ultrabook.
LG gram 17: Autonomie de invidiat!
Știam că seria gram excelează și la autonomie, aici practic nu am avut surprize, pentru că așteptările erau deja foarte mari. Da, am obținut o autonomie cu 15% mai mică decât la modelul de 16”, dar avem și un ecran mai generos, să nu uităm.
Oricum, 12 ore și 13 min în Modern Office nu e rău, iar în testul de Video Battery Life aproape am atins 14 ore! Luminozitatea folosită a fost de 160cd/m2 (având conexiunea wireless, bluetooth activă, pe modul Battery Saver). Mă declar mulțumit pentru un laptop de 17”.
Bateria are o capacitate de 80Wh, ca și la modelul de 16” de anul trecut.
Soft-uri interesante, pentru securitate sporită
Experiența utilizatorului este îmbunătățită cu LG Glance by Mirametrix, o soluție software inovatoare bazată pe inteligență artificială, care sporește securitatea și confortul.
Iată câteva funcții inedite: LG Glance by Mirametrix blochează automat ecranul atunci când utilizatorul
se îndepărtează de laptop. De asemenea, estompează conținutul de pe ecran când altcineva încearcă să privească ecranul laptopului din spatele utilizatorului și afișează notificări în acest sens.
O altă funcție nemaiîntâlnită – pentru creșterea confortului de utilizare, dacă la laptop este conectat la un monitor extern, cursorul mouse-ului și fereastra utilizată se deplasează automat pe ecranul la care se uită utilizatorul.
Concluzie
LG gram 17 moștenește tot ce trebuia de la modelul anterior. Pe modelul ce nu-i stricat, nu schimba, avem construcție similară modelului de anul trecut, la care s-au făcut mici upgrade-uri tehnologice pe ici pe colo, precum memorie, procesor, SSD dar și un panou mai luminos, și mai ales, mat.

Dacă vreți un laptop care să vă țină literalmente o zi de lucru, fără priză, LG Gram 17 nu vă va dezamăgi. Dacă vreți un laptop cu ecran mare, generos, dar prietenos cu rucsacul și spatele vostru, cu o greutate similară unui notebook de 13-14”, din nou, LG gram 17 este ceea ce căutați.
NOTĂ: Puteți urmări review-ul video al acestui laptop pe pagina noastră de YouTube.