ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Review BenQ MOBIUZ EX3415R – Mai este relevant gaming-ul la rezoluție ultrawide?

Mulți gameri aleg PC-ul ca platformă principală datorită posibilităților pe care le oferă acesta. Iar un exemplu foarte bun este posibilitatea de a te juca pe monitoare ultrawide precum BenQ MOBIUZ EX3415R, care îți oferă rezoluții nemaivăzute pe console și rată de refresh mare. Dar mai sunt jocurile la rezoluție ultrawide relevante, sau a fost doar o nebunie de moment a câtorva producători?!

Că să vedem care este treaba cu rezoluțiile astea ultrawide, trebuie să aruncăm o privire la pacientul zero, modelul care a pornit întreaga isterie. Alienware a prezentat primul concept de monitor ultrawide în cadrul CES 2008, iar acesta a furat toate privirile. Dar era un model primitiv, alcătuit din trei monitoare înghesuite în aceeași carcasa, oferindu-i un aspect de CRT foarte lat. Iar primul contact cu un monitor ultrawide comercializat la scară largă l-am avut în 2012, odată cu LG EA93.

Derulăm câțiva ani mai târziu și dăm nas în nas cu BenQ MOBIUZ EX3415R, un monitor ultrawide de gaming cu rezoluție 3440×1440, rată de reîmprospătare a ecranului de 144Hz și suport pentru HDR. Și pe lângă specificațiile premium, mai vine și cu un sistem audio integrat în carcasă.

BenQ MOBIUZ EX3415R Review

Cam așa tre’ să fie un monitor în 2021

Cred că tehnologia a evoluat destul de mult în ultimii ani încât să putem renunța, în sfârșit, la monitoarele 16:9 cu rezoluție FullHD. Tot militez pentru o schimbare în această direcție, dar de multe ori îmi încasez înjurături de la oamenii care încă nu au trecut peste 2010 și formează o majoritate covârșitoare. Dar o să fac abstracție de ei astăzi, iar în aroganța mea o să vorbesc despre cum văd lucrurile.

Și să vă spun sincer, le văd super bine la rezoluție 3440×1440 pentru că încap lejer pe ecranul cu panou IPS. Dar înainte de a începe să le înșir „pe foaie” o să va las aici specificațiile complete ale lui BenQ MOBIUZ EX3415R:

Tipul Panoului IPS / W-LED, edge array
Rezoluție și rată de reîmprospătare 3440×1440 @ 144 Hz
FreeSync Premium: 48-144 Hz
Culoare, Acoperire și HDR 8-bit / DCI-P3
HDR10, DisplayHDR 400
Emulare HDRi
Timp de Răspuns 1ms
Luminozitate 200 nits SDR
400 nits HDR
Contrast 1,000:1
Sistem Audio Integrat 2x 2w, 1x 5w
Intrări Video 1x DisplayPort 1.4
2x HDMI 2.0
Audio Jack 3.5mm
USB 3.0 1x sus, 2x jos
Consum de Energie 35.5w @ 200 nits
Dimensiuni 815 x 424-526 x 269mm
Grosime 110mm
Greutate 8.5kg

Deși în specificații nu este menționat, BenQ MOBIUZ EX3415R suportă nu doar FreeSync Premium, cât și NVIDIA G-Sync. Nu este certificat de producătorul de plăci video, însă o simplă activare a setării din NVIDIA Control Panel va face ca toate jocurile tale să ruleze cu G-Sync fără probleme. Iar asta este o caracteristică care te va ajuta foarte mult.

Monitorul oferă rezoluție WQHD cu aspect 21:9. Asta înseamnă că la 3440×1440 jocurile vor rula mai bine decât la rezoluție 4K, însă pentru a atinge și cele 144FPS-uri vei avea nevoie de o configurație puternică. Iar BenQ MOBIUZ EX3415R a reușit să-mi înghenuncheze chiar și RTX 3080-ul în anumite jocuri. Iar aici intră în schemă G-Sync despre care am vorbit mai devreme, întrucât îți va îmbunătăți masiv experiența, mai ales dacă ai o placă video mai slabă.

Calitatea construcției și a sistemului audio

Pachetul îți oferă cam tot ce îți trebuie : ai monitorul, piciorul acestuia, toate cablurile de care poți avea nevoie și telecomanda cu care să controlezi aspectele panoului și sistemul audio. Despre acesta din urmă voi vorbi tot în acest paragraf pentru că voi aduce doar completări la ceea ce știați de la modele precum BenQ EX2780Q.

BenQ MOBIUZ EX3415R are o construcție din plastic solid și nu prezintă zone slabe în care ar putea apărea probleme în utilizarea îndelungată. Însă pentru a obține un produs robust, producătorul a sacrificat anumite aspecte, precum grosimea. Comparativ cu alte monitoare pe care le-am mai testat, asta este masiv, dar când ai biroul care-ți poate adăposti 34″ de monitor ultrawide, cred că grosimea este ultima ta problemă.

BenQ MOBIUZ EX3415R Review

În mod normal, monitorul este încadrat în categoria celor de gaming. Dar nu prea ți-ai da seama de treaba asta de la exterior, întrucât BenQ a ales un aspect ceva mai simplu. Așa că nu avem parte de iluminare RGB, ori tot felul de modele SCI-FI pe carcasă. În schimb, primim un design funcțional specific seriei EX, cu marginea de jos a ecranului mai groasă pentru a adăposti senzorul de lumină ambientală și logo-urile BenQ și HDRi, iar celelalte trei margini oferă un aspect borderless.

Pe spate nu găsim mare lucru, astfel avem patru linii care brăzdează plasticul, alături de un logo MOBIUZ. Spatele monitorului este însă funcțional, oferind un loc prin care subwoofer-ul integrat să poată „respira” și un capac de plastic care să acopere cablurile din zona I/O. Și dacă tot am adus vorba, grilajul din partea de sus a monitorului nu servește drept gazdă pentru boxe, acestea fiind amplasate ceva mai jos.

Calitatea audio este surprinzătoare pentru o soluție integrată într-un monitor și oferă o alternativă numai bună dacă nu ai sau nu vrei să folosești un set de boxe separate. Locuiesc într-o garsonieră de 40mp, iar sistemul TreVolo a reușit să-mi ofere volum numai bun pentru a auzi un podcast în timp ce spălam vase sau pregăteam o mașină de rufe, iar bass-ul este destul de pronunțat încât să simt nevoia să-l las mai moale seara ca să nu-mi încasez înjurăturile de rigoare de la vecinul de sub mine.

BenQ MOBIUZ EX3415R vine cu un suport masiv care personal nu-mi place absolut deloc. Înțeleg nevoia de a oferi o bază solidă unui astfel de monitor, dar cred că producătorul ar fi putut explora mai multe opțiuni. Am un birou mare, de 165x75cm, dar chiar și pe ăsta am fost oarecum obligat să țin mousepad-ul sub unul dintre picioarele monitorului pentru că nu aveam unde altundeva să-l bag.

BenQ MOBIUZ EX3415R și jocurile video

La o așa rezoluție era și normal să avem și ecranul curbat, iar BenQ MOBIUZ EX3415R oferă o curbură 1900R care complimentează perfect dimensiunea monitorului. Nu este nici prea curbat încât să distorsioneze imaginea rău, dar nici prea plat încât să trebuiască să-ți miști capul stânga-dreapta ca să vezi ce se întâmplă pe toată suprafața. Iar asta oferă un grad de imersiune foarte mare, întrucât pierzi contactul aproape complet cu lumea exterioară.

Panoul în sine nu este impresionant prin prisma specificațiilor, oferind o iluminare de 400 nits cu performanță destul de slabă atunci când afișează conținut SDR. Nu știu exact care este problema, însă pe toate preset-urile mi s-a părut că imaginile arată puțin granulat și șters. Parcă nu are explozia aia de culori pe care ai aștepta s-o vezi la un monitor cu luminozitatea la maxim.

BenQ MOBIUZ EX3415R Review

Situația se schimbă în bine odată cu activarea HDR-ului din setările Windows. Și chiar dacă în mod normal sistemul de operare de la Microsoft nu se înțelege prea bine cu conținutul HDR, în cazul lui BenQ MOBIUZ EX3415R se pare că monitorul a fost configurat astfel încât să randeze foarte bine la luminozitate maximă. Din nefericire, câteva ore de utilizare mai târziu, iar ochii mei deja dădeau semne grave de oboseală. Deci per total, experiența HDR, deși satisfăcătoare nu a reușit să îmi ofere ceea ce căutam.

Jocurile au căpătat o nouă formă

Chiar dacă performanța generală a panoului nu este impresionantă, în jocuri am avut parte de o experiență foarte plăcută. Formatul 21:9 mi-a oferit o perspectivă nemaivăzută până acum în anumite titluri și am reușit să pierd mai mult timp decât mi-aș fi permis în jocuri precum GRID Autosport sau DiRT Rally 2.0.

Dar să nu credeți că BenQ MOBIUZ EX3415R este potrivit doar pentru gaming casual și jocuri cu mașini. Panoul de 144Hz s-a potrivit de minune în câteva sesiuni de Apex Legends, Rocket League și Counter-Strike: Global Offensive și rezoluția imensă mi-a permis să văd ceva mai mult decât adversarii mei. Nu știu dacă este un avantaj corect sau nu, dar am observat în câteva meciuri cu prietenii că apucam să-i văd ieșind după colț, înainte ca ei să-și dea seama că îi am în vizor.

BenQ MOBIUZ EX3415R ReviewTehnologiile adiționale precum Advanced Motion Accelerator (AMA) au adus și ele câteva îmbunătățiri bine-venite pe zona de gaming, iar panoul IPS destul de leneș a fost împins de la spate pentru a oferi un timp de răspuns cât mai mic. Bine, la nivelul maxim de AMA pierzi puțin din calitatea vizuală, dar dacă îl setezi la „2” vei avea un panou IPS arătos și al naibii de rapid.

Deși se poate, nu recomand însă jocuri eSports la nivel profesional pe acest monitor. Imaginea este puțin distorsionată, ecranul este adesea greu de urmărit când te concentrezi pe adversari și cei 144Hz sunt deja depășiți de alte monitoare mai ieftine care oferă până la 240Hz. Dar nu pentru asta este creat BenQ MOBIUZ EX3415R, iar in titluri precum The Witcher 3, Rise of the Tomb Raider și Grand Theft Auto V a oferi o experiență cinematică cum n-am mai văzut până acum. Și doar pentru asta, merită din plin achiziția unui ultrawide.

Concluzie – Îl cumperi sau nu?

Asta este frumusețea gaming-ului pe calculator. Vine în atât de multe forme și configurații, încât îți poți personaliza experiența fix așa cum îți dorești. Iar rezoluția ultrawide este un fel de cireașă care tronează un tort foarte delicios. Și cu pretendenți precum BenQ MOBIUZ EX3415R este greu să nu iei măcar în considerare trecerea la următorul nivel.

Din nefericire, prețul este puțin cam mare pentru ceea ce oferă. Calitatea imaginii lasă de dorit atunci când te uiți la MSRP-ul de 1.000$ și chiar dacă performanța HDR este decentă, nu pot trece prea ușor peste dezamăgirea in format SDR. Desigur, producătorul poate motiva prețul prin specificațiile bune și caracteristicile extra, plus că primești foarte mult monitor pentru banii tăi, dar este greu să nu te uiți și la competiția care oferă la fel de multe contra unui cost mai mic.

BenQ MOBIUZ EX3415R reușește însă să iasă în evidență prin introducerea unui sistem audio decent care te scutește de achiziția unor boxe separate, includerea unui senzor pentru lumina ambientală pe care unii utilizatori îl vor găsi util si printr-un pachet complet care te scutește de bătăile de cap aferente achiziției unui monitor nou.

Verdict!

Construcție și pachet - 8
Calitatea imaginii și a sunetului - 7
Experiența de utilizare - 9

8

BenQ MOBIUZ EX3415R este un pachet complet în adevăratul sens al cuvântului, dar are și câteva lacune care mă fac să mă uit și la oferta competiției înainte de a mă arunca cu capul într-o achiziție de 1.000 de dolari.

User Rating: Be the first one !

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button