Reviews
Trending

Review ASUS ZenBook Duo (UX481F) – Productivitate next-level la numai un kilogram jumate’

Design si Calitatea Constructiei - 8
Specificatii si Performanta - 7.5
Experienta de Utilizare - 7

7.5

Merita incercat!

ASUS ZenBook Duo este un laptop care ofera multe pentru pretul sau si este in propria sa liga. Nu are performanta unui notebook de gaming, insa ofera caracteristici care iti vor usura munca enorm. Dureaza putin sa te acomodezi cu ecranul secundar si cu tastatura inghesuita, dar odata ce ai reusit sa faci asta, experienta va fi foarte fluida.

User Rating: 4.93 ( 18 votes)

Cu totii stim ce este aceea o senzatie de deja-vu: esti ferm convins ca anumite chestii ti s-au mai intamplat si ca ai mai trait aceleasi experiente. Ei bine, cam senzatia asta am avut-o cand am pus mana pe ASUS ZenBook Duo. Laptop-ul hibrid cu un ecran si jumatate pe care puteam sa jur ca l-am mai vazut. Si a naibii fatalitate, chiar am mai pus mana pe unul asemanator, doar ca era varianta PRO si review-ul pentru acesta este scris de unul dintre colegii mei, acum ceva timp.

Sa revenim insa la ale noastre si sa discutam astazi despre varianta ceva mai ieftina a acestui model. Daca colegul meu a fost dat pe spate de versiunea PRO, sunt destul de sigur ca micile compromisuri facute pentru modelul mai ieftin nu vor fi destule cat sa schimbe parerea lasata de primul.

Design – Un ecran si jumatate, usurel si solid frate!

Nu mai este pentru nimeni un secret ca imi plac laptop-urile metalice; la categoria asta, ASUS ZenBook Duo este, la fel ca si fratele mai mare si mai puternic, un adevarat pretendent la titlul de favorit pentru mine. Cuvintele de ordine in cazul acestui model insa, sunt portabilitatea si utilizarea cu cap a spatiului disponibil. Avem parte de un ultrabook cu o greutate de numai 1.5kg intr-un body de 14″.

Capacul este fabricat dintr-un aluminiu placut atingerii care are o culoare albastruie si un finisaj brushed. Singura problema cu el este ca atrage amprentele destul de rau si se curata relativ greu. In rest, constructia laptop-ului este solida si se incadreaza cu succes intre modelele din aceeasi categorie de pret. Mi-a placut si faptul ca in momentul in care il deschizi, laptop-ul se foloseste de propriul sasiu pentru a inclina tastatura spre utilizator, astfel fiind confortabil in utilizare.

Pe partea de conectivitate gasim cam tot ce este necesar pe un laptop de acest fel. Avem in dotare un total de doua USB 3.0, un USB Type-C, un port HDMI, un cititor de carduri MicroSD si un jack pentru casti + microfon. Aceste porturi sunt dispuse in mod egal, cate trei pe fiecare parte, stanga gazduind si mufa pentru incarcator.

La inceput, trebuie sa recunosc ca mi s-a parut destul de inghesuit, insa dupa ce am lucrat pe el timp de cateva zile, am inteles ca ASUS are un magician sau pe cineva mult prea destept pentru intelegerea mea angajat pe acolo. De ce zic asta? Pentru ca in ciuda faptului ca intr-un sasiu de 14″ au inghesuit doua ecrane FullHD, a ramas cumva loc si pentru tastatura si touchpad; iar astea doua sunt si usor de utilizat si placute la atingere.

Specificatii – O configuratie echilibrata care stie sa faca cam orice

ASUS ZenBook Duo este un laptop bine dotat ca sa folosesc un jargon mai popular. Procesorul este un i7 din seria U, dar are destula putere cat sa fie numai bun pentru browsing, Photoshop si chiar si editare video in Da Vinci. Nu ca m-as pricepe bine la ultima, dar s-a miscat foarte ok cat l-am butonat. Configuratia modelului pe care l-am avut in teste arata cam asa:

  • Intel Core i7 10510U, 4c/8t, 1.8Ghz/4.9Ghz Turbo
  • 16GB RAM LPDDR3 2133Mhz
  • SSD 512GB M.2
  • Nvidia GeForce MX250 (1D52), 2GB GDDR5

Configuratia este una mid-range care foloseste un procesor Intel Core i7 din seria U cu un TDP maxim de 25W, iar placa video este varianta ultra-portabila a MX250. Cea din urma, la fel ca si MX150 al generatiei trecute vine in doua variante. Pe ASUS ZenBook Duo gasim versiunea low-power cu numele de cod 1D52, in timp ce modelele mai mari si mai puternice vor gazdui versiunea normala cu codul 1D13.

ASUS ZenBook Duo Review

Cele doua ecrane sunt insa cel mai interesant aspect al acestui model. Ecranul principal de 14″ este un panou IPS cu rezolutia 1920×1080 si o rata de refresh de 60Hz. Ecranul secundar este taiat pe jumatate, avand o rezolutie de 1920×515 si o rata de refresh asemanatoare, tot de 60Hz. Diferenta fata de modelul PRO, pe langa rezolutia ecranului principal, este ca in cazul acestui laptop doar ecranul secundar este touch-screen.

Performanta – ASUS ZenBook Duo este un ultrabook veritabil si foarte versatil

Poate ca nu are cea mai puternica configuratie, dar ASUS ZenBook Duo este un model de luat in seama. Cele doua ecrane combinate cu alegerea componentelor fac din acest laptop o alegere numai buna pentru creatorii de continut care vor mobilitate.

Nu am intampinat dificultati in utilizare chiar daca aveam deschis Photoshop pe ecranul principal, iar pe cel secundar aveam Chrome care rula un tutorial de pe YouTube si aplicatia de calculator pentru a determina rezolutia unei imagini pe care incercam sa o modific. Dar ma cunoasteti; dupa munca, mereu caut un motiv de joaca, asa ca am dat si cateva meciuri de Rocket League si am jucat si niste PC Building Simulator (noua mea obsesie), iar performanta a fost decenta.

Un alt aspect WOW in legatura cu ASUS ZenBook Duo este bateria. Aceasta este imensa pentru un laptop de dimensiunile acestuia, avand 70Whr. Pe hartie, aceasta poate sustine 22 de ore de utilizare cu ScreenPad Plus dezactivat, iar pornirea acestuia va scadea intervalul la 15 ore. Trebuie sa recunosc ca si in utilizare, rezultatele au fost asemanatoare si nu am simtit nevoia prea des sa il pun la incarcat, cateodata uitand ca sunt inca pe baterie.

Concluzie – ASUS ZenBook Duo este laptop din viitor

ASUS ZenBook Duo este un model special care a reusit sa ma surprinda placut si a facut fata tuturor incercarilor mele de a-l suprasolicita. Desigur, nu va asteptati sa va jucati cele mai noi titluri la detalii Ultra sau sa editati video 8K pe el. Daca asteptarile voastre sunt insa altele si sunteti realisti in legatura cu ce vreti de la un astfel de hibrid, o sa fiti surprinsi placut. Din partea mea, are patru de DA si merge in etapa urmatoare 😀

Singura problema pe care ar putea-o gasi unii oameni este performanta oferita la acest pret, comparativ cu alte laptop-uri. Din pacate pentru acesti indivizi este ca nu prea au un termen de comparatie, iar momentan ASUS ZenBook Duo este un laptop in propria liga, urmatorul pas fiind catre versiunea PRO a acestuia.

ASUS ZenBook Duo Review

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button