ȘtiriTech&IT

Apple susține că iPhone 16 este ”mai ușor de reparat” decât generațiile iPhone anterioare

Imediat după anunțarea tarifului de 119 USD pentru înlocuirea acumulatorului iPhone 16 Pro Max, Apple vine cu explicații detaliate privind cât de simplu este acum să schimbi acumulatorul iPhone 16, sau să-i înlocuiești alte componente.

Potrivit analizei publicate în urmă cu ceva timp de specialiștii iFixit, iPhone 15 este genul de telefon asupra căruia nu prea ai vrea să încerci nici un fel de intervenție fără experiența/ajutorul unui reparator profesionist, telefonul primind un scor modest de 4/10 puncte, reflectând dificultatea peste medie a reparațiilor. Cu noile modele iPhone 16 încă neajunse în laboratoarele iFixit, mai e timp pentru încă un exercițiu de marketing, Apple detaliind cum a făcut noul iPhone și mai ușor de reparat.

Dar înainte de asta, haideți să reamintim ce măsuri a luat Apple pentru descurajarea reparațiilor iPhone 15:

  • Împerecherea/serializarea fiecărei componente cu telefonul pe care e instalată. Spre exemplu, dacă scoți modulul camerei foto de pe un telefon și încerci să îl instalezi pe un alt telefon identic, acesta nu va funcționa deloc, sau telefonul va afilșa diverse mesaje de eroare. La fel se întâmplă și dacă achiziționezi componenta nouă/originală și încerci să o instalezi direct pe telefon ca și piesă de schimb. Pentru aproape orice reparație iPhone, inclusiv schimbarea acumulatorului, e nevoie ca noua componentă să fie „împerecheată” cu telefonul. Și nu poți face asta decât într-un centru de service autorizat de Apple, folosind instrumente pe care doar tehnicieni aprobați de compania americană le pot avea. În caz contrar, te alegi cu un telefon parțial funcțional, care îți va reaminti prin mesaje de eroare că nu ai jucat după regulile trasate de Apple.
  • Capacul iPhone 15 Pro Max este lipit cu modulul de încărcare wireless și „insula” camerei foto, piesa de schimb fiind astfel mai costisitoare decât ar trebui și vizată de sabotarea funcționalității prin serializarea modului wireless.
  • Telefonul este, din proiectare, nejustificat de complicat, cu nenumărate șuruburi pe care le poți desface doar cu anumite instrumente nu tocmai ușor de procurat. Un singur moment de neatenție și vei reasambla telefonul greșit, folosind șuruburi prea scurte/lungi, ignorând ordinea precisă folosită de Apple.

Cât despre iPhone 16, Apple susține că a atins un echilibru între durabilitate și reparabilitate, cu accent pe cel din urmă aspect. Spre exemplu, acum poți detașa mai ușor acumulatorul. Conectarea la terminalele unei baterii de 9V a panglicilor de care înainte puteai doar să tragi pentru slăbirea adezivului de fixare accelerând procesul. Aparent, curentul de mică intensitate produce încălzirea și slăbirea aproape instantanee a adezivului, permițând extragerea acumulatorului cu riscuri minime în ce privește deteriorarea neintenționată a componentelor adiacente.

O altă schimbare binevenită este de-serializarea modului Face ID, pentru iPhone 16 and iPhone 16 Pro. Acum poți schimba camera TrueDepth de la un telefon la altul fără ca Apple să-i dezactiveze funcționalitatea. Anterior, pentru această operațiune erai obligat să apelezi la un centru de reparații autorizat Apple.

Apple Repair Assistant, mai prietenos cu iPhone 16

Posesorii iPhone și reparatorii profesioniști pot combina piese noi și second-hand pentru repararea telefoanelor iPhone 16, asigurând că piesele încă utilizabile din telefoane stricate nu ajung inutil la gunoi, pe motiv că serializarea Apple împiedică refolosirea acestora. Totuși, chiar dacă nu ai nevoie să contactezi Apple pentru „reîmperecherea” componentelor recoltate din telefoane nefuncționale, este esențial ca telefonul respectiv să nu fi fost „black-listed” de Apple prin încadrarea ca telefon furat, blocând astfel și refolosirea componentelor asociate cu acesta. Iar asta e un lucru bun, măsura descurajând furturile de telefoane cu scopul valorificării componentelor.

O altă concesie majoră din partea Apple este deschiderea accesului la funcțiile de diagnosticare on-device. Începând cu iOS 18, diagnosticarea Apple pentru reparații va fi disponibilă pe dispozitiv, astfel încât clienții să poată determina ce piese trebuie înlocuite fără a fi nevoie de un al doilea dispozitiv.

Și că tot vorbeam de refolosirea componentelor, Apple anunță suport oficial pentru componente furnizate de terți sau folosite. Dacă în urma instalării unei piese compatibile, aceasta nu poate fi calibrată pe serverele Apple bazate pe cloud, iPhone-ul sau alt dispozitiv va încerca să activeze piesa și să permită funcționarea acesteia la capacitatea maximă, afișând în același timp istoricul reparațiilor în setările telefonului. Piesele Apple uzate vor putea fi recalibrate pentru folosirea cu alte dispozitive, apărând ca ”piese utilizate” în istoricul reparațiilor dispozitivului.

Și în cele din urmă, o actualizare viitoare va activa suportul True Tone pentru ecranele schimbate cu componente „terțe” sau instalate fără ajutorul Apple, împreună cu informațiile despre starea bateriei, chiar dacă acumulatorul de schimb este o piesă „compatibilă”. În plus, scanerul LiDAR și camera frontală vor funcționa în continuare atunci când modulul este înlocuit și lăsat neconfigurat.

Acum, spuneți voi cine ar fi putut convinge Apple să vină cu atâtea gânduri bune și acțiuni concrete, pe subiectul, sustenabilitate, înlesnirea reparațiilor și creșterea duratei de viață a dispozitivelor?

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button