
Consiliul European și Parlamentul European ar putea reuși ceea ce China și nicio altă mare putere globală nu a reușit până acum: să impună tuturor folosirea unui Portofel Digital de Identitate care să lege fără cale de scăpare identitatea online, de cea reală.
Apple, Google, Meta și alți giganți tehnologici ar putea fi obligați prin lege să accepte acest portofel digital pentru autentificare în conturile online. Toate conturile online. Folosind acest portofel digital, cetățenii europeni vor putea să își deschidă și acceseze conturi bancare, realiza plăți în format electronic și multe altele. Iar pentru că totul să fie super-convenabil, îți vei putea asocia și documente oficiale cum ar fi permisul de conducere, credențialele de acces la birou, rețetele pe care le decontai folosind Cardul de Sănătate și desigur, Cartea de Identitate format electronic. Autoritățile UE promit să asigure securitate deplină, totodată dând asigurări că utilizatorii vor putea alege dacă vor sau nu să-și includă datele personale în noul portofel digital.
Conform pachetului de reguli aflate încă la stadiul de negocieri, toate marile platforme online vor trebui să accepte un portofel de identificare digitală ca metodă de autentificare. Un comunicat de presă al UE le definește drept „platforme online foarte mari” entități precum Amazon, Facebook, Bookings.com și altele, care vor intra în mod automat sub incidența Legii privind serviciile digitale. Alte exemple de platforme online obligate să accepte portofelele europene de identitate digitală pentru autentificarea utilizatorilor sunt TikTok, Instagram, X (fostul Twitter) și multe altele.
Apple App Store, Google Play Store, YouTube și Google Maps figurează, de asemenea, pe lista „Very Large Online Platforms” din noua lege europeană, însă deocamdată nu este clar cum va forța UE acești giganți cu sediul în afara spațiului comunitar să accepte altceva decât conturi de pe propriile platforme pentru a se conecta la serviciile lor. O primă variantă ar fi amenințarea cu excluderea platformelor neconforme din spațiul comunitar însă mai plauzibilă pare a fi o soluție „convenabilă pentru toată lumea”. Până la urmă, în funcție de cine trage „sforile”, noul Portofel Digital de Identitate poate fi în egală măsură o binecuvântare din punct de vedere al siguranței și bunei organizări a spațiului online, dar și sfârșitul anonimității online pentru cei care au motive, întemeiate sau nu, să țină la acest aspect.
„Caracteristicile portofelelor și specificațiile comune vor face atractivă pentru toți furnizorii privați de servicii să le accepte pentru serviciile lor, creând astfel noi oportunități de afaceri”, notează UE în comunicatul său de presă.