Tech&ITȘtiri

Piața de plăci video se confruntă cu cea mai mare scădere de vânzări din ultimii 10 ani

Perioada de instabilitate economică pe care o trăim are ramificații serioase în toate domeniile, inclusiv cel de plăci video. Și uite așa se face că, conform unui studiu, numărul de GPU-uri vândute în trimestrul trei al acestui an a scăzut dramatic, atât de rău încât se confruntă cu cea mai mare scădere a vânzărilor de la cea înregistrată în timpul crizei economice din 2009, când lumea nu avea bani de nimic.

Chestia asta s-a întâmplat din mai multe motive, așa că am să le iau pe rând. În primă fază, consumatorii obișnuiți nu și-au luat plăci video noi pentru că au așteptat modelele noi de la NVIDIA și AMD. Și asta s-a întâmplat din două motive: o nouă generație aduce performanțe mai bune și funcții în plus și, odată cu lansarea unei noi serii de plăci video, prețurile generației anterioare scad.

În al doilea rând, faptul că Ethereum a trecut de la un sistem proof-of-work la unul proof-of-stake (mișcare denumită drept „The Merge”), decizie care a dus la transformarea minatului într-o activitate total neprofitabilă. Ca să minezi eficient,ai nevoie de cele mai puternice și mai bune plăci video, iar The Merge i-a împins pe mulți să renunțe la asta.

În ultimul rând, trebuie să vorbesc și despre integratorii de sisteme, fie că vorbim despre sisteme desktop sau laptopuri. În mod normal, aceste companii comandă stocuri uriașe de componente (printre care și plăci video) în trimestrul 2 sau cel târziu trimestrul 3 al anului, pentru a se pregăti pentru perioada sărbătorilor, atunci când vânzările de calculatoare și laptopuri cresc semnificativ, în comparație cu alte perioade ale anului.

Dar ce să vezi, cererea pentru PC-uri a scăzut destul de mult anul acesta, în mare parte grație instabilității economice despre care vorbeam la început. Oamenii nu mai sar cu portofelul în față să-și cumpere un laptop sau un calculator nou, pentru că nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile, cel puțin din punct de vedere economic, în perioada următoare, iar lumea este conștientă de asta.

Am să dau și câteva numere, ca să pun în perspectivă tot ce am zis mai sus. În trimestrul trei al anului 2022, vânzările de GPU-uri integrate sau dedicate a scăzut la 75,5 milioane de unități, cu 10,5% mai puțin față de trimestrul trecut și cu 25,1% mai puțin față de trimestrul trei al anului 2021. Pe lângă asta, vânzările de plăci video pentru desktop a scăzut cu 15,43% și cele pentru laptop-uri cu 30%.

Un alt punct interesant de notat este că Intel (cel mai mare producător de procesoare din lume) și-a crescut cota de piață când vine vorba despre chipset-urile grafice. Poate și pentru că mai toate procesoarele lor vin cu grafică integrată, vânzările companiei au crescut cu 4,7%, în timp ce AMD a luat o lovitură de 47,6% și NVIDIA de 19,7%.

Sincer să fiu, nu sunt tocmai optimist cu privire la volumele de vânzări nici pe Q4. Noile plăci video de la NVIDIA din seria RTX 40 costă o mână și un picior, și în timp ce modelele de la AMD par a fi ceva mai normale la cap din perspectiva prețului, rămâne de văzut ce performanțe va avea seria 7000.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button