Tech&IT

La 24 de ore de la „The Merge”, tot mai multe criptomonede devin neprofitabil de minat

Trecerea monedei Ethereum de la Proof-of-Work la Proof-of-Stake (proces denumit The Merge) are efecte devastatoare asupra minatului de criptomonede. Dacă această afirmație nu are niciun sens pentru tine, voi încerca să explic pe scurt. Ethereum este una dintre cele mai răspândite și valoroase criptomonede, iar felul cum puteai până acum să generezi (sau să minezi) astfel de monede era cu ajutorul plăcilor video sau a unor dispozitive speciale de minat. Instalarea și rularea unui program de mining solicita placa video și îți dădea o șansă de a rezolva o ecuație foarte complexă, creând astfel o cantitate de Ethereum.

Această metodă de generare de criptomonede se aplică la mai toate monedele virtuale și este denumită Proof-of-Work. Ea are foarte multe dezavantaje legate de consumul extrem de mare de curent electric. Așa că Ethereum a trecut zilele trecute de la Proof-of-Work la Proof-of-Stake, procedeu prin care toți cei care dețin un anumit număr minim de Ethereum au șanse să genereze automat mai mult. Cu cât ai mai mult Ethereum, cu atât șansele să generezi cresc.

Desigur, aceasta este o explicație foarte scurtă. Ideea de bază e că dacă una din metode se bazează pe „minerit” (work), cealaltă se bazează pe posesie (stake). Iar trecerea uneia dintre cele mai mari monede virtuale la cea de-a doua metodă a avut efecte devastatoare asupra întregii piețe de criptomonede. De ce? Pentru că minerii (cei care folosesc plăci video sau dispozitive speciale pentru generarea de criptomonede) au avut de ales: fie să vândă și să lichideze „fermele” de minat, fie să treacă la a mina alte monede, mai puțin răspândite și mai puțin profitabile.

Cum numărul celor care au ales să închidă fermele a fost relativ mic, celelalte criptomonede au primit brusc un număr mare de mineri, fapt ce a scăzut semnificativ profitabilitatea minatului respectivelor monede (pe principiul că cu cât sunt  mai mulți care minează o anume criptomonedă, recompensele pentru rezolvarea unei ecuații devin tot mai mici). De exemplu, Ethereum Classic (ETC), o monedă la care au trecut o mare parte din minerii de Ethereum (ETH), recompensa minerii cu aproximativ 0,98 USD pe zi de minat la rata medie acum câteva zile, iar după The Merge, recompensa pe zi de minat a scăzut sub 0,25 USD.

ETC dificultate criptomonede
Dificultatea minatului de ETC în ultimele zile (sursa https://minerstat.com/)

Profitabilitatea minatului altor monede a scăzut și mai mult, proporțional cu diferența între numărul de mineri inițial și numărul de mineri care au „sărit” la acea monedă. Sigur, lucrurile se vor mai liniști în timp, pe măsură ce minerii se vor redistribui uniform, dar problema pe termen mediu rămâne: o mare parte din monede nu vor mai fi profitabil de minat, mai ales în contextul creșterii prețului energiei electrice.

Ce înseamnă asta pentru noi, cei care nu ne ocupăm de minat? Cel mai probabil, mulți mineri vor renunța, deci vom asista la un nou influx de plăci video pe piața second-hand și la scăderea puternică a prețurilor acestora în următoarele luni. The Merge a creat valuri care se vor resimți puternic atât la utilizatorii de plăci video, cât și la producători (NVIDIA și AMD), la un moment foarte delicat – lansarea noilor generații de plăci video. Cât de mari vor fi valurile? Rămâne de văzut.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button