ReviewsPCRSS PaginaDeMedia

Review ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi OC+ Edition

La fel ca-n viata, frumusetea costa mult

Scotoceam astazi prin tolba cu hardware al lui Mos ZonaIT si ma gandeam: „Oare la ce mai scriu eu review?”. Si am gasit-o! O cutie negricioasa cu cateva desene argintii si rosii pe care scrie cam asa: ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition. Cum pana acum n-am mai testat o editie custom de 5700 XT, am considerat ca a venit clipa.

ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi OC+ Edition

Ce mai nume are si placa asta. Mai, mai ca m-am balbait in scris pana l-am pus ca titlu.  Dar ce e cu ea, de unde asa nume lung si cu ce este speciala? Ei bine, ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition este cel mai de pret model al producatorului si unul dintre cele mai rapide de pe piata.

[table id=28 /]

Din cate puteti vedea si in tabelul de mai sus, diferentele nu ar fi foarte multe, insa editia de la ASRock are ceva in plus fata de varianta OEM. Este vorba despre frecventele de baza si in boost. Practic, modelul celor de la ASRock are un OC de 330Mhz pe Base Clock. In Boost, diferenta se micsoreaza la 270Mhz dar placa custom sparge bariera de 2Ghz. Asta ma duce cu gandul la placile mai vechi de la Sapphire de pe vremea lui HD7750/70 care aveau in titlu GHZ Edition, dar astia sunt dinozauri pe-acum.

Review ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition

Pe partea de racire, ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition schimba complet regulile jocului. Cooler-ul de tip turbina si carcasa in forma de caseta VHS indoita au fost inlocuite cu un sistem imens. Acesta contine un heatsink cu 5 heatpipe-uri care este racit de trei ventilatoare. Ce e drept, pentru un OC atat de mare era nevoie si de o racire pe masura. Un lucru care ar trebui mentionat este faptul ca placa, desi are I/O-ul pe doua sloturi PCI, va necesita trei dintre acestea libere pe carcasa.

Design-ul este mai impresionant decat placa in sine

Pana acum, ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition este o distributie foarte puternica a acestui chip si concureaza de la egal la egal cu ASUS Strix, GIGABYTE Aorus si SAPPHIRE Nitro. Ce are in plus distributia ASRock este designul. Pe celelalte nici nu trebuie sa vi le pun in fata ca sa va imaginati deja cum arata, insa daca va spuneam numele acestei placi, cred ca ati fi avut dificultati in a v-o desena in minte.

Review ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition

Placa iese in evidenta pe orice parte ai intoarce-o, de la partea frontala cu trei ventilatoare inegale pana la laterala asimetrica si backplate-ul cu influente steampunk. Coloritul placii include indeosebi negru si argintiu, fiind completat de putin alb si auriu. Pe partea de aspect, ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition se prea poate sa fie cea mai frumoasa placa video pe care am avut ocazia s-o testez vreodata. Imi place in special ca este ca o pata de culoare intr-o piata destul de standard.

Sa vorbim numere!

Hai c-am laudat-o pentru aspect, am vorbit despre racire, dar sa vedem mai exact cum se traduc cei 2Ghz si oleaca de pe nucleu in performanta. Toate jocurile au fost testate la setari Ultra, pe cele trei rezolutii principale: 1080p, 1440p si 2560p. Pentru a realiza testele am folosit sistemul personal care contine cam asa:

  • Procesor: AMD Ryzen 5 3600X @ 4.3Ghz
  • Cooler: be quiet! Dark Rock Pro 4
  • Placa de baza: ROG Crosshair VIII Impact
  • Memorie: HyperX Fury Black 16GB @ 3200Mhz
  • Stocare: Kingston A2000 M.2 NVMe
  • Sursa: be quiet! SFX L 600W 80+ Gold

ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition va fi colosul din PC-ul tau

Nu doar ca placa este mare ca si spatiu ocupat in carcasa, dar cu siguranta ii vei simti prezenta si cand vine vorba de temperaturi si consum. Temperaturile pe parcursul sesiunilor de gaming nu au depasit 78 de grade, dar asta in conditiile in care am un PC de mici dimensiuni care sta intr-o carcasa ITX. Ca si o paranteza, nici nu vreti sa stiti cat de greu mi-a fost sa scot 2080-ul meu si s-o bag pe asta, amandoua fiind doua placi masive si foarte lungi. Revenind la temperatura, mi se pare un rezultat foarte ok tinand cont ca nu m-am jucat deloc la undervolt si nu am nici airflow de test-bench. De asemenea, am observat ca ventilatoarele au fost destul de silentioase deci era clar mai mult spatiu de manevra in ceea ce priveste temperatura, dar cum e intr-un prag safe, nu mi-am batut capul. In idle placa sta oriunde intre 35-50 de grade, in functie de cat de rece e procesorul si cat de cald e in camera.

Review ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition

Un lucru pe care trebuie insa sa il luati in considerare referitor la aceasta placa este consumul. Pe pagina oficiala a producatorului, capacitatea recomandata a sursei este de 700W. Bine, nu ca a mea nu a facut fata, dar trebuie tinut cont de faptul ca ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition necesita doua alimentari de 8 pini. Asta inseamna ca un consum maxim ar fi de 375W (75W din PCI-Express cu inca 300W din cele doua alimentari), insa nu cred ca placa asta se duce pana acolo. Realist, o sursa serioasa de 600W ar trebui sa fie indeajuns pentru a hrani matahala asta.

Concluzie

ASRock Radeon RX 5700XT Taichi OC+ Edition este o placa impunatoare si chiar daca nu are la baza un chip enthusiast, aspectul si performanta mai mult decat decenta o fac speciala in felul ei. Pe langa avantajele evidente, placa aceasta are un mare dezavantaj pe care nu l-am vazut decat spre finalul redactarii acestui articol. Pretul acesteia este pe la 2650-2700 de lei; traducere, cam cat un RTX 2070 Super, care este superior din perspectiva performantei si a consumului.

Asta nu-mi schimba insa parerea. Nu trebuie sa fii neaprat fan AMD ca sa alegi o placa mai slaba in defavoarea uneia mai puternice. Aceasta distributie de la ASRock este apex-ul cuvantului Premium cand vine vorba de constructie si trebuie sa recunosc ca din perspectiva software-ului, AMD are o bila alba de la mine. Ceea ce ar recomanda-o din perspectiva mea ar fi tehnologiile noi introduse de AMD (Image Sharpening si Anti-Lag) si suportul pentru FreeSync. Acesta din urma este mai raspandit si ceva mai bine implementat decat varianta software de G-Sync de la NVIDIA.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button