ȘtiriTech&IT

După NVIDIA, Google/Alphabet este următoarea companie AI care promite câștiguri record din acțiuni

Unii ar spune că „aventura” cu Nvidia e deja gata. Cine a cumpărat acțiunile companiei e deja bogat, iar cine le cumpără de acum înainte rămâne să plătească pentru prosperitatea celor de dinainte. Dar se prefigurează o nouă vedetă: Google/Alphabet.

Când Microsoft și Open AI anunțau ChatGPT, mai toată lumea se uita către Google și spunea, măcar în gând.. prea târziu. Apoi Google a prezentat Bard, mult așteptata alternativă ChatGPT primind atât de multă publicitate negativă încât ambițiile Google pe segmentul AI păreau aproape îngropate, fără ca dezvoltatorul Android să fi apucat măcar să-și facă un nume. Dar încet și cu siguranța unui buget aproape nelimitat, Google a transformat Bard in Gemini, simultan oferind spre licențiere tehnologiile sale. Iar clienții sunt… Samsung și Apple, singurii jucători care contează.

De la Bard la Gemini

Chiar dacă încă nu are faima ChatGPT, Gemini ar putea să aibă susținerea pentru a ajunge mult mai sus, integrarea, chiar și la nivel de tehnologie, cu dispozitivele Samsung și Apple asigurând genul de sprijin la care Microsoft nu a reușit să ajungă, partenerul OpenAI fiind preocupat poate prea mult de propriul ecosistem de servicii.

Cu Nvidia ajunsă pe culmi nebănuite, singura destinație rezonabilă pentru fondurile investitorilor în AI devine Alphabet, acțiunile companiei crescând de la 132 dolari la începutul acestei luni, la peste 152 dolari. Iar dacă actuala tendință s-ar putea opri temporar la pragul de 155 dolari atins la începutul anului, trendul general este de creștere susținută și nu pare să se oprească.

Potrivit companiei de analiză Wedbush, ”riscurile structurale percepute pentru Google Search sunt supraevaluate, Alphabet rămânând un beneficiar net al boom-ului Generative AI”.

Astfel, după o țintă inițială de 175 dolari, cotațiile acțiunilor Alphabet ar urma să crească în continuare, susținută de inițiativele companiei pentru îmbunătățirea Android, Search, YouTube și alte produse folosind inovații bazate pe inteligență artificială.

De asemenea, un aport major în aprecierea companiei îl au și colaborările majore cu giganți precum Apple și Samsung, tehnologiile Google urmând să ajungă la miliarde de utilizatori.

 

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button