ȘtiriTech&IT

OpenAI nu poate breveta ”GPT”, din ChatGPT

Cum o fi să ai ChatGPT, cel mai valoros brand de la inventarea iPhone, dar să nu-l poți breveta și include în campaniile tale de marketing. Ei bine, OpenAI se află în această situație, creatorul celui mai puternic model AI de până acum neputând breveta denumirea GPT din numele acestuia, pe motiv că acesta este un termen prea general.

Termenul GPT a fost utilizat atât de mult în ultima perioadă, devenind practic un sinonim cu tehnologia AI. Problema e că termenul nu este doar un sinonim, ci a fost preluat direct din definiții folosite în cercurile științifice: transformator generativ pre-antrenat. Totul este în nume; un model AI generativ este o piesă de tehnologie pre-antrenată care generează date. Deci, orice tehnologie AI generativă este, prin definiție, un GPT.

OpenAI vrea să valorifice denumirea GPT, dar nu poate

Dacă vrei să înregistrezi o marcă comercială în SUA ai de completat o cerere solicitând tot felul de informații. Odată completată, trebuie să trimiți respectiva cerere biroului de brevete al SUA, spre examinare și aprobare finală. Cert e că obținerea unei mărci comerciale este un proces lung și costisitor pentru orice antreprenor, și la fel ca orice proces de cerere are posibilitatea de a fi respins. Iar OpenAI nu e o excepție.

OpenAI dorește să folosească termenul GPT în scop comercial, revendicând mai întâi proprietatea asupra acestuia. Însă potrivit explicației furnizată de Biroul de brevete al SUA, termenul GPT este un termen mult prea larg. Iar asta este un adevăr, GPT indicând o ramură a tehnologiei de inteligență artificială și nu un produs anume. E ca și cum ai încerca să brevetezi termenul EV. Toată lumea știe că e despre mașini electrice. Așa că de ce să deții tu toate drepturile asupra oricărei formule de exprimare care folosește termenul EV?

În mod predictibil, avocații OpenAI susțin că termenul GPT nu este unul prea larg

GPT nu ar fi o denumire generică, deoarece nu este înțelesă imediat de către public. Cum ar fi.. Ești în anul 1886 și doar câțiva „boieri” conduc automobile. Tu nu știi despre ce este vorba, așa că termenul autoturism poate fi acordat companiei Ford, ca și prim mare fabricant de automobile, încât doar mașinile Ford să poată fi numite și autoturisme.

Din fericire, reprezentanții biroului de brevete nu sunt de aceeași părere cu OpenAI, stabilind că acesta este un termen care se aplică practic întregii industrii AI generative.

Cert este că și Google folosește GPT-uri. La fel și Meta, X, Anthropic AI și alți dezvoltatori chatbot sau generatoare de imagini AI care au apărut în ultimul an și patru luni. De asemenea, multe dintre instrumentele AI generative de pe piață folosesc termenul GPT. Deci, dacă OpenAI ar reuși să breveteze GPT documentul ar putea fi etichetat drept facilitatea abuzivă a unui monopol asupra acestei industrii.

Deocamdată, OpenAI poate contesta respingerea solicitării de revendicare, putând merge până la 3 contestații consecutive. Dar așa arată lucrurile acum, GPT va rămâne un termen din limbajul universal, folosit pentru a descrie o întreagă categorie de modele AI și nu creația unei anume companii.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button