ȘtiriTech&IT

NVIDIA aduce funcționalitatea Copilot+ pe orice PC care dispune de accelerator GeForce RTX

Funcționalitatea Copilot+ nu va rămâne mult timp o exclusivitate rezervată posesorilor de laptopuri și PC-uri de ultimă generație, NVIDIA promițând să democratizeze avantajele AI pentru toți posesorii de PC-uri laptopuri Windows 11, cu condiția dispună de un accelerator GeForce RTX.

Participant la expoziția Computex 2024, NVIDIA a risipit puțin din aura de misticism ridicată de Microsoft în jurul noii familii de laptopuri Copilot+, recent dezvăluită împreună cu o nouă platformă de procesare ARM, folosind un chipset Qualcomm aparent dezvoltat special pentru asta. Nu că Intel și apoi AMD nu ar fi făcut deja același lucru, anunțând noi modele de procesoare x86 prevăzute funcții dedicate pentru accelerare AI, suportând Copilot+. Dar acum și NVIDIA ia atitudine precizând că oricine va putea transforma PC-ul pe care îl are deja într-unul Copilot+, asigurându-se mai întâi că are instalat un accelerator grafic din familia GeForce RTX.

Ce-i drept, NVIDIA s-a limitat la a menționa doar 5 modele de laptopuri, furnizate de ASUS și MSI, care vor deveni compatibile Copilot+  de îndată ce actualizarea relevantă de software va fi disponibilă. NVIDIA nu a menționat nici o listă cu acceleratoare grafice pentru PC, precizând doar că funcțiile AI vor debuta pe seria RTX 40 mobile, lăsând de înțeles că tehnologia este intenționată în primul rând pentru laptopuri.

Cu toate acestea, la nivel de arhitectură hardware nu există diferențe între seria RTX mobile și RTX pentru desktop care să le descalifice pe cele din urmă pentru rolul de acceleratoare Copilot+, neglijarea celor din urma fiind cel mai probabil o strategie temporară de marketing.

NVIDIA Copilot+

Pe lângă anunțul legat de adăugarea suportului Copilot+, NVIDIA a prezentat și Project G-Assist, o demonstrație tehnologică care utilizează un asistent AI cu procesare locală RTX pentru a oferi asistență contextuală în joc. Spre exemplu, în timpul jocului, vei putea deschide o interfață de chat și pune asistentului AI întrebări relevante despre obiectivele din joc, ajutorul primit în timp real amintind de bine cunoscutele ghiduri Walkthrough realizate de entuziaști care au jucat deja titlul respectiv. Doar că ajutorul primit este în timp real și interactiv, în sensul că pui întrebări și îți AI-ul îți oferă exact răspunsul de care ai nevoie.

Încercând să tempereze așteptările, NVIDIA s-a grăbit să sublinieze că momentan aceasta este doar o demonstrație tehnologică și nu ceva care va ajunge imediat la gamerii din lumea întreagă. Cel mai probabil, pentru ca această tehnologie să funcționeze la întregul potențial va fi nevoie de colaborare strânsă cu dezvoltatorii de jocuri, care își vor aduce propriul aport pe măsură ce jocul trece prin diferitele etape de dezvoltare și este pregătit de lansare.

Spre exemplu, echipa de game testers identifică diferite aspecte ale jocului și informații de care jucătorii ar putea avea nevoie și le adaugă la experiența folosită de G-Assist. Deși NVIDIA nu spune asta în mod explicit, G-Assist ar putea elimina sau cel puțin reimagina conceptul de game tutorials, oferind jucătorilor neinițiați o introducere în lumea de joc care nu se limitează la ghiduri scriptate pe care le repeți până pricepi ce ai de făcut.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button