ȘtiriTech&IT

Intel Lunar Lake, anunțat pe valul PC-urilor Copilot+, se lansează în trimestrul 3 din 2024

Ce capacități de calcul va avea noul procesor

În plin asalt al PC-urilor Copilot+, a se citi Microsoft Build, Intel anunță noile procesoare Lunar Lake, care vor fi lansate în trimestrul 3 din 2024. Procesoarele Intel Lunar Lake vor echipa peste 80 de noi modele de laptopuri produse de mai mult de 20 de companii (OEM).

Urmaș al procesoarelor Intel Core Ultra, Lunar Lake va oferi o eficiență energetică crescută și compatibilitatea arhitecturii x86. Intel spune că peste 40 de milioane de procesoare AI pentru PC-uri urmează să fie livrate în acest an.

Ce capacități de calcul va avea procesorul Lunar Lake

Lunar Lake este așteptat să fie un procesor mobil revoluționar pentru PC-urile AI, cu capacitatea de procesare de mai mult de 40 de TOPS ale NPU. În plus, Lunar Lake va fi echipat cu peste 60 de TOPS GPU, oferind mai mult de 100 de TOPS în total.

Ce înseamnă asta: TOPS (Tera Operations Per Second) este o unitate de măsură utilizată pentru a cuantifica performanța unei unități de procesare neurală (NPU – Neural Processing Unit). Aceasta arată câte trilioane de operațiuni poate efectua NPU-ul într-o secundă. Un NPU cu 40 TOPS poate efectua 40 de trilioane de operațiuni pe secundă.

GPU-urile (Graphics Processing Unit) sunt optimizate pentru calcule intense și sarcini grafice complexe, cum ar fi randarea imaginilor, procesarea video și, mai recent, calculul AI. În contextul AI, GPU-urile sunt utilizate pentru antrenarea rețelelor neuronale și pentru inferență, datorită capacității lor de a efectua un număr mare de operațiuni paralele. Un GPU cu 60 TOPS poate efectua 60 de trilioane de operațiuni pe secundă.

Combinația dintre TOPS GPU și TOPS NPU permite distribuirea eficientă a sarcinilor de calcul, optimizarea consumului de energie și creșterea performanței generale a sistemelor AI.

În comunicatul Intel apare și o declarație a lui Pavan Davuluri, vicepreședinte corporativ Windows + Devices la Microsoft: „Lansarea Lunar Lake va aduce îmbunătățiri fundamentale în ceea ce privește securitatea, durata bateriei și multe altele, datorită parteneriatului nostru strâns de co-inginerie cu Intel. Suntem încântați să vedem Lunar Lake pe piață cu un NPU de peste 40 TOPS, care va oferi experiențele Copilot+ la scară largă, atunci când vor fi disponibile”.

De ce se anunță produse cu mult înainte de a fi lansate

Dacă vă întrebați vreodată, altfel decât retoric, de ce anunță o companie un produs cu mult înainte de a fi lansat, aceasta este pentru a influența pozitiv percepția investitorilor și, implicit, valoarea acțiunilor pe bursă.

Anunțurile făcute cu mult înainte de lansare pot genera așteptări și entuziasm în rândul investitorilor, demonstrând că producătorul inovează și este pregătit să lanseze noi tehnologii sau produse competitive. Aceasta poate duce la creșterea prețului acțiunilor, atrăgând investiții suplimentare și consolidând poziția financiară a companiei înainte ca produsul să fie efectiv disponibil pe piață.

Același lucru se întâmplă și cu produsele care se lansează înainte de a fi complet finisate / finalizate. Această practică este adesea folosită pentru a capta atenția pieței și a investitorilor, dar și pentru a obține feedback de la utilizatori. Din păcate, uneori acest feedback este negativ și poate îngropa un produs lansat în pripă.

În tabloul mai mare al industriei de tehnologie, la percepția pozitivă sau negativă a companiei și valoarea acțiunilor pe bursă mai contribuie rezultatele financiare, previziunile, achizițiile, parteneriatele, studiile de piață, scurgerile de informații etc.

 

Articole asemanatoare

Back to top button