Intel a anunțat Thunderbolt Share, un nou software care permite partajarea fișierelor, ecranului, tastaturii, mouse-ului și stocării între PC-uri, la viteze mari, prin tehnologia Thunderbolt. Tehnologia este disponibilă prin licențiere către producătorii de echipamente originale (OEM), ca o caracteristică inclusă pe noile PC-uri și dispozitive compatibile Thunderbolt.
Ce aduce Thunderbolt Share
Compatibilă cu PC-urile dotate cu Thunderbolt 4 sau Thunderbolt 5, care rulează sistemul de operare Windows, Thunderbolt Share oferă:
- Control asupra altui computer: control rapid al mouse-ului și tastaturii între PC-uri.
- Transferuri de fișiere: transfer simplu de fișiere între două PC-uri prin drag and drop, sincronizare de foldere și migrarea fișierelor de pe un PC vechi pe unul nou.
- Colaborare: utilizatorii pot partaja fișiere mari ușor pentru colaborare.
Securitate Thunderbolt Share
Thunderbolt Share vine cu conectivitate P2P (peer-to-peer) securizată cu fir, protecția datelor bazată pe Intel VT-d și controlul accesului utilizatorilor prin ecrane blocate cu parolă Windows. Vorbim de utilizarea exclusivă a rețelei Thunderbolt și a firewall-ului integrat, separat de rețelele Wi-Fi, Ethernet și cloud.
Metode uzuale de interacțiune între 2 PC-uri, în prezent
În mod obișnuit, pentru a partaja fișiere sau ecrane între PC-uri, utilizatorii folosesc rețele Wi-Fi sau cabluri Ethernet, care pot avea latențe mai mari și pot fi afectate de încărcarea rețelei. De exemplu, transferul unui fișier mare prin Wi-Fi poate dura mult timp și poate fi întrerupt dacă semnalul este slab.
Pentru a transfera fișiere între PC-uri mai poți folosi stick-uri USB, HDD-uri externe sau SSD-uri externe. Aceste metode necesită copierea manuală a fișierelor pe dispozitivul de stocare, apoi conectarea acestuia la celălalt PC și copierea fișierelor din nou, ceea ce poate fi un proces lent, în special pentru fișiere de mari dimensiuni.
Mulți utilizatori se bazează pe servicii de stocare în cloud pentru a transfera fișiere între PC-uri, servicii precum Google Drive, Dropbox, OneDrive și iCloud permit utilizatorilor să încarce fișiere într-un spațiu de stocare online, de unde pot fi descărcate pe un alt dispozitiv. Transferul de fișiere între două PC-uri prin cloud depinde de o conexiune la internet, care poate fi lentă în zonele cu internet slab, are limitări de stocare gratuite și ridică preocupări de confidențialitate și securitate pentru datele sensibile.
Pentru controlul între PC-uri (la distanță), utilizatorii recurg adesea la aplicații precum TeamViewer, AnyDesk sau Microsoft Remote Desktop. Aceste aplicații permit accesul și controlul unui PC de la distanță, dar pot fi limitate de viteza și stabilitatea conexiunii la internet.
Thunderbolt Share e ”big deal”, dar sunt și dezavantaje
- E nevoie ca software-ul dedicat Thunderbolt Share să fie instalat pe ambele computere;
- E nevoie de PC-uri și accesorii compatibile cu Thunderbolt 4 sau 5, ceea ce poate implica costuri inițiale mai mari;
- Implică necesitatea unei conexiuni fizice direct între PC-uri.
Intel mai spune că Thunderbolt Share este utilă pentru creatori de conținut, gameri, profesioniști IT, angajați din mediul de afaceri și dezvoltatori de software. Totuși, în comunicatul de presă sau în prezentare nu apare nici o informație despre vitezele de transfer. Așa că o să vă spun vitezele teoretice maxime ale celor 2 standarde: Thunderbolt 4 are o viteză de transfer de până la 40 Gbps, în timp ce Thunderbolt 5 poate atinge viteze de până la 80 Gbps în mod bidirecțional și până la 120 Gbps în mod unidirecțional.
Thunderbolt Share va fi disponibilă pe PC-uri și accesorii selectate începând cu a doua jumătate a anului 2024, în produse de la Lenovo, Acer, MSI, Razer, Kensington, Belkin, Promise, Plugable, OWC și altele.