ReviewsRSS PaginaDeMedia

MSI GT76 Titan DT 9SG: înfruntarea Titanilor (review)

Procesor desktop i9-9900K, chiar și la 5GHz în overclocking!

Noul rege al laptop-urilor de 17”

Performanță - 10
Calitate construcție și materiale - 9.7
Calitate ecran - 9.5
Design - 9
Tastatură - 9.5
Ergonomie - 9
Eficiență sistem răcire - 9.8
Zgomot - 8
Conectivitate - 10
Baterie - 9.5

9.4

Nota editorului

Avem în față un adevărat Titan, din toate punctele de vedere. GT76 Titan DT 9SG este cel mai puternic, cel mai rece desktop replacement întâlnit de mine. Nu s-a făcut rabat la nici un aspect: ecran de 240Hz, SRGB aproape 100%, 2TB SSD de mare viteză, 32GB RAM, procesor i9-9900K de desktop (da, acel procesor!) selectat pentru a putea ține toate nucleele la 5GHz, placa video de 200W NVIDIA GeForce RTX 2080, materiale de calitate, tastatură SteelSeries, sunet Dynaudio.... ”dar halatul, cât este halatul?” Citiți acest review și de aveți inima tare, veți afla...

Like
User Rating: 4.77 ( 3 votes)

Laptop-urile de gaming, și în speță cele de 17” se împart în două mari categorii: cele care încearcă pe cât posibil să rămână subțiri, portabile, ușoare, în ciuda ecranului mai generos (ROG Zephyrus S GX701 este un exemplu elocvent că se poate și fără sau cu foarte mici compromisuri) și opusul lor, categoria grea, desktop replacement-urile, adevărați monștrii ai pixelilor, care nu cunosc cuvântul compromis, și care nu se tem să integreze cele mai flămânde, fierbinți dar și mai performante componente.

Despre un astfel de produs vom vorbi astăzi, o bestie cum n-am crezut că voi vedea foarte curând. Un adevărat Titan care nu doar că s-a luat la trântă cu toate desktop replacement-urile pe care vi le-am prezentat în urmă cu ceva timp – Alienware Area 51m, Acer Predator Helios 700, ROG G703GXR și pe care i-a învins unul după altul, în bătălii legendare, dar a avut îndrăzneala să vină și după desktop-ul meu cu 8700K și 2080 și cât p-aci să-mi umilească PC-ul drag mie – a fost….foaaarte aproape (o să vă arăt un tabel comparativ mai încolo).

Și înainte să începem, să vă mai mărturisesc ceva: nu dați vă rog cu parul, dacă mă veți prinde pe alocuri supra-entuziasmat – recunosc, n-am mai văzut procesor de desktop i9-9900K într-un laptop și care să și funcționeze cu toate nucleele la 5GHz fără probleme…acum mă înțelegeți?

GT76 Titan DT 9SG - se menține destul de fit pentru ce are în interior.
GT76 Titan DT 9SG – se menține destul de fit pentru ce are în interior.

Design – Titanul – armura, pe exterior

După cum ne spun designerii de la MSI, GT76 este inspirat de Legendara Longtail a celor de la McLaren, în ceea ce privește ”farurile spate” și liniile aerodinamice ale capacului, când lid-ul este închis.

The Longtail back
The Longtail back

Chiar și imitațiile de textură de carbon de pe burta laptop-ului, și de pe grilajul din zona gurilor de evacuare al aerului fierbinte, din spate, toate acestea arată pasiunea inginerilor MSI pentru mașinile de curse luxoase.

LED-urile roșii completează aspectul agresiv, al gurilor de evacuare îmbrăcate în pattern fibră de carbon
LED-urile roșii completează aspectul agresiv, al gurilor de evacuare îmbrăcate în pattern fibră de carbon

Și dacă tot suntem la capitolul design și am amintit de burta laptop-ului….voi face primul mare pit-stop full și vă mărturisesc că n-am mai văzut o aerisire atât de impresionantă pe șasiul inferior în viața mea! Practic nu mai avem doar câteva fante de admisie, ci o sită în toată regula, pentru tot aerul din univers. Se vede aproape tot interiorul laptop-ului prin această sită (mai puțin zona de jos unde este ascunsă baterie mare, SSD-urile și memoriile), unde am putut admira un sistem de răcire unic – dar despre sistemul de răcire, mai încolo).

Burta laptop-ului - între practic și frumos: aerisire maximă, show-off the heat-pipe-uri.
Burta laptop-ului – între practic și frumos: aerisire maximă, show-off the heat-pipe-uri.

Tot la exterior, de jur îmrejur, la baza șasiului inferior avem o iluminare RGB ce nu mai poate lipsi de pe laptop-urile de gaming din 2019-2020.

MSI LightBar: bandă de LED-uri adresabile, controlabilă din aplicația dezvoltată împreună cu SteelSeries
MSI LightBar: bandă de LED-uri adresabile, controlabilă din aplicația dezvoltată împreună cu SteelSeries

Chiar dacă personal nu sunt adeptul ”maniei RGB (da știu, sunt bătrân și morocănos)” vestea bună este că SteelSeries Engine, unul din cele mai complexe și complete suite de aplicații dezvoltate pentru a controla și a sincroniza un ecosistem RGB compatibil (MSI și SteelSeries lucrează de câțiva ani la co-dezvoltarea acestui eco-sistem) vă permite să setați o singură culoare sau chiar să dezactivați atât banda din față, cât și cele două mici benzi laterale (dacă aveți ceva cu benzile RGB).

MSI LightBar: fiind bandă de LED-uri adresabile, fiecare bucățică poate fi personalizată, precum și cele două zone din lateralele laptop-ului.
MSI LightBar: fiind bandă de LED-uri adresabile, fiecare bucățică poate fi personalizată, precum și cele două zone din lateralele laptop-ului.

Capacul este acoperit cu un strat de aluminiu, finisat elegant. La fel și balamalele, ce par cromate, și care sunt destul de solide. Apropo de balamale, mă bucur să văd că cei de la MSI au ales să împingă mult în interiorul șasiului balamalele (toți producătorii fac acest lucru, într-o măsură mai mică la modelele întâlnite de mine), deoarece laptop-ul are o adâncime peste media categoriei (33 cm adâncime), formatul fiind unul apropiat de 5:4…mai pătrățos.

Faptul că balamalele sunt la 8cm distanță de capătul șasiului inferior permit așezarea laptop-ului și deschiderea amplă (între 135-140 grade) a ecranului fără să fie nevoie de o masă foarte adâncă.

După cum am văzut așeazarea heatpipe-urilor, cred că s-a optat pentru adâncimea aceasta mare tocmai pentru o răcire mai bună a componentelor de desktop practic.

Design – Titanul, sub armură  

Pe scurt, voi puncta două subiecte importanta: tastatura RGB cu iluminare per tastă, marca SteelSeries și touchpad-ul.

Tastatură SteelSeries, Rubber Dome: cursă taste lungi.
Tastatură SteelSeries, Rubber Dome: cursă taste lungi.

Softul este intuitiv, l-am mai folosit în trecut, l-am lăudat când am scris despre Rival 650 Wireless, unul dintre cele mai reușite mouse-uri de gaming wireless, din punctul meu de vedere.

Tastele sunt moi, la activare se simte un feedback mai plăcut, cursa nu este fermă, cum am văzut la modelele ROG, de exemplu.

Tastatura este de tip Rubber Dome, probabil după ce o bună parte din entuziaști s-au plâns de cât de gălăgioasă era tastatura mecanică de pe GT75, înaintașul modelului de astăzi, au revenit la o tastatură silențioasă – deși tastatura mecanică era genială. Asta e, până ce se va inventa tastatura mecanică complet silențioasă nu mai e mult, switch-urile Silent sunt din ce în ce mai bune de la o versiune la alta – a se vedea noile tastaturi low profile K70 de la Corsair și G815/915 de la Logitech.

Dar să revenim la tastatura noastră semnată Steelseries. Nu lipsește feedback-ul tactil, iar forța necesară pentru acționare este mai mare decât la media laptop-urilor testate de noi, și asta din punctul meu de vedere este un lucru bun. Cursa tastelor este foarte lungă, în comparație cu distanța medie parcursă de 1,2-1,4mm pe laptop-urile de gaming de obicei  – deși nu am putut să fac o măsurătoare precisă, este undeva între 1,5 – 2mm. Odată ce te obișnuiești cu tastatura (se cere o perioadă de acomodare), devine foarte prietenoasă.

Tastele sunt transparente pe margine, mi-au adus aminte de tastatura de pe Acer Predator Helios 700, unde tastele erau mai mate, lumina de la LED-urile RGB de sub taste era mai mult estompată, mai difuză. Mi-e greu să spun care abordare mi-a plăcut mai mult. Oricum, stilul acesta cu keycap-uri semi-sau complet transparente pe lateral mi se pare mai potrivite pentru iubitorii de RGB, decât tastele de pe ROG-uri, de exemplu, ce au margini negre, ce opresc o mare parte din iluminarea difuză, din lumina reflectată, nu directă. Căci LED-urile nu se văd, nici dacă stai la un unghi mai mic de taste, cum erau primele tastaturi RGB, unde te orbeau direct LED-urile pe care le puteai vedea.

Butoanele de clic stânga-dreapta de sub touchpad sunt de tip clicky, metalice, de calitate. Doar că sunt gălăgioase, ca orice buton metalic de acest tip – unora le va plăcea feeling-ul, altora, care sunt obișnuiți cu butoanele cauciucate, cu apăsare moale și silențioase, clar nu. Aici e o chestiune de gust, nu pot spune care e calea corectă. Nu cred că există așa ceva.

În stânga și dreapta butonului de Power mai găsim două butoane, sunt short-cut-urile către Dragon Center și către activarea/dezactivarea modului Cooler Boost.

Ergonomie

Tot legat de argonomie, aș puncta faptul că wristpad-ul, acoperit cu aluminiu de calitate, rămâne destul de rece pe tot parcursul folosirii laptop-ului, lucru pe care sincer nu-l credeam înainte să pornesc laptop-ul – am avut niște idei destul de greșite, preconcepute, despre procesorul I9-9900K și comportamentul său.

În mod surprinzător, laptop-ul este destul de subțire, dacă putem spune despre un tanc că este aerodinamic. Glumim, râdem, dar când ai sub capotă un procesor de desktop și o placă video cu 200W TDP, credeți-mă pe cuvânt: 4,2cm nu mai sunt atât de greu de suportat. Este aceeași grosime cu cea a șasiului lui Alienware Area m51, Acer Predator Helios 700 și aproape cu 1cm mai subțire decât ROG G703.

Ca și greutate, cel mai nou membru al familiei Titan este unul din cele mai ”ușoare” din categoria heavy-weight în care se luptă cu modelele menționate mai sus: doar Alienware (cu carcasa sa din magneziu-plastic) reușește să se mențină sub 4kg (3,8kg mai exact), MSI DT76 are 4,2kg, Acer 4,9 și ROG-ul 4,7kg.

Ecran de 17,3”, IPS, Full-HD, 240Hz, 3ms, 98% SRGB

Mi-a plăcut ecranul cu rame foarte înguste, față de modelul anterior MSI Titan GT75 sau concurenți precum Helios 700 și ROG G703, GT76 a pășit în anul 2019, cu un look modern, la zi cu ce-și doresc utillizatorii pretențioși.

Legat strict de panoul ce poartă semnătura celor de la AUO, am multe cuvinte de laudă. Voi începe cu spațiul de culoare acoperit, respectig gammut-ul SRGB: 98%. Mă bucur să văd că sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2020 ne vor aduce din ce în ce mai multe laptop-uri care vin cu panouri de calitate, nu ”praștii” cum erau acum un an, cu SRGB 60-70% și NTSC 45%. Panoul de față are 74% NTSC și 79% AdobeRGB, valori foarte bune, mai ales că plecăm de la premisa să avem un laptop de gaming – dar iată – dacă tot e desktop replacement, de ce nu l-ar folosi și fotografii, sau editorii video, corect?

Mai mult, există și un model cu panou 4K ce acoperă 100% spațiul AdobeRGB – nu știu însă nimic de disponibilitatea sa în România (doar l-am văzut în materialele de presă prezentate de compania MSI).

Luminozitatea se apropie de 300cd/m2, iar contrastul maxim măsurat este de 800:1, o valoare ideală în jocuri, și nu numai.

Dar cel mai mult m-a surprins uniformitatea culorilor – la luminozitatea maximă, valoarea Delta E este foarte bună, sub 3, iar la o luminozitate a ecranului de 50% Delta scade chiar sub 2, nivel cu care până nu de mult doar panourile profesionale se mândreau. La acest nivel deviațiile de culoare nu le mai poate surprinde decât un ochi extrem de bine format – noi, majoritatea nu vom percepe aceste deviații, nici dacă nuanțe foarte apropiate sunt afișate una lângă alta.

Și acuratețea culorilor este la înălțime.

Stocare – lăsați jocurile să vină la mine!

Red Dead Redemption 2 dorește din partea hardurilor/ssd-urilor noastre 150GB să se instaleze? Call of Duty Modern Warfare vrea să ne fure 175GB de spațiu pentru a își vărsa toate texturile și hărțile? Foarte bine! N-au decât! MSI GT76 Titan este pregătit pentru orice cerințe ridicole de sistem din partea oricărui joc ce va apare în 2020: avem două SSD-uri Samsung PM981 NVMe PCIe M.2 1TB în RAID 0.

Da, ați citit bine: 2TB de SSD care zboară, literalmente. Și nu doar viteza de citire/sciere este demn de lăudat: SSD-urile acestea de la Samsung au și alte cifre cu care se laudă, precum numărul de operații/secundă I/O ale acestor drive-uri e de 380K IOPS la Random Read și 440K IOPS-uri la Random Write. Adică avem bun și mult, nu cum am mai văzut, mult și prost (precum hard-uri mari de 1-2TB cu 5400rpm la unii producători, nu arăt cu degetul că nu-i frumos)

Și dacă nu vă ajunge, sau pentru upgrade-uri viitoare, mai există un slot M.2 SSD NVMe PCIe Gen3. Nebunie curată. 🙂

Deși nu are legătură cu stocarea propriu-zisă, voi menționa memoriile aici: avem 4 (da, patru) sloturi de memorie, la exemplarul de față sunt două sloturi ocupate cu câte un modul de 16GB DDR4 2666 MHz. Deci cine dorește să-și facă un workstation, poate instala încă două module similare, sau, dacă nici 64GB nu sunt suficienți, laptop-ul suportă upgrade până la 128GB RAM! Bine, să-i dăm cezarului ce este al cezarului, MSI are o linia separată de worktation-uri ”mobile” precum WT75 (același procesor de desktop i9-9900K, dar în plus, placă video Quadro P5200 cu 16GB GDDR5).

Sistemul de răcire, temperaturi de funcționare

ei bine, am ajuns la punctul forte – unul din cele mai importante puncte ale acestui laptop – sistemul de răcire. Dacă ați văzut poza făcută de mine mai la începutul articolului (nu una dintre cele mai reușite ale mele, îmi cer scuze pentru nepriceperea mea), pe burta laptop-ului (nu știu din ce motiv evit să spun fundul laptop-ului, deși nu e nimic greșit în asta, nu?), ați remarcat pădurea de heatpipe-uri care se arată nesfioase sub grilajul generos.

Nu sunt adeptul ”mai mult” = ”mai bine” orice ar fi, dar nu poți trece cu vederea 11 heatpipe-uri și 4 ventilatoare, pur și simplu nu poți. Este o uzină. O mașinărie care funcționează. Care mi-a demonstrat că da, poți pune un 9900k într-un laptop-ul, chiar și unul mai măricel, desktop replacement, fără să scapi de sub control temperaturile și procesorul să fie mai mult pe frâne (throttling). Nu e cazul aici.

Ce mi-a plăcut (în sfârșit!) este că se pare că teoria cu heatpipe-urile ne-împărțite (non-shared) funcționează și chiar și-au făcut bine temele cei de la MSI.

Și mă voi să dezvolt un pic temperaturile obținute în teste, pentru a vă arăta de ce este capabil acest sistem de răcire.

Mai jos, avem o galerie dedicată temperaturilor procesorului, în jocuri, în 3DMark TimeSpy și testul CPU Test din cadrul benchmark-ului care știm cu toții, pune la treabă toate nucleele.

Placa video…ce să mai spun- o duce foarte bine, e mai rece decât procesorul (bine, nimic nou sub soare, mereu se întâmplă așa la laptop-urile de gaming).

Modelul NVIDIA GeForce RTX 2080 Laptop (200W TDP) o duce …nu bine, ci împărătește. Nu a trecut de 76C. Asta da temperaturi. Urmăriți rezultatele obținute:

Și credeți că este ușor să ții în frâu un procesor Intel i9-9900K de desktop? Priviți cât poate să consume acest procesor care declarat are un TDP de 95W? (bine, fără overclock și fără să-i punem în 100% încărcare nucleele, căci atunci am trezit marele urs brun …și nu știu daca e tocmai înțelept…

Dacă procesorul are un TDP obișnuit de 60-80W în jocuri și testele sisntetice, în momentul în care îî punem toate nucleele la lucru, sare la 140W și în overclocking la 5GHz chiar 200W! Fără o răcire adecvată cred că asistam la artificii pe lângă laptop…

Cireașa de pe tort: procesorul Intel Core i9-9900K. La 5GHz! DA!

V-am descris deja în paragraful anterior cât de bine este răcită bestia de procesor dedicat desktop-urilor mari și bine aerisite, cu coolere mari și frumoase…știți voi. Trebuie să fii foarte încăpățânat să integrezi așa un procesor într-o carcasă care cu tot cu ecran are 4,2cm grosime…

Dar iată, asta nu ajuns inginerilor de la MSI. Au creat aplicația MSI Dragon Center, și ghiciți ce? Atâta mi-a trebuit.

La care rubrică credeți că m-am dus țintă?  La System Tuner, firește. :). Și de aici a fost doar un pas spre un procesor i9 Fully Unlocked, ce rulează la 5GHz. Și când spun 5GHz, nu mă refer la un singur nucleu. Nu, la toate nuceele în 5GHz!

Câteva click-uri, și avem multiplicatorul procesorului la 50x, apoi neapărat trebuie apăsat butonul Cooler Boost, care aduce taifun-ul pe noi, ventilatoarele (toate 4) se turează la maxim, la 5400rpm, și de aici, vă recomand căști, pentru că la 56-57dB nu mai putem vorbi de un scenariu obișnuit. Doar pentru pasionați de sporturi extreme. 🙂

Performanțe, zgomot în timpul funcționării, temperatură șasiu

Bun…acum că am văzut comportamentul Titanului – temperaturi procesor, placă video, să vedem care este și rezultatul muncii sistemului de răcire și ce zgmot creează cele 4 ventilatoare și șa ce temperaturi ajunge carcasa laptop-ului?

În cele 3 grafice de mai jos – rezultate 2D procesor, 3D în sisntetice și 3D jocuri, am pus două scenarii de folosire al laptop-ului: cel normal, cu procesorul pe Turbo din categoria Shift, Fan Speed pe Auto – în grafice, rezultatele cu portocaliu, apoi, pentru a vedea forța brută de care este în stare, am dus procesorul la 5GHz, am crescut frecvențele de funcționare al plăcii video cu 100MHz (base clock și Boost clock) și cu răcirea tuturor Taifunurilor am mai rulat odată testele (în grafice, rezultatele cu roșu).

Să nu uităm, atât G703 cât și Helios 700 au fost testate similar, în acest tabel găsiți valorile maxime obținute de acele laptop-uri. De exemplu, ASUS în modul Turbo automat setează placa grafică cu 100MHz mai sus, fără să vă dați seama, aici în Dragon Center trebuie să faceți manevra asta manual, asta e, le place cutia de viteze manuală celor de la MSI.

Da, cam da. Fără overclocking MSI DT76 se bate de la egal la egal cu G703 pe steroizi, câteodată câștigă, câteodată pierde, oricum, rezultatele sunt extrem de apropiate, ca atunci când la finish trebuie să te uiți pe camere, cu încetinitătorul pentru a vedea câștigătorul. Însă când pornești toate motoarele, câștigătorul este doar unul și se vede și de la etajul 1. (aia cu satelitul e răsuflată)

Laptop-ul rămâne foarte rece, indiferent de gradul de încărcare (în stânga video, în dreapta gaming- se poate observa că în dreapta, unde e placa video, laptop-ul se incălzește mai tare și ventilatoarele aferente vor deveni mai gălăgioase, crește viteza lor de rotație de la 1000 spre 3000 de rpm, dar fără a trece de 50dB)

Pe partea stângă, unde avem evacuarea aerului cald de la procesor, avem temperaturi mai mici în cea mai mare parte a timpului (procesorul stă destul de relaxat în jocuri după cum am văzut, nedepășind decât ăn rare momente 65-70W TDP):

Cât despre fundul laptop-ului (na, că am spus-o), nu putem vorbi de temperaturi…în primul rând că exact în zona heatpipe-urilor nu avem o placă de metal/plastic cu care am putea intra în contact dacă ne-ar trece prin cap să folosim laptop-ul în poale, ci o grilă mare, o sită, astfel încât nu vom percepe deloc căldura, nu ni se va transmite nimic din zona respectivă (pe acolo aerul intră).

Conectică

Pentru prima oară am simțit o libertate maximă în a utiliza un laptop. Nu, nu genul ăla de libertate, marketat zilele acestea la tv (bleah, dar nu intru în politică/polemici, nu e locul și nici momentul potrivit). Libertate în sensul că acest laptop are 6 porturi USB, 4 USB 3.2 Gen 2 Type A și două USB 3.2 Gen 2 Type-C, dintre care unul și cu DisplayPort și ThunderBolt 3.

Pe lângă acestea, mai avem un port mini DisplayPort și unul HDMI și un port Ethernet RJ45 de 2,5Gigabit (Killer 3000 de la Realtek).

Pe partea de Wireless, avem cea ma nouă tehnologie inclusă, Wi-Fi 6, de la Intel, mai exact chipset-ul AX1650x, care deși nu a vorbit aceeași limbă cu router-ul meu ”vechi” cu ”doar” tehnologie AC, a tras to ce s-a putut din conexiunea mea de 500Mbit RDS – notebook-ul fiind la 5m de router, și printr-un perete:

Conectica este la înălțime,  doar într-un singur scenariu am simțit panică, când toate cele 3 porturi USB 3.1 Gen 2 Type A au fost ocupate. Însă mai există și un port USB 3.1 Gen 2 (Tip-C)/Thunderbolt 3 (da, într-un final, și TB pe ASUS ROG). Pentru a completa lista, voi menționa clasicele HDMI 2.0a, un port mini-DP 1.4, un port LAN 2.5 Gigabit, un cititor de carduri SD, porturile audio.

Autonomie: încă o surpriză 

A treia mare surpriză pentru mine (evident, după prestația procesorului și a laptop-ului per total în jocuri și a sistemului de răcire incredibil) a fost autonomia acestui laptop. Sincer, mă gândeam foarte serios să sar acest capitol, după ce cu alte laptop-uri din liga asta am obținut două ore sau chiar sub două ore de autonomie.  Bateria mare, de 90Wh, coroborată cu un power management foarte bine optimizat mi-au permis să rezist pe baterie aproape 5h în editare text și browsing pe acest laptop high-end de la MSI! După 4 ore și 30 de minute am primit avertizarea de battery low când acesta a ajuns la 10%, anunțându-mă că mai am 30 de minute să-mi salvez datele și să mă pregătesc de shut-down. Și chiar am mai lucrat încă 25 de minute.

Și am păstrat și banda de LED-ul din față și luminozitatea tastaturii la primul nivel. Ecranul a fost la 30% – de obicei testez la 40% dar am ținut cont de luminozotatea mai mare a ecranului, care a atins 300cd/m2 la maxim, spre deosebire de media de 250-275cd/m2 la restul plutonului de laptop-uri testate de mine.

Și dacă suntem la capitolul baterie, voi puncta un aspect pe care nu l-am înțeles, dar dacă primesc vreun update/explicație de la reprezentanții MSI, voi face un update aici.

Mă refer la încărcător. N-am înțeles ideea cu adaptorul proprietar MSI, de ce a fost nevoie de această soluție custom. Cablul gros al adaptorului și nu foarte flexibil, a fost un incovenient pentru mine, să am grijă că nu creez tensiune în mufa ce intră în laptop (și care seamănă cu un port USB – vedeți imaginea de mai jos)

Iar în acest adaptor intră cele două mufe cu patru pini, din ambele încărcătoare masive de 230W. O combinație care sincer mi-a cam stricat Feng Shui-ul biroului și chiar am avut prea multe fire pe masă, nu știu, fără firul acela rigid lucrurile ar fi fost mai simple. Poate așa au reușit să pună mai multe porturi, fante de răcire mai mari, chiar nu știu de ce s-au chinuit atâta cu realizarea acestui sistem de alimentare.

Sistem audio

Nu prea abordez, sincer, decât foarte foarte rar subiectul sistem audio integrat în laptop-uri. Asta pentru că rar întâlnesc laptop-uri care să și merite atenție în acest sens. Ei bine, sistemul 2.1 Dynaudio mi-a atras atenția. Și nu pentru că știu ce fac băieții de la Dynaudio în general, dar și în particular, în sistemele audio din industria auto.

Subwoofer marca Dynaudio
Subwoofer marca Dynaudio

GT76 este clar în Top 3-ul meu în acest moment. Sistemul 2.1 împreună cu DAC-ul (convertorul digital-analog) ESS Sabre Hi-Fi DAC fac casă bună, umplând camera suficient pentru un laptop. Bașii nu sunt extrem de profunzi, dar sunt suficient de prezenți să te bucuri de selecțiile tale preferate, iar woofer-ul este destul de punchy, completând experianța audio.

Concluzii

Avem astăzi în față un adevărat Titan, din toate punctele de vedere. Este cel mai puternic, cel mai rece desktop replacement întâlnit de noi. Pur și simplu nu s-a făcut rabat la nimic – ecran de 240Hz, noul standard al industriei la final de 2019 și cel mai probabil, la început de 2020 (până nu apar ecranele de 240Hz overclockate la 300Hz cu care vă vor scoate în curând producătorii ochii – pardon, am vrut să spun banii din buzunar), 2TB SSD de mare viteză, 32GB RAM, procesor i9-9900K selectat despre care nu mai e cazul să spun nimic, placa video de 200W NVIDIA GeForce RTX 2080, materiale de calitate, tastatură de calitate, etc.

Prețul este pe măsură: aproximativ  20.000 Lei. Îmi dau seama că laptop-ul are o nișă a sa, o înțeleg, chiar dacă oftez adânc și merg mai departe. Îmi voi aduce aminte de tine, Titanule…

aaa, cât p-aci să uit. Că v-am promis la începutul acestui articol – iată și confruntarea cu desktop-ul meu.

Nu-i rău, MSI, nu-i rău…:)

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button