GamingMOREPCReviewsRSS PaginaDeMedia

Mouse de gaming SteelSeries Rival 650 Wireless: e timpul să renunț la fir!

Spoiler alert: urmează să citiți un articol despre unul dintre cele mai bune mouse-uri pe care le puteți găsi pe piață, la data publicării acestui articol, iar autorul (A.T.) a simțit nevoia să precizeze că NU este un fan înrăit SteelSeries și această afirmație este 100% obiectivă, bazată pe experiența de mai bine de o săptămână, cât s-a jucat cu cel mai nou mouse de gaming SteelSeries.  

SteelSeries Rival 650 Wireless - the true wireless gaming mouse
SteelSeries Rival 650 Wireless – the true wireless gaming mouse

Design

Rival 650 wireless – un mouse de gaming pentru dreptaci.

Din noul, dreptacii sunt favorizați de zeii mouse-urilor. Cei ce vor utiliza mouse-ul în stil palm grip, cu toată palma întinsă pe suprafața mouse-ului, vor observa și mai ales, vor simți imediat forma ergonomică și asimetria mouse-ului. Degetul arătător este puternic avantajat, stând ca pe un tron, mai sus decât cel mijlociu. După ore lungi de utilizare, aș adăuga că până și inelarul s-a simțit mai odihnit decât pe majoritatea șoarecilor din arsenalul meu de gaming de acasă. Mâna se mulează imediat pe mouse. Are o ergonomie prietenoasă, te invită practic să-l încerci în luptele virtuale.  

Rival 650: mouse de gaming pentru dreptaci, asimetric, ergonomie excelentă
Rival 650: mouse de gaming pentru dreptaci, asimetric, ergonomie excelentă

Rival 650 Wireless este un mouse de gaming măricel, ideal pentru mâini medii și mari, dar asta nu înseamnă că cei cu o mână mai mică nu se pot bucura de el deloc – butoanele sunt separate de restul corpului mouse-ului (semnătură specifică SteelSeries, excepție de la această regulă făcând doar Rival 110, 300 și Sensei Rubberised) și asta ajută să le puteți apăsa foarte comod chiar și de pe la mijlocul butoanelor. Evident, cu cât mergem spre extremitatea mouse-ului, spre capetele butoanelor forța necesară apăsării este cea mai mică.

Foarte important, șoarecii Rival 600/650 sunt ideali și pentru claw grip, nu doar pentru prindere palm grip.

capacele laterale, delimitate de iluminarea RGB ascund locașurile extra-greutăților
capacele laterale, delimitate de iluminarea RGB ascund locașurile extra-greutăților

Părțile laterale ale mouse-ului sunt îmbrăcate într-un cauciuc de foarte înaltă calitate, care ajută la un grip foarte bun, chiar și după multe ore de folosire. Butoanele laterale sunt foarte utile, însă așezarea lor va face ușor dificilă folosirea tuturora, doar în modul claw grip am reușit să ajung la toate trei. Și ca o ultimă observație legată de butoanele laterale, acestea sunt poate un pic prea îngropate în body-ul mouse-ului, am avut momente în care nu le simțeam, trebuia să le pipăi cu degetul mare.

butoanele laterale ale mouse-ului Rival 650 wireless
butoanele laterale ale mouse-ului Rival 650 wireless. Design superb, iluminare RGB de top.

Și ca să termin într-o notă pozitivă capitolul Design, voi spune că rotița de scroll este destul de silențioasă, mi-a plăcut foarte mult – dacă derulați o pagină pe ecran, nici nu o auziți, devine mai prezentă doar dacă faceți un scroll mai agresiv.

Greutatea

Greutatea. Hm, aici s-ar putea să avem o primă problemă, cel puțin pentru unii dintre voi. Cu ai săi 121g, Rival 650 Wireless intră direct la categoria grea a șoarecilor. Cu 10g peste Logitech G903. Părerea mea personală este că este la limită. Bine, acum dacă ar fi să fim cinstiți cu noi înșine și aruncăm o privire în categoria Heavy Weight și îl compar cu ROG Spatha, care are 180g, aș putea să numesc Rival 650 Wireless …un bebeluș. Dar numai prin comparație.

În cutia mouse-ului mai putem găsi și un set de 8 x 4g, greutăți pentru cei ce își doresc un mouse mai greu.
În cutia mouse-ului mai putem găsi și un set de 8 x 4g, greutăți pentru cei ce își doresc un mouse mai greu.

Rival 650 Wireless cântărește cu 25g mai mult decât fratele mai mic, Rival 600. Și este și firesc: avem circuitele pentru tehnologia wireless, IC-ul (cip-ul) pentru încărcarea rapidă, și nu în ultimul rând, o baterie generoasă, datorită căreia Rival 650 supraviețuiește chiar și la un maraton de 24 ore fără nicio încărcare, un timp extraordinar de mare cu care producătorul danez se laudă. Are și cu ce, aș adăuga.

Dar credeți că am terminat capitolul greutate? Producătorul oferă în pachet un set de greutăți, 8 x 4g, cu care puteți configura mouse-ul până la…153 g! Sunt convins că majoritatea nu vor adăuga extra-greutățile, dar sunt situații în care un mouse mai greu va fi extra apreciat. Dacă aveți timp, este foarte interesant să faceți niște combinații de 8 luate câte 1, 2, 3, 4, etc, să vedeți cum se schimbă nu doar greutatea mouse-ului, dar și centrul său de greutate. Și da, suntem geekși, chiar sunt 256 de combinații, nu că nu am fi crezut producătorul :).

Puteți face 256 de combinații, pentru a găsi cea mai bună combinație între greutate și centrul de greutate.
Puteți face 256 de combinații, pentru a găsi cea mai bună combinație între greutate și centrul de greutate.

Performanță

Evident, cel mai important criteriu în alegerea mouse-ului este design-ul, să ni se potrivească în mâini, să fie ergonomic. Dar ce ne-am face dacă un astfel de mouse, pe care se mulează perfect palma noastră, ar fi mediocru la capitolul precizie, sensibilitate? Ei bine, stați liniștiți, Rival 650 Wireless stă poate cel mai bine la capitolul performanță. Dacă construcția sa îl clasa în liga superioară, performanțele sale îl pun direct în categoria Best of the Bests. Dar hai să descoperim ce avem sub capotă, să aflăm ce-l face cu adevărat deosebit.Performanța wireless – primul mouse din lume cu Fast Charge!

Mouse wireless, cu stil!

Rival 650 Wireless folosește tehnologia Quantum Wireleless pe frecvența de 2,4GHz, cu un polling de 1000Hz (1ms), și da, vă spun că funcționează! Este mouse-ul pentru care firul devine o amintire. Nu vă faceți probleme. No lag, no BS. apoi, mouse-ul este primul din lume care vine cu fast charging – și era și cazul. Nu înțeleg, într-o lume cu telefoane ce au această tehnologie de ani de zile, era așa greu să fie integrată și într-un mouse? În fine, mai bine mai târziu decât niciodată.

15 minute de încărcare = 10 ore de autonomie. Wow, asta da, acum chiar nu mai avem motive să ne temem că rămânem fără baterie în timpul unui meci. Evident, avem la dispoziție un cablu lung, de 2m, pentru încărcare sau alte situații în care veți dori să-l utilizați (dar de ce?) 

Finally, Fast Charge! 15 minute de încărcare este de ajuns pentru 10 ore de utilizare! Așa DA!
Finally, Fast Charge! 15 minute de încărcare este de ajuns pentru 10 ore de utilizare! Așa DA!

Senzor optic, sau mai bine zis, senzorii

Senzorul principal, TrueMove3, este dezvoltat împreună cu Pixart, lideri când vine vorba de senzori optici. Specificații foarte bune – 12000 CPI, 350IPS, accelerație 50G, Zero Hardware Acceleration. Dar ce mi-a atras atenția, a fost includerea în Rival 650 Wireless și al unui al doilea senzor optic, pentru percepția mai bună a adâncimii (sau înălțimii, cum doriți). Numit de producător Depth Sensor, acesta practic are rolul de a percepe situațiile în care mouse-ul este ridicat foarte puțin. Cu ajutorul acestuia, cei de la SteelSeries afirmă că pot reduce lift off-ul (LOD sau Lift-Off Distance) până la 0,5 mm. Mai pe întelesul tuturora, după ce mouse-ul este așezat înapoi pe mousepad, cursorul nu deviază foarte mult de la traiectoria sa inițială, cea pe care o avea înainte de a-și lua zborul. Ca să faceți o idee, senzorii actuali au un LOD de peste 1 mm, chiar și mai mult.

Producătorul danez nu s-a mulțumit doar cu un extraordinar senzor optic. Nu. A mai adăugat un senzor pentru optimizarea distanței lift-off.
Producătorul danez nu s-a mulțumit doar cu un extraordinar senzor optic. Nu. A mai adăugat un senzor pentru optimizarea distanței lift-off.

”Dar click-urile? Cât costă click-urile?” Glumesc, desigur. Switch-urile sunt marca SteelSeries, făcute să reziste la 60 milioane de click-uri.

Soft, iluminare RGB și alte minuni 

Combinat cu un laptop de gaming la rându-i RGB, combo-ul QcK Prism Cloth + Rival 650 Wireless creează o feerie de lumini.
Combinat cu un laptop de gaming la rându-i RGB, combo-ul QcK Prism Cloth + Rival 650 Wireless creează o feerie de lumini.

În aplicația SteelSeries Engine 3 puteți seta iluminare RGB (8 zone distincte), configura și remapa cele 7 butoane, crea macro-uri, puteți seta sensibilitatea butoanelor de CPI.

Pentru că este cu adevărat un mouse de gaming wireless, am întâlnit setări de Battery Saver chiar interesante:

  • Smart Illumination Mode, ce detectează mouse-ul în mișcare și stinge toate luminițele, căci nu-i așa, când vă țineți mouse-ul în palmă, oricum nu mai vedeți ce frumos este iluminat mouse-ul, palma acoperind mouse-ul aproape în totalitate.
  • Sleep Timer, unde puteți defini după cât timp de inactivitate să intre în hibernare mouse-ul, să nu vă treziți cu bateria descărcată când vi-i lumea mai dragă.
  • SteelSeries Engine 3 - o aplicație foarte simplă și utilă, în același timp.
    SteelSeries Engine 3 – o aplicație foarte simplă și utilă, în același timp.

Și tot aici și toate tehnologiile pe care le-am amintit în articol și dar și multe altele: LOD, Polling rate, accelerare / decelerare, etc.

Mousepad cât casa: SteelSeries QcK Prism Cloth XL!

Mouse-ul l-am primit în teste împreună cu acest impresionant mousepad, tatăl mousepad-urilor. Rival 650 Wireless s-a simțit imediat ca acasă pe el, și nu doar pentru că i s-a asigurat precizie maximă, dar și ca ecosistem, iluminare RGB.

Astfel, aplicația SteelSeries PrimeSync Engine detectează toate perifericele SteelSeries cu suport PrimeSync, dar și alte produse de la alți vendori. Pentru că am văzut că există o dragoste mare între MSI si SteelSeries, voi aminti câteva componente și periferice cu suport PrimeSync: monitoarele MPG27C și MPG27CQ, plăci de bază precum Z270 Carbon Pro, notebook-uri precum GE63/73 Raider.

SteelSeries QcK Prism Cloth XL: lungă cât o zi de post!
SteelSeries QcK Prism Cloth XL: lungă cât o zi de post!

Mousepad-ul QcK Prism Cloth vine cu două zone de iluminare RGB, ceea ce creează o iluminare unică a biroului unde lucrați / vă delectați cu jocuri, în special seara.

Micro-țesătura a fost testată de producători de senzori: numărul ridicat de fire/complexitatea țesăturii și suprafața fină asigură un tracking cu o acuratețe ridicată.

QcK Prism Cloth: micro-țesături cu numărul ridicat de fire. Complexitatea țesăturii și suprafața fină asigură un tracking cu o acuratețe ridicată.
QcK Prism Cloth: micro-țesături cu numărul ridicat de fire. Complexitatea țesăturii și suprafața fină asigură un tracking cu o acuratețe ridicată.

Cu o bază de cauciuc durabilă, mousepad-ul gros de 4mm este excepțional de bine făcut, singura mea remarcă este să vă pregătiți să aveți mare grijă de această suprafață, pentru că este al naibii de pretențioasă cu orice mică scamă, firmituri, și e păcat.

Chiar și un laptop de 17” pare mic pe un mousepad precum SteelSeries QcK Prism Cloth XL
Chiar și un laptop de 17” pare mic pe un mousepad precum SteelSeries QcK Prism Cloth XL

Noi ne-am jucat cu varianta de 900 mm x 300 mm, însă pentru birourile unde aceste dimensiuni pentru un mousepad se exclud, puteți opta pentru fratele său mai mic, ce vine cu aceleași dotări, iluminare, suprafață, singura diferență e că are dimensiuni normale: 320 mm x 270 mm x 4 mm.

Concluzie – merită?

Un mouse premium, ce setează noi standarde; Rival 650 Wireless.
Un mouse premium, ce setează noi standarde; Rival 650 Wireless.

Calule, vrei ovăz? Ei bine, cam așa sună și întrebarea mea de final. Cum să nu merite acest mouse wireless de gaming? Cu condiția să avem și fondurile necesare, pentru că mouse-ul Rival 650 Wireless are un preț cel puțin usturător, dar credeți-mă, worth every penny. Mergeți la Comic Con în primăvara-vara asta, puneți mâna pe el – sper să fie expus, (deși știu că deobicei șoarecii wireless sunt o dilemă grea într-un târg) și va fi instant LOVE!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button