ROG G703GXR: ASUS ridică ștacheta laptop-urilor de gaming. Sus, foarte sus! (review)
Am văzut această bestie la Comic Con la sfârșitul lunii mai, în standul celor de la ASUS România și mi-a rămas adânc întipărit în minte. Știam că trebuie să ne întâlnim. Și după publicarea articolului despre nava spațială ACER Predator Helios 700, i-am spus lui Dan: dacă e să bată vreun laptop anul acesta acest monstru, acela numai ROG G703GXR poate fi, pur și simplu nu văd un alt competitor prea curând arătându-se la orizont și capabil de așa o performanță. Fiecare laptop pe care l-am testat, ridica ștacheta din ce în ce mai sus. Cu atât mai frumos e să vezi când cineva stabilește un nou record de performanță. Ca și în sport.
Design tradițional
Design…tradițional. Sună aproape incredibil, când vine vorba de design, să vezi un laptop cu o carcasă ce are deja aproape doi ani (ROG Chimera a fost prezentat la IFA Berlin în septembrie 2017) și încă arată atât de bine ca în prima zi.
Da, timpul trece dar laptop-ul, sau mai bine zis, design-ul său, a rămas tânăr. Doar motorul a suferit îmbunătățiri semnificative: de la primul model, ROG G703VI, dotat cu procesorul Intel din generația a 7-a și placă video NVIDIA din seria GTX 10, au apărut noi și noi modele, până la modelul de față, cu procesor generația a 9-a și video NVIDIA din seria RTX 20.
Tastatura și touchpad-ul
Tastele oferă un feedback plăcut, cursa tastelor este una lungă, chiar foarte lungă pentru un notebook, de 2,5mm. Layout-ul este aerisit.
Iluminarea este prezentă și se face per tastă. Doar că pe mine sincer nu mă mai atrage iluminarea asta care iese de sub taste precum un light-bleeding. Și dacă tot vorbim de iluminarea tastelor, mi-a plăcut modul în care au procedat la tastele WASD, aș fi preferat să fie toate tastele iluminate similar.
Touchpad-ul este precis, rapid. Nu se poate face clic pe ea, însă măcar tapping/double/triple tapping acceptă. Butoanele mari, cu clic moale, pentru clic stânga dreapta, așezate sub touchpad, mi-au plăcut la toate modelele din gama high-end pe care le-am întâlnit (750/751/752).
Foarte utile sunt și butoanele aflate deasupra tastelor funcționale, pentru diverse shortcut-uri (volum, microfon ON/OFF, AURA, ROG Armoury Crate, XBOX gamebar, etc).
Ergonomie
Fiind un laptop foarte înalt, în față nu mai puțin de 3,5cm înălțime față de birou, pot spune că se simte la încheieturi. Am încercat să reglez la maxim înălțimea scaunului, dar chiar și la maxim tot n-am fost mulțumit de rezultat. Nu, nu e genul de laptop pe care să-l folosești la scris multe ore, cel puțin, nu fără pauze.
Dacă totuși aveți un scaun cu șezut mai înalt decât al meu (deși al meu este peste medie, cu 56cm înalțime a poziției de șezut), partea bună este că veți resimți mai puțin în incheieturi grosimea inferioară a șasiului, iar ecranul se va vedea în continuare bine, datorită unghiului bun la care se rabatează: 130 grade.
Îmi aduc aminte de wristpad-ul de pe ACER Predator Helios 700… sunt convins să soluții există. Doar că sunt ascunse undeva, acolo, în mintea unui inginer, așteptând să iasă la iveală.
Sub capotă: specificații tehnice, dotări hardware.
Intel Core i9-9980HK
Procesorul Intel Core i9-9980HK este incredibil de puternic, mi-a arătat muschii când m-am jucat cu ACER Predator Helios 700 și cu Omen X 2S.
Un procesor extrem de capabil, cu 8 nuclee fizice și un total de 16 fire de execuție, frecvențe între 2,4 – 5GHz. TDP-ul său este de 45W, asta cu condiția să nu-l scoateți din apele sale. Adică să nu încercați să îî încărcați în sarcină maximă toate cele 8 nuclee și toate firele de execuție ale procesorului, că atunci îî sare muștarul, adică TDP-ul. Am văzut chiar și 160W TDP într-un test! Cu o condiție, desigur: să-i asigurăm răcire, să nu intre în throttling și să se frâneze înainte de a ne arăta tot ce poate. Ei bine, G703GXR are un sistem de răcire super performant, procesorul nu a fost frânat nicio secundă.
Sistemul de răcire: așa da!
N-am spus niciodată și nu sunt adeptul ”quantity over quality”, sau românește, mai mult = mai bine. Însă, în cazul de față, cele 8 heatpipe-uri fac o treabă de admirat, și ca și comentariu personal aș adăuga: deci se poate, domnilor ingineri și designeri, și fără sharing peste procesor și procesorul grafic, al heatpipe-urilor, nu? (Sincr, nu am vrut sa fac „bucati” laptop-ul, creditete pt foto de mai jos si multumirile se duc catre doamna de la MobileTechReview (Youtube tech Lady)
GeForce RTX 2080 Laptop (200W!)
Dacă procesorul este o cunoștiință veche a Zonei, placa video vine cu ceva nou. Și anume, este un model ce se descătușează până la un TDP de 200W, ceea ce este …aproape cât modelul de desktop! Iată mai jos specificațiile plăcii integrate în modelul ROG G703GXR:
Iar în modul Turbo, ce poate fi selectat din Armoury Crate, avem frecvențe cu 100 MHz peste modelul GeForce RTX 2080 Laptop folosit în orice laptop întâlnit de noi până în prezent:
SSD-urile, memoriile
În fară de forța brută a procesorului și a plăcii video, notebook-ul ROG G703GXR excelează și la spațiul de stocare, unde ” termeni precum ”mult” și ”incredibil de performant” merg mână în mână. Avem nu mai puțin de 3 SSD-uri în RAID: două SSD-uri de 512 GB Intel din gama 760p și un SSD Samsung PM981 Polaris de 512GB.
Da, 1,5TB de SSD și care merg cu o viteză atât de mare, încât trebuie să vă pun o captură de ecran, că risc să nu mă credeți:
Nici eu nu am mai văzut așa ceva! Cum a făcut această magie neagră echipa de ingineri ASUS? Este un spell pe nume HyperDrive Extreme și se bazează pe un mic truc: două din cele trei unități SSD sunt conectate direct la CPU.
Cantitatea de RAM este direct proporțional cu restul sistemului, toate cele 4 sloturi sunt populate cu module de 16GB DDR4 2666 MHz produse de Samsung.
Display de 17”, G-SYNC, 144Hz, IPS
Și din nou întâlnim un panou AUO, mai exact a patra generație de panouri B173HAN, (cod panou: AUO409D), cel pe care l-am întâlnit și pe Alienware Area-51.
Se pare că este un panou popular. Și nu mă miră de ce. După cum vă mai spuneam, prefer oricând o rezoluție Full-HD sau 2K pe un ecran de 17” decât să am un panou de 4K. Și cred că majoritatea gamerilor sunt de aceeași părere. Pentru jocuri, panoul IPS de față este ideal. 3ms, 144Hz.
A, ca și o paranteză, când a fost anunțat ”seniorul” gamei, primul G703, el venea cu primul ecran de 144Hz de pe piață acum 2 ani!
G-SYNC-ul ne-a garantat un joc lin, fără sacadări, tearing sau stuttering. Și sistemul este dotat și cu Optimus, pentru a face trecerea de la placa video NVIDIA la varianta Intel UHD 630, pentru autonomie mai mare.
În schimb, pentru editări foto-video, panoul de față AUO ete unul obișnuit: chiar dacă la capitolul sRGB stă bine (97% sRGB), spațiul NTSC este acoperit doar în proporție de 68% iar cel Adobe RGB 74%. Și dacă la prima vedere încă e un panou cu care să vă faceți treaba și ca editări video, uniformitatea cromatică vă va contrazice:
După cum se vede, pe colțul stânga jos avem o deviere enormă a DeltaE, având setată luminozitatea la maxim (100%), care se mai reduce un pic, la 8.9 pe luminozitatea la 50%. Posibil ca panoul acestui exemplar să aibă ceva probleme, sau cine știe?
Laptop-ul recuperează la uniformitatea luminozității, este mult peste media ecranelor de laptop pe care le-am întâlnit.
Luminozitatea maximă și contrastul se încadrează în media clasei de laptop-uri de gaming: 266cd/m2, contrast 780:1.
Per total, din partea colorimetrului nostru primește nota 4/5, ceea ce este bine.
Performanțe. Temperaturi. Overclocking. Zgomot
Șiiiii…avem un nou câștigător, pe care îl putem declara cel mai rapid laptop testat de noi, în testele sintetice pur și simplu nu a avut concurență.
A doua oară când văd peste 200 de puncte în Cinebench R15 în testul Single Core, test la care încă este rege procesorul Intel Core i7-9700K overclockat al modelului Alienware Area-51m.
Însă în testele multi-core procesorul i9-9980HK overclockat din G703GXR pur și simplu a desființat orice concurență.
Și iată și performanțele în jocuri:
În 3 din cele 5 jocuri ASUS ROG G703GXR se impune clar, în unul pierde în fața Predatorului Helios 700 (curios, posibil să fie ceva din drivere, totuși) și într-un jos sunt practic la egalitate (Shadow of the Tombraider), cu mult peste restul plutonului. Ca și o observație, din cele peste 10 laptop-uri de gaming testate anul acesta, am ales cele mai puternice modele în acest tabel.
Răcirea modelului ASUS ROG G703GXR este foarte bună, placa video în general a reușit să se mențină sub 80C. Procesorul, deși și el a fost în parametrii în condiții ”ideale” (temperatură cameră 24C, Aer condiționat), în momentul în care l-am testat într-o seară într-o cameră la 27C temperatura ambientală, frecvența procesorului scade imediat de la 4,68GHz la 4,51 GHz deoarece temperatura loveste plafonul de 99C în majoritatea timpului, procesorul încetinește și scorul scade la 1896 puncte, adică vorbim de o penalizare de 5%. Nu pare mult, dar se vede că sistemul de răcire deși bine construit, este la limită. Ca și o paranteză, este posibil ca un”repasting” să mai ajute câteva grade în acest sens, deoarece mereu pastele aftermarket sunt mai performante decât cele folosie pe linia de producție. Doar că procesul nu e pentru oricine și duce la pierderea garanției …așa că mai bine găsiți alte metode de răcire mai bune: sub-voltarea procesorului, plasarea notebook-ului pe un sistem de răcire dedicat, etc.
Zgomotul, ca și la alte modele high-end, e puțin problematică.
Evident, modul Silent este ideal pentru majoritatea scenariilor de utilizare, mai puțin pentru gaming. De exemplu, în Cinebench, procesorul nu va trece de 3GHz, mai exact 2,92GHz, generând un scos minuscul, de 1300pct. Ventilatorul de pe procesor se învârte cu o viteză de 1500rpm, generând doar 24dB. Dar pentru vizionarea unui film, browsing și alte activități ce nu necesită putere mare de calcul, este un scenariu de utilizare total silențios.
Modul Balanced este ideal în 2D unde aveți nevoie putere de procesare dar vreți liniște în continuare: ventilatoarele de pe procesor și GPU se învârt cu 2000 rpm, generând 29,3dB, și iată, nucleele ajung la 4,2GHz și în Cinebench obținem 1700 de pct. Nu-i rău. Scorul de Superpositon este de 6396 pct, ventilatoarele se învârt cu 3300-3600 rpm, atingând 45dB, valoare foarte acceptabilă pentru un laptop de gaming, mai ales că scorul obținut este cu doar 5% mai mic decât cel obținut în modul Turbo.
Turbo este doar pentru cei cu căști. 5000 rpm la ambele ventilatoare, și 54dB nu este pentru cei cu inima slabă, și acest lucru este valabil la toate laptop-urile din tabelul cu grafice, am spus-o în repetate rânduri. Și pentru ce, pentru un strop de performanță? Evident, răspunsul maniacilor îl cunosc. Și eu mă regăsesc, de multe ori. Depinde de situație, și dacă e foarte cald, nu-mi place să mai simt și urechile transpirând sub căști. Atunci modul Turbo este exclus :).
Oricum ar fi, concluzie e una: laptop-ul nu se supraîncinge, nicio secundă n-am fost deranjat de căldura resimțită în carcasă – din contră – în zona tastaturii temperatura s-a menținut sub temperatura corpului meu, iar pe burta laptop-ului puțin peste 40C. Oricum, fiind un laptop atât de masiv, cred că nici nu se pune problema să lucrați folosindu-l în poală. 🙂
Conectică: Thunderbolt 3, 2.5 Gigabit
Conectica este la înălțime, doar într-un singur scenariu am simțit panică, când toate cele 3 porturi USB 3.1 Gen 2 Type A au fost ocupate. Însă mai există și un port USB 3.1 Gen 2 (Tip-C)/Thunderbolt 3 (da, într-un final, și TB pe ASUS ROG). Pentru a completa lista, voi menționa clasicele HDMI 2.0a, un port mini-DP 1.4, un port LAN 2.5 Gigabit, un cititor de carduri SD, porturile audio.
Baterie
Bateria ASUS de 96Wh este cred cea mai mare pe care am întâlnit-o până în prezent, însă nu am reușit să lucrez mai mult de 2 ore cu luminozitatea la 50%, tastatura ne-iluminată, Bluetooth oprit, navigând pe Internet, prelucrând imagini/tabele și poze pentru acest articol și editând acest articol.
Concluzie
Un laptop super performant, practic noul rege al laptop-urilor de gaming ce ne trece pragul redacției, robust, bine construit. Aștept cu nerăbdare sa văd cum rezolvă designerii versiunea viitoare, să nu mai văd bezel din 2017.
Dar până atunci, bucurați-vă de noul rege. Cei care puteți, pentru că premiumul, exclusivitatea, performanța de top vine cu un cost pe măsură. Ultima dată când a fost zărit, la Altex, costa 18.000 Lei (aprox. 3800 EUR). Și era la reducere 🙂 Asta e, Lamborghini e Lamborghini, ROG G703GXR e ROG G703GXR. Restul e cancan și vise frumose.