Windows Recall este cu siguranță cea mai controversată funcție nou anunțată de Microsoft, după Windows 8 și a sa interfață PC, optimizată pentru tablete și ecrane touch.
Windows Recall este probabil cea mai înfricoșătoare nouă funcție Windows bazată pe AI, funcționalitatea care pare inspirată direct din filme SF dând fiori reci chiar și celor mai relaxați utilizatori de gadgeturi high-tech. Totodată, tehnologia pare alarmat de familiară și eficientă pentru cei care știu deja de practicile des folosite de regimuri autoritare, de tipul celora care folosesc rețele de informatori recrutați din rândul vecinilor prietenoși de pe scara ta de bloc.
Ceea în ce pare a fi un software inofensiv care rulează în fundal de fapt îți documentează fiecare mișcare, colectând la fiecare pas „dovezi” cum ar fi link-urile folosite, mostre din documentele accesate și descrieri ale imaginilor afișate pe ecran, toate acestea intrând într-o uriașă bază de date care „spune” practic totul despre tine. Și nu oricum, ci într-o formă indexată până la cel mai mic detaliu, pe care AI-ul o „vede” precum o enciclopedie ilustrată cu lux de amănunte, arătând tot ce e de știut despre viața ta digitală.
Aparent, dezideratul plasării unui observator permanent și cu memorie fotografică este atât de tentant pentru Microsoft încât compania va lupta cu orice oponent sau val de publicitate negativă, reimaginând și relansând Windows Recall… până ce operațiunea reușește, noul serviciu de monitorizare AI devenind parte din realitatea cotidiană pentru utilizatorii Windows. Iar dacă probleme ușor de anticipat încă din etapa de testare în cerc restrâns au stârnit rumoare în cercurile media, precum salvarea arhivei Windows Recall în format necriptat, ei bine remediul promis ar trebui să închidă gurile rele prezentând o față mai prietenoasă a aceluiași mecanism axat pe colectarea discreționară a datelor despre tine. Dar dacă tehnologia de criptare pezentată drept remediu nu este atât de impenetrabilă, scăparea inițială având doar rolul de a face remediul imperfect să pară mai credibil decât e de fapt?
Potrivit expertului de securitate Kevin Beaumont, înregistrările Windows Recall nu ascundeau informați sensibile, cum ar fi parole în clar și datele conturilor bancare, responsabilitatea pentru acest nivel de protecție suplimentar căzând în seama tehnologiei de criptare a bazei de date salvate în memoria locală a dispozitivului, care nu funcționa la momentul lansării primelor dispozitive Copilot+.
Confruntat cu o situație imposibil de gestionat doar prin explicațiile reprezentanților de marketing, Microsoft a schimbat funcționalitatea Recall din prioritate opt-out (activată implicit pe PC-uri nou configurate) în opt-in, însemnând că posesorii de PC-uri Copilot+ ar trebui să bifeze în mod intenționat activarea funcției Recall la momentul configurării unui nou PC/laptop. Ulterior au fost adăugate și alte mecanisme de securitate, precum autentificare biometrică prin Windows Hello, împiedicând partenerul de viață să vadă ce site-uri/cu cine ai vorbit atunci când nimeni altcineva nu se afla în aceeași încăpere cu tine.