MORE

Microsoft lansează un development kit pentru Q#

Microsoft a lansat o versiune gratuită de previzualizare pentru Quantum Development Kit, care a fost anunțat în septembrie ca o inițiativă pentru dezvoltatorii care doresc să programeze pe computerele cuantice.

Software-ul, care poate fi descărcat de aici, include limbajul de programare Q#, un simulator de calcul cuantic, precum și alte resurse pentru cei interesați să scrie aplicații pentru un calculator cuantic.

Kitul este integrat cu Visual Studio, care este suita de instrumente de dezvoltare produsă de Microsoft. De asemenea, este inclus un simulator cuantic local capabil să simuleze aproximativ 30 de qubit-uri logice de putere cuantică prin folosirea unui laptop tipic, permițând dezvoltatorilor să utilizeze propriile sisteme pentru a depana codul cuantic.

Un simulator bazat pe Azure a fost lansat și pentru provocări cuantice mai avansate. Poate simula mai mult de 40 de qubit-uri logice ale puterii de calcul. Totuși, Microsoft nu se oprește aici: oferă, de asemenea, și foarte multă documentație, biblioteci și programe demonstrative pentru a oferi oamenilor informațiile de bază de care au nevoie pentru a se familiariza cu sistemele cuantice.

Microsoft subliniază că computerele cuantice ar putea permite oamenilor de știință să abordeze probleme majore cum ar fi efectele periculoase ale schimbărilor climatice; descoperirile de acest fel sunt posibile datorită abilităților calculatoarelor cuantice; un astfel de exemplu este efectuarea de calcule în ore sau chiar minute „care ar dura durata de viață a universului chiar și pentru cele mai avansate computere clasice utilizate astăzi.”

Inteligența artificială este un alt domeniu în care calculatoarele cuantice pot fi de mare ajutor. Krysta Svore, cercetător principal la Microsoft, care a condus dezvoltarea software-ului și a simulatorului cuantic, spune că un simulator de calcul cuantic ar putea vedea algoritmi cuantici capabili să găsească rapid mai multe „modele nuanțate în date”, care la rândul lor ar putea determina progrese considerabile în domenii precum vorbire, viziune sau recunoaștere lingvistică.

În cele din urmă, Microsoft intenționează să construiască un sistem de calcul cuantic care să propulseze atât hardware-ul cuantic, cât și software-ul care să utilizeze acea putere.

Nu doar Microsoft intenționează să se implice în domeniul tehnicii de calcul cuantice; recent, gigantul hardware IBM a dezvăluit procesorul său de 50 de qubit-uri.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button