IBM prezintă un procesor quantum de 50 qubiți

IBM a dezvăluit că, datorită avansurilor în hardware-ul cuantic, a dezvoltat cu succes un procesor prototip operațional de 50 de qubiți. De asemenea, a anunțat un procesor de 20 de qubiți pentru sistemele IBM Q, oferind îmbunătățiri în designul „supraconductorilor qubit, conectivitate și împachetare”.
Procesorul de 50 de qubiți, între timp, va deveni disponibil în următoarea generație de sisteme IBM Q. Compania a declarat că clienții vor avea acces online la prima putere de calcul a sistemului IBM Q până la sfârșitul anului 2017, iar upgrade-urile ulterioare vor avea loc în 2018.
Dario Gil, vicepresedinte al AI si IBM Q, IBM Research, a declarat:
Suntem și mereu am fost concentrați asupra construirii de tehnologii cu potențialul de a crea valoare pentru clienții noștri și pentru lume. Abilitatea de a opera cu fiabilitate mai multe sisteme cuantice de lucru și de a le pune online nu a fost posibilă acum câțiva ani. […] Acum, putem scala procesoarele IBM de până la 50 qubits datorită performanțelor extraordinare ale științei și ingineriei. Această evoluție recentă arată că punem rapid la dispoziție sisteme și instrumente cuantice care ar putea oferi un avantaj pentru rezolvarea problemelor din afara domeniului de mașini clasice.
Pe parcursul anului următor, oamenii de știință de la IBM Q vor continua să-și îmbunătățească dispozitivele prin îmbunătățirea calității qubiților, a conectivității la circuite și a ratelor de eroare a operațiilor care îi permit să crească profunzimea pentru rularea algoritmilor cuantice.
IBM a indicat, de asemenea, ecosistemul său în creștere de computere cuantice. Câteva exemple menționate au fost unelte software de tip open source, precum și materiale educaționale și de acreditare. IBM Q a avut parte de peste 60.000 de utilizatori care rulează peste 1.7 milioane de experimente cuantice, pe lângă producerea a peste 35 de publicații de cercetare terțe.
Progresul rapid al companiei în acest domeniu este destul de impresionant. În luna mai dezvoltase abia două computere cuantice cu 16 și 17 qubits. Înainte de acest anunț, în martie, IBM și Google au dezvăluit planuri de comercializare a tehnologiilor cuantice de calcul, IBM făcând evident progrese mai mari în realizarea acestui obiectiv.
Sistemele cuantice de calcul sunt suficient de puternice pentru a permite noi aplicații pe care un PC convențional nu le poate gestiona. IBM a subliniat că calculul cuantic va avea capacitatea de a rezolva probleme complexe, inclusiv simulări chimice și tipuri de optimizări. De exemplu, în acest an, echipa IBM Q a dezvoltat un nou mod de a examina problemele de chimie prin intermediul hardware-ului cuantic, despre care se spune că ar putea „transforma în cele din urmă felul în care sunt descoperite noi medicamente și materiale”.