PC

Microsoft avansează tehnica de calcul cuantică

Era de așteptat ca Microsoft să vorbească despre Windows și realitate mixă în cadrul conferinței sale Ignite din Orlando, Florida. Puțini însă au putut anticipa că Microsoft va vorbi despre tehnica de calcul cuantică, cu atât mai mult să anunțe un nou limbaj de programare pe care programatorii să-l poată folosi în lucrul lor cu biții cuantici. Și totuși Microsoft fix asta a făcut.

Profesorul Winfried Hensinger, șef al Ion Quantum Technology Group din cadrul universității din Sussex, a spus cândva că Sfântul Graal al științei este, cu siguranță, construirea unui calculator cuantic, și chiar asta este ceea ce Microsoft intenționează să facă, și proiectul la care lucrează de ceva timp.

Cea mai recentă descoperire a companiei este un limbaj de programare integrat în Visual Studio, care este conceput să funcționeze atât pe un simulator cuantic cât și într-un calculator cuantic. Este parte a unui efort mai mare de a construi un ecosistem de tehnică de calcul cuantică, compus din hardware și software.

O parte din asta presupune dezvoltarea a ceea ce Microsoft numește qubiți topologici, care sunt mai stabili decât biții cuantici. Scopul final este de a construi hardware care ar putea funcționa de oriunde, fără a mai limita folosirea sa în interiorul laboratorului. Aici este și cea mai mare provocare, și unul dintre motivele pentru care nu vom vedea un PC cuantic prea curând. Chiar și qubiții tehnologici necesită temperaturi extrem de scăzute. În prezent, Microsoft lucrează la o arhitectură de sistem în care qubiții operează la o temperatură cu o fracțiune mai mare de zero absolut, sau 30 milikelvini, care este mai rece decât temperatura din adâncul spațiului.

Acesta este motivul pentru care Microsoft pare să pună căruța în fața cailor, dezvoltând un limbaj de programare pentru tehnica de calcul cuantică. Totuși nu este lipsit de sens. Krysta Svore, care a condus dezvoltarea de software Microsoft conceput pentru a lucra pe calculatoarele cuantice, a spus că principalul avantaj de a avea un limbaj de programare care funcționează într-un mediu de simulare este acela că va ajuta persoanele interesate să folosească calculatoarele cuantice să obțină o cunoaștere mai amplă despre cum este folosită puterea cuantică pentru diferite tipuri de probleme, și să fie mai bine pregătiți odată ce tehnica de calcul cuantică va fi cu adevărat disponibilă.

Aceasta este o mișcare interesantă din partea Microsoft. Majoritatea lumii din ziua de azi rulează Windows. Tehnica de calcul cuantică are potențialul de a zgudui puternic lucrurile, iar dezvoltând un limbaj de programare și instrumentele pentru tehnica de calcul cuantică în timp ce lucrează simultan la hardware, Microsoft se pregătește pentru ce ar putea fi o schimbare pivotală în domeniu.

În caz că vi s-a prins mintea`n colțuri încercând să înțelegeți ce exact presupune tehnica de calcul cuantică, aveți mai jos două videoclipuri care explică în termeni mari despre ce este vorba.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button