MORE

Microsoft își portează kitul de dezvoltare cuantică pe macOS și Linux

Microsoft a lansat prima versiune a kitului său de dezvoltare cuantică și un nou limbaj de programare cuantică Q# în decembrie anul trecut. De curând, compania a lansat o actualizare care adaugă suport pentru dezvoltarea cuantică pe MacOS și Linux. Atât limbajul Q#, cât și simulatorul cuantic al companiei, vor rula de acum și pe aceste platforme, nu numai de Windows.

Noua versiune a simulatorului este mult mai rapidă decât prima versiune, compania spunând că rulează de patru până la cinci ori mai repede, în special pe simulări cu 20 sau mai mulți qubits.

Bibliotecile și eșantioanele cuantice sunt acum disponibile sub licență open source – până acum sursa acestora permiterea altora doar să le modifice și să le extindă. Interoperabilitatea cu bibliotecile existente este, de asemenea, îmbunătățită: Microsoft lucrează la integrarea suportului Python. Pe Windows, versiunea de astăzi include o previzualizare a integrării Python, care permite programelor Q# să apeleze codul Python și invers.

Simulatorul cuantic al celor de la Microsoft are scopul de a ajuta la dezvoltarea și înțelegerea programelor cuantice. Acesta permite ca starea cuantică să fie inspectată (ceva ce nu este posibil cu o stare cuantică reală) și măsurarea scalării și a performanței profilului programelor cuantice. Ceea ce nu poate face, cu toate acestea, este calculul cuantic la scară largă; cerințele de memorie și de calcul cresc exponențial cu numărul de qubits simulat – 32 qubits necesită 32 GB de memorie RAM, iar fiecare qubit suplimentar dublează cerințele de memorie.

Simulatorul este destinat să fie un precursor al hardware-ului quantum real, la care Microsoft de asemenea lucrează. Eforturile Microsoft de calcul cuantic sunt construite în jurul unui concept numit qubit topologic. Qubitul topologic este atractiv deoarece ar trebui să fie mult mai robust decât qubitul folosit în alte computere cuantice; în timp ce sistemul Microsoft va trebui să funcționeze la temperaturi apropiate de zero absolut utilizate în alte mașini cuantice, ar trebui să necesite substanțial mai puțini qubits pentru verificarea și corecția erorilor, comparativ cu celelalte sisteme.

Compania nu are încă un computer funcțional cu qubit topologic, dar Todd Holmdahl, CVP de la Microsoft Quantum Computing, a declarat că are încredere că va exista cel puțin un singur qubit funcțional până la sfârșitul anului. Ca parte a eforturilor sale cuantice, Microsoft a investit, de asemenea, în tehnologia de fabricație pe care intenționează să o utilizeze pentru a-și construi calculul cuantic, astfel încât e de așteptat ca scalarea până la doi, trei și mai mulți qubiți să se facă relativ rapid după construirea primului qubit.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button