ȘtiriTech&IT

Microsoft Edge primește setare dedicată pentru limitarea consumului de memorie RAM

Cu bătaie directă la rivalul Chrome, Microsoft Edge primește o setare care-ți permite să alegi exact câtă memorie RAM poate fi ocupată în timpul sesiunilor de navigare web.

Deși la începuturile sale era lăudat drept cel mai rapid și „ușor” web browser din industrie, Chrome a renunțat între timp la abordarea minimalistă, încercările dezvoltatorului Google de a pune cât mai mult accent pe securitate și includerea unui pachet cuprinzător de funcții utile venind cu un compromis asumat: mai multă memorie RAM, mai mult procesor „consumat”. Dar să nu fim chiar atât de „răi”. Adevărul e că și internetul a evoluat mult, paginile web înțesate de conținut fiind acum ceva la ordinea zilei. Iar faptul că interfața Chrome prevede o listă de tab-uri în care poți deschide zeci de astfel de pagini nu ajută deloc cu limitarea consumului de memorie. Trebuie să recunoaștem că Google a lucrat serios la partea de optimizare, Chrome dispunând acum de o funcție Memory Saver care permite „curățarea” din memoria RAM a tab-urilor deschise și lăsate nefolosite, totodată reducând la minimum resursele de procesor alocate paginilor web deschise în fundal.

Revenind la Microsoft Edge, și acesta este bazat pe motorul Chromium și prin urmare este predispus la aceeași risipă de resurse. Prin urmare, o funcție precum Memory Saver din Google Chrome este pe deplin justificată, doar că Microsoft a ales să o implementeze ușor diferit.

Pentru utilizatorii Chrome funcția Memory Saver este propusă spre activare la detectarea unei configurații cu resurse limitate de procesor și RAM (poate fi activată și manual, din Setări), după care gestionarea consumului de memorie se face complet automat, aplicația decizând ce tab-uri păstrează sau nu păstrează încărcate în memorie. Însă cu Microsoft Edge abordarea este diferită.

Momentan, aflată în teste cu versiunea Edge Canary, setarea adăugată la secțiunea System and performance a meniului Settings pare asociată mai degrabă cu noțiunea de Gaming, permițând limitarea consumului de memorie RAM astfel încât tab-urile uitate deschise în browser să nu degradeze performanțele în jocurile preferate pentru PC.

Deocamdată nu este clar dacă opțiunea Resource controls este bifată automat pe PC-uri cu resurse limitate de memorie RAM, însă Microsoft avertizează că limitarea prea agresivă a consumului de memorie RAM poate avea efecte adverse asupra performanțelor resimțite, în special la comutarea între paginile deschise în lista de tab-uri.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button