Tech&ITȘtiri

Google Chrome introduce în sfârșit funcții care economisesc bateria și memoria RAM

Cel mai folosit browser din lume a primit, în sfârșit, două noi funcții cerute de oameni de ani de zile. Cu toții știm că Google Chrome nu ține cont de nimic atunci când decide cât RAM vrea să folosească și (pe lângă jocuri) este unul dintre principalele motive pentru care sisteme 8GB RAM aproape au devenit obiectul trecutului.

No more! Și asta cu ajutorul noilor moduri de economisire a memoriei RAM și a bateriei. Venite în update-ul cu numărul 110, aceste două funcții sunt activate by default, deci nu trebuie să te pierzi prin meniuri încercând să potolești setea de resurse a Chrome. Pe partea de memorie RAM, lucrurile sunt simple: atunci când Chrome detectează că nu ai mai intrat pe un anumit tab de ceva vreme, îl suspendă până când revii pe el.

chrome-110-memory-saver
Sursa: Android Police

Asta înseamnă că în continuare vei găsi lucrurile așa cum le-ai lăsat, doar că va dura o fracțiune de secundă până când browserul „trezește” tab-ul suspendat. Dacă e să ne luăm după spusele companiei, această funcție ar putea reduce consumul memoriei RAM cu până la 30%. O variantă la fel de bună este să închizi tab-urile pe care nu le folosești…

chrome-110-energy-saver
Sursa: Android Police

Când vine vorba despre setările legate de baterie, lucrurile sunt o idee mai interesante. De acum, Chrome va putea limita lucruri precum framerate-ul clipurilor, poate suspenda activitatea din background și poate anula efectele animate, totul pentru a câștiga puțină autonomie. Această funcție fie se activează automat atunci când laptopul tău ajunge la 20% baterie, fie poate fi configurat în așa fel încât să se activeze singur în secunda în care scoți laptopul de la încărcat.

Mai mult, actualizarea este disponibilă pentru Windows, macOS și ChromeOS, deci indiferent pe ce platformă lucrezi sau te joci, vei beneficia de aceste noi funcții. Este foarte ușor să pui și anumite excluderi în așa fel încât Chrome să nu înghețe anumite site-uri de care ai nevoie iar totul se poate face din meniul de setări al browserului.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button