
Chiar dacă și-a dobândit notorietatea din rolul de creator al sistemului de operare Windows și suita de aplicații Office, Microsoft este în forma sa modernă un gigant cu activitate mai ales în domeniul serviciilor oferite clienților din mediul corporativ, bine poziționat în avangarda inteligenței artificiale și puternic dependent de centrele de date amplasate prin toate colțurile lumii.
Dacă în urmă cu doar câțiva ani aflam că Microsoft amplasează centre de date în locații izolate dar cu acces la energie regenerabilă, și chiar pe fundul oceanului, încercând să găsească cea mai bună formulă pentru administrarea în mod ecologic a echipamentelor mari consumatoare de energie, iată că vremurile s-au schimbat. Și nu mă refer la starea vremii, ci la geopolitică.
Fără a oferi o explicație coerentă, Microsoft informează că renunță la proiecte deja asumate pentru extinderea centrelor de date în numeroase locații desemnate pe criterii de bun simț, cum ar fi proximitatea față de regiuni dens populate, ce ar beneficia de pe urma conexiunilor cu latențe reduse la centre de procesare cloud aflate în imediata apropiere, respectiv accesul la infrastructura locală de comunicații și surse de energie ieftină.
Spre exemplu, poate fi de ajutor să conversezi aproape în timp real cu ChatGPT sau Copilot AI, fără să aștepți câteva secunde pentru a primi un răspuns transmis prin internet dintr-o locație aflată în cealaltă parte a lumii.
Microsoft este perceput ca un lider în comercializarea serviciilor AI, în mare parte datorită parteneriatului strâns cu OpenAI. Iar investitorii urmăresc îndeaproape planurile de cheltuieli ale Microsoft pentru a înțelege cererea pe termen lung a clienților pentru servicii cloud și AI. Așa că, pe de o parte, abandonarea în masă a planurilor pentru extinderea centrelor de date în locații din afara SUA poate fi explicată pe criterii de reducere a costurilor. Unii investitori chiar interpretează aceste semnale ca pe un indiciu cum că business-ul cu servicii AI nu justifică cheltuielile uriașe planificate Microsoft prin investiții în centre de procesare. Și trebuie să recunoaștem că astfel de suspiciuni nu sunt chiar fără fundament, în actualul context economic și geopolitic.
Dar pe de altă parte, nu putem să nu ne gândim și la posibile complicații cu noile tarife aplicate de administrația SUA companiilor cu activitate (fie și parțial) în afara SUA. Ca să nu mai vorbim despre presiunile pentru relocarea activității în plan local.
Spre exemplu, aflăm că un centru de date aflat deja în construcție într-o locație din apropierea capitalei Jakarta, în Indonezia, va apărea până la urmă într-o nouă locație de lângă Chicago. Însă Microsoft a suspendat și o extindere planificată la un amplasament din Mount Pleasant, Wisconsin, parte a unui complex vizitat de fostul președinte SUA, Joe Biden. Potrivit documentelor citate de Bloomberg, a cheltuit 262 de milioane de dolari pe construcție, dintre care aproape 40 de milioane de dolari au mers numai în turnarea fundației de beton.
La Londra, Microsoft negocia să închirieze spațiu la centrul de date Docklands de 210 megawați al Ada Infrastructure, dar și acest plan a fost amânat pe termen nedefinit, indicând vremuri tulburi pentru compania americană.