Știri ITTECH

Conform lui Satya Nadella, norul Microsoft devine subacvatic

CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, spune că fermele de servere subacvatice fac parte din planurile companiei pentru viitoarele centre de date.

Microsoft a experimentat serverele subacvatice de ceva timp. Proiectul Natick a pus un server subacvatic în largul coastei din California în 2016. Destul de natural, podul folosește răcirea cu apă, ventilând căldura reziduală în oceanul din jurul său. Este proiectat ca o unitate sigilată, lansată timp de cinci ani, înainte de a fi adusă înapoi la suprafață și înlocuită. De atunci, Microsoft a desfășurat o unitate mai mare în largul coastei Scoției.

Vorbind la conferința companiei Future Decoded din Londra, Nadella a declarat că implementările submarine sunt „modul în care [Microsoft] se va gândi la regiunile centrelor de date și la extindere”. El citează apropierea de oameni ca un avantaj special: aproximativ 50% din populația lumii trăiește în raza a 120 de mile de coastă. Punerea serverelor în ocean înseamnă că acestea pot fi în apropierea centrelor populației, ceea ce asigură latențe mai mici. Datele de latență scăzute sunt deosebit de importante pentru serviciile în timp real, inclusiv serviciul viitor de streaming Microsoft Xcloud.

Celălalt avantaj precizat de Nadella este viteza cu care serverele pot fi utilizate în acest fel. Fără a avea nevoie să construiască un centru de date real, el a spus că, de la început până la sfârșit, unitatea scoțiană a durat doar 90 de zile pentru a fi construită și implementată. Acest timp mai scurt pe piață înseamnă că compania poate fi reactivă, adăugând o capacitate suplimentară a serverului în apropierea locului unde este nevoie la cerere. Acest lucru este în contrast cu centrele de date terestre, unde compania trebuie să ghicească care va fi cererea viitoare și, prin urmare, cât de mare este spațiul necesar.

Experimentul de lângă Scoția este alimentată de vânt, preluând puterea de la Insulele Orkney și generarea lor de energie 100 regenerabilă. Deoarece costul generării de eoliene offshore continuă să scadă, s-ar putea chiar imagina că centrele de date offshore ar putea fi asociate cu fermele eoliene offshore.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button