Cu Azure AI Speech text-to-speech avatar oricine își va putea crea propriul avatar virtual, de forma unui personaj care arată, gesticulează și vorbește la fel ca persoana reală.
Creatorii deepfake tocmai ce primesc un nou instrument foarte puternic, direct de la Microsoft, luând forma unui software care înlesnește generarea de avataruri interactive dotate cu inteligență artificială. Odată creat, un astfel de avatar poate prezenta în mod convingător diverse informații, iar în viitor ar putea chiar interacționa cu alte persoane.
Disponibil deja pentru testare publică, Speech text-to-speech avatar poate porni de la o simplă imagine cu persoana reală, plus un script cu textul de recitat, două modele AI lucrând apoi la convertirea acestuia într-un avatar care vorbește și gesticulează. Primul se ocupă de generarea și animarea avatarului virtual, iar al doilea adaugă capabilitățile text-to-speech.
Potrivit Microsoft, noul instrument va fi benefic pentru companiile care doresc să creeze cu costuri minime ”tutoriale, introduceri de produse, mărturii ale clienților și altele, pornind de la un simplu document text”. Însă tehnologia este capabilă și să asiste și crearea unor asistenți virtuali realiști, sau chatboți, servind acelorași scopuri.
Între timp, apar tot mai multe îngrijorări pe tema tehnologiilor deepfake și abuzarea acestora cu scopul propagării dezinformărilor, defăimări și falsuri de tot felul. Spre exemplu, cu doar câteva zile în urmă un model AI a copiat vocea artistei Scarlett Johansson, care a putut fi auzită într-o reclamă despre care vedeta nu știa absolut nimic. Tot de câteva luni, modele AI foarte sofisticate sunt folosite pentru a genera/falsifica melodii atribuite unor artiști cunoscuți. Există chiar și canale YouTube/TikTok specializate, unde sunt prezentate așa numite cover-uri unde care vocea unui artist cunoscut sau persoană publică este folosită pentru a recrea piese din genuri muzicale complet diferite. Acestea sunt doar câteva exemple care arată abuzul diferitelor instrumente AI care sunt disponibile în prezent pentru utilizare mai mult sau mai puțin rău intenționată.
Acum, nu spune nimeni că generatorul de avatare bazat pe tehnologiile Microsoft Azure este aici pentru a simplifica generarea producțiilor deepfake, însă potențialul pentru comiterea de abuzuri probabil că nu va trece neobservat. Prin urmare este nevoie de reguli stricte pentru descurajarea acestor practici, rămânând de văzut și care vor fi masurile luate de Microsoft pentru a încuraja folosirea echitabilă a noului său instrument. Pentru moment, companiile și utilizatorii care doresc să folosească acest instrument au nevoie de ”permisiune scrisă explicită” din partea companiei. De asemenea, Microsoft solicită ca la sfârșitul fiecărui videoclip să fie afișat un mesaj de informare, precizând că videoclipul a fost generat de AI.