ȘtiriTech&IT

Meta ar fi recurs la aplicații Spyware pentru a urmări activitățile utilizatorilor pe platformele rivale

Potrivit documentelor prezentate în deschiderea unui proces colectiv demarat în Statele Unite, Meta ar fi recurs la aplicații Spyware pentru a afla ce fac proprii utilizatori în momentele când se aventurează pe alte rețele sociale.

Vizată de un nou proces colectiv, compania lui Mark Zuckerberg este acuzată de concurență neloială la adresa rivalilor din industrie și chiar spionarea propriilor utilizatori în timp ce folosesc platforme rivale de socializare. Concret, Meta ar fi apelat începând cu anul 2016 la software-ul furnizat de o companie de analiză a datelor mobile numită Onavo, cu scopul de a accesa activitățile utilizatorilor pe Snapchat, Amazon și YouTube.

În 2023, avocatul reclamanților, Brian J. Dunne, a depus documente care enumeră modul în care Facebook a folosit software-ul Onavo pentru a spiona concurenții, inclusiv Snapchat. Potrivit documentelor, făcute publice săptămâna aceasta, echipa Onavo a lansat un proiect cu numele de cod „Ghostbusters” — cu referire la logo-ul Snapchat — în care au dezvoltat „kituri care pot fi instalate pe iOS sau Android care interceptează traficul pentru anumite sub- domenii”, permițându-le „să citească ceea ce altfel ar fi trafic criptat, astfel încât să putem măsura utilizarea în aplicație”.

Reamintim că Facebook a achiziționat startup-ul Onavo în 2013 și l-a închis în 2019, după ce un raport TechCrunch a dezvăluit că Meta plătea adolescenții să folosească software-ul pentru a colecta date despre utilizatori.

Documentația prezentată în argumentarea procesului include, de asemenea, o prezentare a echipei Onavo către Mark Zuckerberg, care arată că aceasta are capacitatea de a urmări ”activitatea detaliată în aplicație” prin „parsarea analizelor Snapchat colectate de la participanții stimulați în programul Onavo…”. Tehnologia a fost folosită pentru a face același lucru cu utilizatorii YouTube din 2017 până în 2018 și Amazon în 2018, conform documentelor. „Rezultatul intenționat și real al acestui program a fost să dăuneze concurenței, inclusiv a concurentului Facebook de pe atunci în domeniul publicității sociale, Snapchat”, se susține în document.

Acțiunea judecătorească care acuză Meta de implicarea în practici anticoncurențiale și de exploatare a datelor utilizatorilor ar putea concluziona cu amenzi usturătoare din partea autorităților SUA, însă deocamdată nu este clar dacă Meta a folosit software-ul Onavo și practicile de monitorizare incriminate la adresa utilizatorilor europeni.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button