ȘtiriTech&IT

Apple, amendat în Europa cu 1.85 miliarde euro pentru blocarea accesului la servicii de muzică mai ieftine

Comisia Europeană confirmă decizia anunțată la începutul acestei luni și majorează de aproape 4 ori amenda comunicată inițial, stabilind că Apple recurs la practici anticoncurențiale constând în blocarea aplicațiilor pentru streaming de muzică să-și informeze corect utilizatorii despre existența unor alternative de abonare în afara App Store, mai ieftine.

Potrivit oficialilor europeni, politicile Apple au împiedicat companii precum Spotify să-și informeze corect abonații cu privire la existența unor opțiuni mai ieftine de abonare, ocolind comisioanele exorbitante practicate în magazinul App Store.

Potrivit regulilor trasate de Apple, Spotify și alte companii care-și oferă serviciile prin intermediul App Store trebuie să împartă câștigurile cu Apple, comisionul „standard” fiind de 30% în primul an de la introducerea unui abonament procesat prin platforma de plăți oferită de AppStore, respectiv 15% pentru cei care „supraviețuiesc” și doresc să-și continue relația contractuală cu Apple. Însă vasta majoritate a abonaților la astfel de servicii nu află niciodată de comisioanele practicate de Apple, politicile App Store fiind special concepute pentru a împiedica astfel de informări.

În principiu, nimic nu împiedică Apple să aplice orice comision dorește asupra tranzacțiilor intermediate prin platforma de plăți a magazinului propriu de aplicații. Abuzul rezultă din practicile menite să împiedice informarea corectă a consumatorilor cu privire la alternativele existente, orice încercare din partea Spotify sau a altor companii cu interese similare lovindu-se de politicile App Store foarte restrictive, Apple rezervându-și dreptul de a exclude fără avertisment orice aplicație neconformă.

Pregătită în răspuns la o plângere înregistrată din partea gigantului Spotify în anul 2019, amenda stabilită inițial la 500 de milioane de euro vizează încălcări ale legislației privind accesul la serviciile de streaming muzical și vine la pachet cu interzicerea practicilor anticoncurențiale îndreptate împotriva serviciilor pentru streaming de muzică, care își desfășoară activitatea prin intermediul App Store.

 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Comisiei Europene, Apple a încălcat legea antitrust a UE și a creat „condiții comerciale neloiale” pentru rivalii săi prin „obligații anti-direcționare” prevăzute în politicile App Store.

Investigația Comisiei a constatat că Apple interzice dezvoltatorilor de aplicații de streaming de muzică să informeze pe deplin utilizatorii iOS cu privire la serviciile alternative și mai ieftine de abonament la muzică disponibile în afara aplicației și să ofere orice instrucțiuni despre cum să se aboneze la astfel de oferte.

 

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button