Meta probabil că intră pe „teren minat” oferind oferind diferitelor ramuri din cadrul US military acces discreționar la modelele sale AI, gata de închiriat (în schimbul unor contracte profitabile) pentru deservirea oricărui scop de securitate națională.
Google aproape că a devenit partener US military pe vremea când pe atunci nou achiziționata Boston Dynamics tocmai începea să scoată pe linia de asamblare roboți umanoizi și patrupezi. Dar Google a și-a vândut promițătoarea divizie de robotică imediat ce atenția mediatică a ajuns la un nivel mai puțin confortabil, amenințând să compromită imaginea presupus inocentă a companiei care avea cândva sloganul „Don’t be evil” atașat direct la codul de conduită corporativă.
Dar între timp multe s-au schimbat, așa numita „revoluție AI” nu doar că pune presiune pe întreaga industrie de tehnologie, care trebuie acum să se ralieze unui nou trend în care inovațiile software devin mai importante decât cele la partea de hardware, ci și presiune pe industriile de apărare ale națiunilor lumii, care încep să vadă în AI o armă mai puternică decât tancurile.
Dar cum rămâne cu etica corporativă și bunele intenții ale companiei lui Mark Zuckerberg?
Ei bine, Meta a anunțat printr-un comunicat oficial noi parteneriate cu giganți precum Amazon, Microsoft, IBM, Oracle și.. Lockheed Martin, cu scopul de a aduce tehnologiile Llama în aplicații pentru uz guvernamental. Dar cum, toate aceste companii mainstream americane sunt implicate în „afaceri” cu US military? Cam da, dar nu neapărat în mod direct.
Oracle, de exemplu, folosește Llama pentru a analiza înregistrările de întreținere a aeronavelor, în timp ce Scale AI este un partener pentru sprijinul direcționat în operațiunile de securitate națională. Lockheed Martin oferă Llama clienților de apărare pentru aplicații precum generarea de cod. Cum ar fi, programare AI pe repede-inainte, pentru gestionarea/controlarea de echipament militar.
”Fiind o companie americană și una care își datorează succesul în mare parte spiritului antreprenorial și valorilor democratice pe care le susține Statele Unite, Meta vrea să-și joace rolul pentru a sprijini siguranța, securitatea și prosperitatea economică a Americii și a celor mai apropiați aliați ai săi. prea.”
În schimb, politica obișnuită (de fațadă) a Meta interzice dezvoltatorilor să folosească Llama pentru proiecte militare, de război sau legate de spionaj. Cu toate acestea, compania face o excepție aici, permițând armatei americane să folosească Llama pentru sarcini precum simplificarea logisticii complexe, monitorizarea finanțelor teroriste și consolidarea apărării cibernetice.
Dar ce să vezi, un raport recent a evidențiat că cercetătorii chinezi au reutilizat modelul Llama 2 dezvoltat de Meta pentru a dezvolta propriul sistem AI pentru aplicații militare, profitând de faptul că proprietarul Facebook a oferit Llama 2 în mod gratuit, cu acces liber la majoritatea librăriilor API.
Solicitați pentru clarificări de către reporterii Reuters, reprezentanții Meta au negat (oarecum) acuzațiile, clarificând că această utilizare a fost „neautorizată” și a fost împotriva politicii sale. Compania a adăugat, de asemenea, că implicarea unei versiuni „învechite” a modelului său open-source este minoră în comparație cu investiția extinsă a Chinei în tehnologii de inteligență artificială, bun ce ar atinge sume de ordinul miliardelor de dolari, țintind nimic mai puțin decât să depășească progresele SUA în domeniu. Altfel spus, nimic mai puțin decât o nouă cursă a înarmării în pregătirea viitoarelor conflicte militare, cu sau fără ramificații la nivel global.