ȘtiriTech&IT

Meta îți permite acum să refuzi colectarea în scop publicitar a datelor Facebook și Instagram

Anticipând posibile amenzi, Meta afișează un nou dialog în care utilizatorii pot accepta sau refuza monitorizarea activității pe Facebook și Instagram, cu scopul afișării de reclame personalizate.

Concesia admisă doar pentru consumatorii europeni vine după mulți ani în care autoritățile UE au cerut insistent oprirea practicilor de colectare a cât mai multor informații despre utilizatorii platformelor Meta, date care ajung în cele din urmă să fie tranzacționate și folosite discreționar de către terțe companii de publicitate.

Debifând setările relevante, te poți alege cu o versiune a serviciilor Meta în care nu vei găsi imediat reclame pentru produsul vizitat mai devreme pe un site oarecare de cumpărături, sau discutat cu prietenii de pe Messenger. În locul acestora vei avea reclame selectate pe criterii generice, cum ar fi vârstă, sex și locația geografică aproximativă a utilizatorului. Totodată, activitatea ta pe Facebook sau Instagram nu va influența reclamele afișate pe alte platforme web, fapt ce ar trebui să-ți ofere un mic plus de încredere că nu-ți mai este urmărită chiar fiecare mișcare în mediul online.

Meta Facebook și Instagram

În mod evident, această abordare mult mai puțin profitabilă contravine modelului de business perfecționat ani de-a rândul de compania lui Mark Zuckerberg. Pur și simplu, reclamele afișate au mai puține șanse de a induce o decizie de cumpărare a produsului respectiv, reducând drastic veniturile pe care Meta le obține de pe urma ta.

Deși pare o glumă, circulă deja zvonuri cum că Meta se gândește la recuperarea profiturilor diminuate prin concesii acordate utilizatorilor europeni introducând noi opțiuni de abonament, oferind pe lângă beneficii precum Meta Verified și eliminarea parțială sau totală a reclamelor afișate.

Meta Facebook și Instagram

Bine de știut, dacă ai acceptat deja dialogul privind colectarea datelor afișat la prima folosire a aplicației de mobil, sau accesare a interfeței pentru web browser, îți poți exprima în continuare opțiunea la secțiunea Activity Off-Meta Technologies, afișată în meniul SettingsOff-Facebook activity pentru aplicația Facebook, respectiv Activity Center în aplicația Instagram.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button