ȘtiriTech&IT

Nici măcar Apple nu le-a putut deosebi! Mii de telefoane iPhone fake, schimbate cu versiuni autentice

Doi chinezi emigrați în SUA, Sun și Xue, au reușit să fraudeze Apple cu suma de 3 milioane dolari, schimbând iPhone-uri fake importate din țara natală pentru versiuni autentice, inventând tot felul de scuze pentru a solicita înlocuirea acestora pe garanție.

Foarte bine gândită, schema de fraudare s-a bazat pe aplicarea datelor de identificare (ex. cod serial de înregistrare, cod IMEI) ale unor telefoane iPhone reale (care probabil se află și acum în posesia cumpărătorilor de bună credință) pe telefoanele iPhone fake. Iar pentru a nu trezi imediat suspiciuni din partea tehnicienilor Apple, autorii au aplicat respectivele date și în firmware-ul dispozitivelor. Deși pare greu de crezut, schema a funcționat încă din anul 2017, aproximativ 5000 de telefoane iPhone fake ajungând să fie schimbate cu exemplare autentice.

Cei doi cetățeni chinezi, Haotian Sun și Pengfei Xue, ambii în vârstă de 33 de ani, au fost depistați de poliția statului Maryland după ce aceștia au devenit neglijenți cu schimbarea diferitelor pseudonime folosite în relația cu Apple. Iar de aici, lucrurile au luat o turnură urâtă, frații condamnați în primă instanță la 41 luni de închisoare pentru fraude similare, bazate pe preschimbarea unor dispozitive iPhone și iPad contrafăcute, fiind acum vizați de pedepse mult mai grele pentru infracționalitate în formă continuată.

Potrivit unui anunț al Procuraturii SUA pentru Districtul Columbia, făptașii găsiți vinovați de conspirație pentru a comite fraudă prin corespondență și fraudă prin corespondență riscă acum până la 20 de ani de închisoare.

Cât despre telefoanele Apple autentice, acestea au fost exportate spre a fi vândute unor cumpărători din țări străine, zădărnicind orice încercare de recuperare a prejudiciului.

Reamintim că „fenomenul” telefoanelor iPhone fake nu este nicicum o raritate, astfel de dispozitive fiind oferite spre comercializare inclusiv în România, prin canale mai greu de verificat precum site-urile de tip online marketplace. Iar dacă sunteți curioși să vedeți cum arată un astfel de fake trebuie doar să urmăriți clipul de mai jos:

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button