PC

Intel vrea să facă propriul GPU și îl angajează pe Raja Koduri

Când am speculat că Intel ar putea cumpăra Radeon, m-am înșelat, a luat doar o parte din companie, sub forma lui Raja Koduri.

Fostul director al Radeon Technologies Group și-a anunțat ieri plecarea de la AMD, iar acum Intel anunță că el este arhitect șef și vice-președinte senior al Core and Visual Computing Group. În noua sa poziție, el va supraveghea efortul companiei de a dezvolta mai departe soluțiile integrate de grafică pentru procesoare, precum și soluții discrete pentru computing.

Computing nu prea este același lucru cu placă video pentru jocuri, dar nu se exclud reciproc până la acest punct. Important este că Intel încearcă so dezvolte din nou un GPU, folosind tehnologie nouă. Dacă va și reuși să scoată ceva din această inițiativă nu pot să vă spun cu siguranță.

La urma urmei, Intel a mai produs în trecut câteva GPU-uri care erau inițial intenționate pentru publicul larg. Intel740 a fost una din primele sale încercări, una care chiar s-a manifestat sub forma unui un produs finit care. Însă n-a avut un nivel de performanță suficient de bun încât să aibă succes pe lângă Voodoo și semenii săi.

Apoi a fost Larrabe . Un GPU pentru a cărui construire Intel a depus foarte mult efort. A cumpărat până și un studiou de jocuri ce lucra atunci la Project Offset, a cărui detaliu grafic ne impresiona cu un deceniu în urmă prin diversele sale trailere. Larrabe a fost capabil să ruleze jocuri de DirectX, chiar dacă în loc să aibă nuclee de GPU era mai mult o colecție de procesoare X86 capabile să emuleze în software un GPU normal. Intel a decis însă să nu meargă mai departe cu proiectul pe segmentul dedicat utilizatorilor de rând, alegând să se limiteze la plăcile de accelerare Xeon Phi.

Nu este clar ce va face Intel cu noul Core and Visual Computing Group, dar dacă n-ar intenționa să creeze măcar un nou GPU pentru compute, n-ar fi format acest grup și nu l-ar fi angajat pe Raja Coduri de la AMD.

[PC Per]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

3 comentarii

  1. Va recomand sa vedeți surse de programe scrise de indieni. O sa avem drivere mai bune la AMD si mai „slabe” la Intel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button