PC

Intel anunță un procesor cu grafică Radeon și HBM2

La finalul anului trecut, Kyle Bennet, redactor șef al HardOCP, a dezvăluit că Intel și AMD colaborau pentru a crea un produs comun care se va folosi de un procesor din seria Core și grafică Radeon. Acel zvon a fost negat în primăvara acestui an de către Intel, dar acum povestea se schimbă complet.

Intel a dezvăluit astăzi un nou chipset gândit pentru laptop-uri și calculatoare mobile compacte ce combină un procesor Core din generația a 8-a cu un procesor grafic Radeon semi-customizat, ce se folosește de memorie HBM2.

Cele trei componente sunt puse la un loc prin intermediul unei punți conectoare pe care Intel o numește Embedded Multi-Tie Interconnect Bridge. Acest sistem oferă o conexiune de viteză foarte mare, dar fără să ocupe la fel de mult spațiu ca un substrat conectiv tradițional. Rezultatul final este un chipset de mare putere, capabil de gaming, creare de conținut și VR, într-un spațiu mai mic decât ar fi în mod normal necesar, HBM2 fiind extrem de compact. Asta ar permite ceva mai multă flexibilitate pentru producătorii de hardware și probabil va face producătorii de console să se întrebe de ce n-au așteptat încă puțin.

Lipsesc în acest moment detalii efective despre cantitatea de memorie HBM2 și despre procesoarele efective folosite. Cel Radeon nu este același RX Vega sau Polaris care pot fi găsite acum pe piață, ci este un GPU construit special pentru această aplicație. Nu este clar de cine este construit acest procesor grafic. Dacă se folosește de GlobalFoundries la ca fiecare alt procesor AMD, sau dacă este asamblat chiar în uzinele Intel, ce oricum au trebuit să recurgă la a produce procesoare ARM pentru a nu avea timpi morți.

Detalii complete despre acest ansamblu de procesoare și sistemele care se vor folosi de el vor fi disponibile la începutul anului viitor.

Intel și AMD au făcut această dezvăluire fără să dea prea multe detalii înainte de termen și fără să pregătească presa. Parteneriatul dintre cele două companii este oarecum fără precedent. Chiar dacă procesoarele AMD sunt bazate pe X86-le Intel, iar cele Intel folosesc X86-64-ul AMD, fiecare avea propria implementare hardware pentru setul de instrucțiuni. Acum trecem la nivelul la care avem un produs ce se folosește de ambele tehnologii la un loc, produs și vândut direct de către Intel. Dacă acesta nu este doar un proiect singular, un experiment de scurtă durată, am putea vedea câteva schimbări importante în industrie în viitor. Și nu doar în domeniul HSA și al laptop-urilor mai compacte, ansamblul curent ocupând cu 50% mai puțin spațiu decât implementările de până acum ale unui procesor cu GPU și memoria acestuia.

Nu de alta, dar s-au petrecut în ultima vreme câteva lucruri ce arată altfel în contextul acestui anunț. Spre exemplu, divizia care se ocupă cu producția de componente grafice din AMD este propria sa entitate, numită Radeon Technologies Group. Apoi ar mai fi faptul că Raja Koduri, șef al Radeon Technologies Group, este plecat până la sfârșitul anului într-un soi de concediu extins. Plecarea sa a fost acompaniată de o dezvăluire că Radeon nu mai avea nimic de anunțat pentru restul anului. Folosirea unei componente grafice Radeon într-un chipset Intel este departe de a fi „nimic”.

Ce urmează este pură speculație, așa că nu luați asta în serios, dar Radeon ar putea fi vândut către Intel. S-ar potrivi. Sau ar putea doar să producă la un loc astfel de chipset-uri pe viitor, ceea ce va pune într-o poziție foarte bizară APU-urile AMD. Ce e drept, acestea nu pot avea oricum la fel de multă putere ca un GPU cu memorie independentă.

[Intel]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button