MORE

Ce s-a întâmplat cu placa video Intel Larrabee?

Cu un deceniu în urmă, Intel avea planuri mari. Dorea să creeze o placă video proprie, una dedicată, nu una integrată într-un procesor. Acea placă se numea Larrabee, iar pentru a dezvolta proiectul, Intel a investit multe resurse și a cumpărat chiar studiouri care se concentrau foarte mult pe grafică, ca Offset Software.

Dacă nu mai țineți minte ce era Offset Software, acest studiou lucra la un FPS medieval numit Project Offset, a cărui tehnologie părea de parcă va avea un impact la fel de mare asupra graficii cum a avut CryEngine 2. Era de înțeles de ce Intel a cumpărat studioul, din moment ce lucra la o placă video, avea nevoie de ceva cu care să se laude, iar Project Offset, cu 10 ani în urmă, arată senzațional. Nici acum nu este de trecut cu vederea, după cum puteți vedea mai jos.

Intel n-a dezvăluit prea multe detalii referitoare la motivul pentru care a decis să anuleze proiectul în 2009, așa că lumea a crezut ca pur și simplu a eșuat. Că nu s-a putut crea o placă video bazată pe tehnologie x86.

Se pare însă că asta nu era tocmai corect.

Tom Forsyth, în momentul actual dezvoltator al lui Oculus Rift, a fost unul din oamenii care a lucrat la Larrabee și a decis să povestească ce exact s-a întâmplat.

Simplu spus, Larrabee nu a eșuat. A fost un succes, poate nu unul răsunător, dar unul considerabil. Ceea ce nu știe publicul general este că tehnologia dezvoltată pentru acest proiect nu a fost abandonată. A fost folosită la dezvoltarea lui Xeon Phi, chiar și ultima iterație, Knights Landing, este o revizie a lui Larrabee. Până și procesoarele X86 normale au avut de câștigat de pe seama sa, setul de instrucțiuni AVX512 fiind făcut pentru Larrabee.

Această tehnologie era foarte diferită față de o placă video normală. Făcea cam totul în software, încălcând reguli vechi de un deceniu. Placa video Larrabee era ca un calculator separat, cu propriul sistem de operare, FreeBSD, care primea instrucțiuni de la sistem și interpreta comenzile în așa fel încât să emuleze un adaptor grafic folosind un program numit DirectXGfx. Acesta rula până și 248 de fire de execuție simultane. Singurele lucruri care nu erau virtualizate erau unitățile de texturare, 8 la număr, și un conector grafic.

Era departe de a fi un simplu prototip care poate după ani de dezvoltare putea să ruleze jocuri. Variantele de testare pe care Intel le-a făcut atunci puteau rula peste 300 de titluri de pe Steam. Acele jocuri pur și simplu credeau că sunt rulate pe un PC cu o placă video și funcționau fără nici un fel de problemă. Avea până și compatibilitate completă cu DirectX 11, iar orice alte revizii mai erau făcute la DirectX nu reprezentau o problemă pentru Larrabee, deoarece nu exista hardware dedicat care trebuia înlocuit, totul putea fi schimbat și îmbunătățit prin software.

intel xeon phi

Intel a decis pur și simplu să renunțe la proiect, pentru ca nu dorea să facă plăci video, deși inițial a vrut. Sigur, Larrabee nu era tocmai cot la cot cu plăcile GeForce și Radeon de acum 7-8 ani, dar cu ceva dezvoltare suplimentară, ar fi fost pe acolo. Placa video chiar putea rula lejer Dirt 3. Dar politica fiind politică, Intel a oprit dezvoltarea unei plăci video din tehnologie, alegând să continue doar cu co-procesoarele pentru High-Performance Computing, seria Xeon Phi.

Chiar și aceste componente sunt foarte aproape de a fi plăci video, acele unități de texturare dezactivate încă mai fiind prezente în Knights Landing. Nu pot fi accesate, nu pot fi văzute, dar încă mai sunt acolo.

Așa că Larrabee o fi mort, ca o placă video, dar Larrabee încă este viu, ca un co-procesor de compute. Cine știe, poate într-un viitor nu prea îndepărtat, Intel va decide să transforme tehnologia folosită la  Xenon Phi într-o placă video. Poate nu una care costă cât o casă.

[Tom Forsyth]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

3 comentarii

  1. Intel 740 a aparut in era Vodoo 3dfx cand jocurile optimizate open gl ori direct x 3d erau ff rare.3dfx era master pe atunci.Am avut vodoo 1 si mai tarziu vodoo Banshee.Intel 740 mergea in 2d si 3d lucru ce nu se intampla cu prima versiune vodoo de ex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button