PCȘtiri ITTECH

Intel confirmă zvonurile despre procesul de 10 nanometri

În urmă cu câteva săptămâni umbla pe internet o imagine, care părea a fi destul de legitimă, cu planurile companiei Intel pentru procesoarele dedicate serverelor. Acea imagine sugera că nu vor exista procesoare pe 10 nanometri mai devreme de anul 2020.

Acum, în cadrul evenimentului Data-Centric Innovation Summit, compania a confirmat că nu va avea pe piață procesoare Xeon făcute pe tehnologie mai avansată ca cea existentă de 14 nanometri. Ice Lake va sosi abia în 2020, graficul de mai jos fiind destul de vag despre ce altceva are să mai aducă noua arhitectură față de cele actuale.

Cooper Lake va sosi în 2019, aducând un nou tip de format pentru date, numit BFloat 16. Acesta este menit să ofere același nivel de precizie ca FP32, dar la o dimensiune de doar 16 biți. Cum exact ar funcționa așa ceva habar nu am, motiv pentru care nu mă veți găsi prea curând proiectând procesoare. Asta este singura inovație majoră adusă de noua generație și nu știu în acest moment dacă vom vedea BFloat 16 și pe procesoare non-Xeon. Tot ar putea fi ceva însemnat în ceea ce privește performanța, dar nu va aduce acel spor de eficiență care ar fi fost foarte benefic pentru centrele de date, pe care l-ar aduce procesul de 10 nanometri.

Compania nu a oferit informații concrete despre când vor sosi procesoarele de desktop sau de laptop pe 10 nanometri. Tot ce știm până acum este că Intel speră să vadă sisteme echipate cu procesoare construite folosind acest proces spre sfârșitul lui 2019.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button