PCTECHTech&IT

Procesoarele Intel Xeon vor trece la 10nm abia în 2020

Întârzierile suferite de Intel în efortul său de a dezvolta un nou mod de a crea semiconductoare pare să aibă consecințe destul de importante pentru produsele companiei.

Conform unui grafic nou ce s-a scurs pe internet, unul care conține detalii despre calendarul de lansare a produselor companiei până în 2020, tranziția la 10nm nu va avea loc mai devreme de acel an pe segmentul High-Performance Computing.

Abia atunci își va face apariția arhitectura Ice Lake, despre care se știe clar că va fi construită pe procesul de 10 nanometri. Alături de Ice Lake va fi și Cooper Lake, despre care se speculează că ar fi planul secundar al companiei, tot pe 14 nanometri, în cazul în care dezvoltarea procesului de producție tot nu decurge bine.

Dacă Intel va avea pe piață procesoare Xeon pe 10 nanometri abia în anul 2020 înseamnă că AMD își va putea face de cap un an de zile pe piață cu procesoarele Epyc făcute pe procesul de 7 nanometri.  În cazul în care se va repeta povestea cu tranziția la 14 nanometri, atunci este posibil ca procesoarele de server să fie disponibile în același timp cu cele de desktop, iar cele pentru platforme mobile să ajungă pe piață cu un an mai devreme. Desigur, nu am nici un fel de garanție că Intel va repeta aceeași strategie ca în cazul lui Broadwell.

După cum am mai spus anterior, modul în care își denumește fiecare companie procesul de producție este cam mincinos. Dar este destul de clar este că cel de 7 nanometri al GlobalFoundries este mai mic decât cel de 14 nanometri făcut de Intel, mai eficient, și capabil să ofere un avantaj tehnologic procesoarelor AMD pe care nu l-au avut de… sincer, nu țin minte ultima dată când Intel n-a fost în fruntea turmei la tehnologie de producție.

[Anandtech]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button