
Conducerea Intel pregătește cea mai mare campanie de restructurări din ultimii ani, mii de angajați urmând să fie trimiși acasă în timp de personalul rămas va fi trecut printr-o etapă de reorganizare, țintind reduceri de costuri și folosirea mai eficientă a resurselor.
Potrivit informațiilor obținute pe surse, cel mai recent bilanț pentru investitorii Intel nu arată deloc bine, scăderea veniturilor și probleme financiare majore anticipate în perioada următoare la diviziile Consumer (piața retail) și Client (pentru clienții business) trimițând compania într-o stare panică, anunțul unei campanii masive de restructurări și reorganizare a activităților fiind practic inevitabil.
Fără îndoială, la sursa neplăcerilor sunt suspiciunile (parțial confirmate) legate de apariția unor probleme majore de fiabilitate, afectând milioane de procesoare Intel folosite atât de clienți din piața retail dar și din mediul corporativ. Nu este de ajutor nici faptul că Intel este neobișnuit de ambiguu în adresarea acestui subiect, conducerea companiei ezitând săptămâni de-a rândul în a oferi explicații concrete pentru problemele apărute și cu atât mai puțin o cale de rezolvare convingătoare. Dar tocmai ezitarea Intel vine să întărească speculațiile cum că problemele sunt de fapt mult mai grave, iar răspunsul care se impune, rechemarea/înlocuirea în masă a milioane de procesare, ar putea ruina compania pe plan financiar și de imagine.
În timp ce remediul de firmware care ar trebui să amelioreze/remedieze problemele de stabilitate cu care se confruntă deja majoritatea utilizatorilor de PC-uri echipate cu procesoare Intel de generație recentă se lasă așteptat până în a doua jumătate a lunii august, Intel ș-ar fi informat deja investitorii că intenționează să implementeze o strategie de redresare a companiei bazată pe disponibilizări masive de personal. Totul în încercarea de a găsi o „recuperare” de la recesiunea economică cu care se confruntă compania în ultimele trimestre. Știrea este într-adevăr dezamăgitoare și, deși nu avem cifre exacte, informații oferite de insideri arată că ”mii de angajați” vor fi afectați de decizie.
Vestea mai optimistă ar fi că această „cură de slăbit” era probabil de mult timp necesară la Intel, acest colos cu aproximativ 110.000 de angajați având probabil multe divizii ineficiente și cheltuieli nejustificate, compania neglijând ani de a rândul investiții necesare în activitatea de cercetare și dezvoltare. Iar tocmai de aici ar fi pornit toate neplăcerile cu actuala gamă de procesoare Intel, care au fost „forțate” să țină pasul cu competiția (ex. AMD), dar folosind tehnologii existente și „optimizări” duse la extrem, sacrificând eficiența și iată, fiabilitatea.
Potrivit planurilor care vizează implementarea unei politici de reducere a costurilor la scară largă, economiile vor atinge 10 miliarde de dolari până în 2025, ceva mai puțin decât cele 12+ miliarde de dolari, cât speculează unii analiști că ar putea costa operațiunea de remediere a procesoarelor defecte reclamate de clienți. Iar asta fără a lua în considerare cheltuielile secundare suportate de partenerii Intel (ex. magazine și integratori) cu transportul și servisarea PC-urilor afectate.
Probabil că valul de concedieri este parte dintr-un plan de restructurări pe termen mai lung, disponibilizările inițial operate în număr mare urmând să continue în valuri succesive mai mici, anunțate în următoarele luni și ani.