
Apărute ca o soluție aproape „magică” pentru a fabrica tot felul de obiecte, primele modele de imprimante 3D pentru acasă au fost nimic mai mult decât jucării. Însă potențialul acestei tehnologii este uriaș.
Am văzut deja imprimante 3D care pot fabrica motoare de rachetă folosind metal topit în loc de plastic acrilic. Există și imprimante 3D la scară mare, care pot construi clădiri din beton în câteva zile. Iar în scop medical, existau imprimante 3D folosite la crearea de proteze și implanturi personalizate, instalate apoi în mod chirurgical.
Dar cum ar fi ca în loc de șuruburi și tije aplicate pentru fixarea unei fracturi complexe, echipa de chirurgi să folosească o imprimantă 3D care modelează proteza (temporară sau permanentă) direct la locul leziunii, reducând la minimum numărul de incizii și trauma cauzată de propriu zisă. Aceeași tehnologie de imprimare 3D ar putea fi folosită pentru a opri hemoragiile interne în timp record, închizând plăgile cauzate de tăieturi sau alte leziuni traumatice.
Anunțat de o echipă de medici, procesul numit ”imprimare acustică volumetrică cu penetrare adâncă” (DVAP) este o descoperire uimitoare care ar putea avea o mulțime de aplicații medicale, transformând multe din intervențiile chirurgicale de mare complexitate în operații aproape de rutină, îmbunătățind ratele de succes și scurtând timpii de recuperare.
Dezvoltarea acestei noi opțiuni de tratament chirurgical se bazează pe inventarea anterioară a cernelii fotosensibile, care se întărește atunci când este expusă la lumină. Problema era că intensitatea de lumină necesară nu putea penetra corpul uman la o adâncime suficientă. În mod remarcabil, soluția găsită este dezvoltarea unei „cerneli” activată cu ultrasunete, similare celor folosite în ecografii.
Potrivit declarațiilor oferite de echipa de cercetători, ”undele cu ultrasunete pot pătrunde de peste 100 de ori mai adânc decât lumina în timp ce sunt încă limitate spațial, astfel încât să putem ajunge la țesuturi, oase și organe cu o precizie spațială ridicată, care nu au fost accesibile cu metode de imprimare bazate pe lumină”.
Posibilitatea de a imprima 3D dispozitive biomedicale direct în corpul uman va deschide opțiuni chirurgicale mai puțin intruzive, în funcție de situație. Cerneala biocompatibilă special dezvoltată pentru acest scop se bazează pe o metodă de aplicare țintită. Odată ce este depozitată în configurația dorită, ultrasunetele declanșează întărirea în modelul și forma dorită de Medici.
Având în vedere potențialul oferit de această tehnologie, probabil că nu va dura prea mult până ce procedurile chirurgicale asistate de imprimante 3D vor fi introduse în spitalele de renume, adăugând la arsenalul cu proceduri medicale de ultimă generație.