Reviews

Cât de util este ecosistemul Samsung în 2023 și ce știe el să facă?

În lumea tehnologiei, fie că unora le place sau nu, Apple a fost, este și va rămâne un reper. Și nu vorbesc despre produsele în sine, deși multe dintre ele sunt foarte bune, ci despre ecosistem. Despre cum funcționează dispozitivele între ele și cum Apple a reușit să facă viața mai ușoară utilizatorilor prin tot felul de artificii tehnologice și integrări strânse.

Dar ce faci dacă nu poți sau pur și simplu nu vrei să te umpli de produse Apple? Fie din considerente legate de preț (produsele Apple sunt, în general, mai scumpe decât ce oferă competiția), fie din cauza experienței de utilizare a sistemelor de operare iOS și macOS care nu este pentru oricine, există mai multe motive din cauza cărora oamenii se orientează spre alte brand-uri.

Problema e că, cel puțin la capitolul ăsta al ecosistemului, toți ceilalți producători au rămas în urmă până acum. Pe de-o parte ai HUAWEI care, din cauza restricțiilor impuse de americani, au fost nevoiți să își regândească lineup-ul de produse, iar în cealaltă parte a ringului stă Samsung, al cărui ecosistem este ridicat în slăvi de oameni care spun că oferă cea mai apropiată experiență de Apple.

samsung_1.32.1

Și asta ne-a făcut să ne întrebăm: cum arată ecosistemul Samsung în 2023? Ce lucruri interesante știe să facă și ce limitări încă mai există? Ei bine, pentru asta ne-am echipat din urechi până la încheietură cu produse Samsung și am încercat să răspundem cât mai bine la aceste întrebări. Dar înainte, hai să aruncăm o privire asupra cobailor pe care i-am ales pentru acest test.

Produsele de azi, pe scurt

Pentru început, o să menționez rapid și succint produsele pe care le-am folosit pentru acest test și nu vom zăbovi asupra lor prea mult, dat fiind faptul că pentru cele mai multe dintre ele avem deja materiale detaliate, atât aici pe YouTube cât și pe site-ul zonait.ro. Astea fiind zise, să începem cu probabil cea mai importantă piesă a acestui puzzle: telefonul.

samsung_1.32.1

Niciun astfel de setup nu ar fi complet fără un telefon Samsung. Practic, telefonul este piesa de rezistență și dispozitivul care, în cadrul unui ecosistem de genul ăsta, face mai toată treaba. Și ne-am oprit asupra unui Samsung Galaxy Z Flip 4, un pliabil bun, construit bine și cu un display senzațional.

Ceasul pe care l-am ales este un Galaxy Watch 5 Pro, vârful de gamă al producătorului. Și nu pentru că suntem noi sclifosiți și vrem să folosim doar produse high-end, nici pe departe. Dar, ca să fie acest test cât mai corect, am zis să le dăm celor de la Samsung toate șansele să ne impresioneze, iar asta înseamnă că trebuie să folosim cele mai avansate și mai puternice produse disponibile.

Și căștile fac parte din categoria asta de produse scumpe. Samsung Galaxy Buds2 Pro sunt o pereche de căști true wireless despre care nu am mai vorbit în trecut și despre care am foarte multe lucruri bune de spus. Sunt al naibii de comode, au un sunet impresionant și autonomia este acolo sus cu cele mai bune căști din această categorie.

samsung_1.32.1

Pentru mine, marea surpriză din tot ansamblul ăsta de produse coreene a fost tableta. Și zic mare pentru că, prietene, e imensă! La 14,6 inch este cam cea mai mare tabletă de pe piață și credeți-mă când spun că am simțit asta la toate capitolele. Filmele se văd extraordinar pe un ecran atât de mare iar chipset-ul de vârf de sub capotă face și cele mai intensive jocuri și aplicații să ruleze fără probleme.

Ce știe ecosistemul Samsung să facă?

Acum, haideți să vedem ce avantaje ai dacă alegi să plonjezi în ecosistemul Samsung. Mai exact, cum îți face armata asta de dispozitive viața mai bună? Și vreau să încep cu funcția pe care am folosit-o cel mai mult pe toată această perioadă: copy&paste. Poate o să vă întrebați ce-i așa wow la un amărât de copy-paste, dar lucrurile sunt mai interesante decât atât.

Imaginați-vă asta: vă trimite un prieten o parolă sau un cod de autentificare pe WhatsApp, dar fereastra unde trebuie să introduci datele astea este deschisă pe tabletă. Prima variantă care vine la mână este să intri manual pe pagina pe care ai nevoie pe telefon și să bagi acolo codul, dar nu ar fi mai simplu să day copy de pe telefon și paste pe tabletă? Ei bine, în ecosistemul Samsung poți face asta cu ușurință, și nu vreau să vă spun cât timp și pași suplimentari mi-a scutit chestia asta.

Este de-a dreptul magic, iar asta este una dintre puținele funcții care m-a dat pe spate acum câțiva ani, când am văzut așa ceva pe ecosistemul de la Apple. E un lucru atât de simplu și de mic, dar credeți-mă că face diferența și mă bucur să văd același lucru și la Samsung.

samsung_1.32.1

O altă funcție importantă este ceea ce Samsung numește „Seamless Connection”. Ce înseamnă mai exact? Ei bine, asta se traduce în capabilitatea căștilor de a schimba sursa de sunet, în funcție de nevoile tale. Un scenariu ar fi să ai căștile în urechi cu un clip pe YouTube pe tabletă și să îți sune telefonul. Tot ce trebuie să faci ca să porți convorbirea în căști este să răspunzi la apel (ori de pe telefon direct, ori de pe ceas), iar sursa se va schimba în consecință, fără să fie nevoie să faci tu asta manual.

Mai mult, asta nu e singura funcție care are legătură cu componenta audio. Dual Audio este soluția Samsung dacă vrei să asculți muzică pe căști împreună cu altcineva. Am testat-o și noi și merge foarte bine, iar mai important este că nu am observat diferențe când vine vorba de calitatea sunetului. Vestea cea mai bună e că Dual Audio nu este o funcție care funcționează exclusiv cu căști sau boxe Samsung, ci cu orice alte dispozitive care se conectează prin Bluetooth, deci o bilă albă pentru Samsung.

samsung_1.32.1

Unul dintre motivele principale pentru care atât de mulți oameni aleg să își cumpere produse de la Apple are legătură cu AirDrop. În 2011, gigantul din Cupertino a arătat lumii că transferul de fișiere se poate face wireless cu ușurință, fără să fie nevoie de cabluri sau alte medii de stocare intermediare. De atunci, toți ceilalți producători au fost nevoiți să lucreze din greu ca să prindă din urmă sistemul Apple și, de ceva timp, unii au și reușit.

Primul exemplu care îmi vine în minte este Google, care au integrat o funcție numită Nearby Share. Aceasta funcționează foarte asemănător cu AirPlay, și permite transferul de date între două dispozitive compatibile, adică majoritatea telefoanelor Android și laptopurilor Chromebook. Deci, de ce nu ai vrea să folosești asta, ținând cont că soluția Samsung pe numele ei Quick Share, merge doar între dispozitivele companiei?

Deși Nearby Share de la Google funcționează foarte bine și transferul se întâmplă relativ rapid trebuie să accepți fiecare fișier care este trimis, indiferent dacă dispozitivele între care se face transferul sunt sau nu pe același cont Google. În contrast, Samsung Quick Share nu necesită permisiuni atunci când trimiți poze sau documente între device-urile tale. Asta îl face mai practic și la fel de sigur, pentru că în continuare trebuie să dai approve atunci când primești fișiere de la alte persoane.

samsung_1.32.1

Acum vreau să ne îndreptăm atenția asupra ceasului. Pe lângă sarcinile obișnuite precum notificări, preluarea de apeluri și alte asemenea, Watch 5 Pro poate face mult mai multe, în special când e conectat la un telefon Samsung. Ai posibilitatea să vezi un istoric detaliat al workout-urilor pe care le-ai efectuat, cu tot cu date despre ritmul inimii, numărul de kilocalorii arse și tot așa. Mai mult, Watch 5 Pro (dar și alte modele de la Samsung) au integrate funcțiile de EKG și de măsurare a tensiunii. Dar, spre deosebire de toate celelalte funcționalități ale lui Watch 5 Pro, acestea două sunt disponibile doar dacă ceasul este conectat la un telefon Samsung.

samsung_1.32.1

Nu numai că ceasurile din seria Samsung Galaxy Watch 5 îți pot verifica pulsul, nivelul de stres și somnul, dar acum aplicația Health poate să te și ajute să dormi mai bine. În baza a mai multor parametrii pe care ceasul îi înregistrează atunci când dormi, aplicația te poate ajuta să dormi mai bine oferindu-ți sugestii care te vor face să te trezești cu mai multă energie. Poți să găsești toate datele și recomandările în aplicația Health de pe telefon, alături de tot ce ține de sănătatea ta.

Am vorbit deja de atâtea integrări specifice Samsung și nu am atins unul dintre highlight-urile acestui ecosistem: Smart Things. Aici se vede din plin avantajul pe care îl ai atunci când produci mai multe tipuri de produse. De la frigidere la televizoare, de la aspiratoare robot până la laptopuri și telefoane , toate comunică între ele și îți fac ție viața mult mai ușoară. Poți porni mașina de spălat rufe, spre exemplu, direct din telefon, și primești și o notificare atunci când programul s-a terminat.

samsung_1.32.1

Mai mult, poți configura sistemul cu un set de instrucțiuni care sunt executate doar atunci când sunt activate de ceva. Spre exemplu, atunci când pleci de acasă, aparatul de aer condiționat se oprește iar aspiratorul robot începe un program complet de curățenie. Sau poți programa purificatorul de aer să pornească la o anumită oră din zi. Cea mai tare parte, însă, este faptul că Samsung lucrează cu din ce în ce mai multe brand-uri pentru a integra în Smart Things cât mai multe dispozitive. Deja găsești acolo firme precum IKEA, Sonos, Philips, Google iar lista este în continuă creștere.

Un alt artificiu foarte util și interesant este posibilitatea de a folosi tableta pe care o ai în dotare pe post de monitor pentru laptop. Pe lângă spațiul extra de lucru pe care un setup de genul ăsta ți-l oferă, suportul pentru S-Pen este binevenit pentru desenatori și animatori. Cu un click și trei mișcări îți poți transforma tableta obișnuită într-o veritabilă tabletă grafică, iar totul se întâmplă rapid și ușor. Dar asta nu e tot, iar partea cea mai bună abia acum vine.

samsung_1.32.1

Mai exact este vorba despre o funcție care îți permite să controlezi mai multe dispozitive Samsung cu sisteme de operare diferite, totul cu un singur mouse. Să explic. Imaginează-ți că ai laptopul în față, telefonul în stânga pe masă iar tableta în dreapta șii ai nevoie de o poză pe care ai făcut-o pe telefon pentru a o insera într-un word sau powerpoint. Tot ce trebuie să faci este să mergi cu cursorul pe ecranul telefonului, unde ai control complet.

De acolo, ultimii pași sunt să intri în galerie și să dai drag and drop pozei pe care o vrei, direct în documentul deschis pe laptop. Tot procesul funcționează foarte bine și trebuie să recunosc că am rămas impresionat. Se vede că parteneriatul dintre Microsoft și Samsung merge bine, dat fiind faptul că această integrare funcționează atât cu Windows, cât și cu Android.

Și cum aș putea uita de Dex, funcția care se găsește exclusiv pe dispozitive Samsung care îți permite să transformi tableta într-un laptop veritabil? Nu o să intru prea mult în detalii despre Dex, dar tot ce trebuie să știi este că această unealtă este numai bună dacă ai ceva de lucru serios și vrei să ai flexibilitatea și ușurința în utilizare a unei interfețe normale de desktop, similar cu Windows.

samsung_1.32.1

Dar dacă alegi să lucrezi în acest fel, înseamnă că ai nevoie și de un mouse ok cu care să-ți faci treaba. Logitech tocmai a lansat noi periferice gândite special pentru profesioniști sau pentru cei care preferă ceva practic în schimbul unor luminițe RGB.

Produsele pe care ni le-au prezentat compania fac parte din serii deja consacrate, dar aduc câteva îmbunătățiri pe care utilizatorii le-au cerut de ceva timp. În plus, producătorul s-a concentrat pe diversificarea ofertei, astfel oferă periferice de diferite mărimi și culori. Pentru a fi mai ușor de identificat, produsele din catalogul Logitech au fost împărțite în patru categorii: Compact, Creative, Full Size și Ergonomic.

samsung_1.32.1

O altă direcție pe care a apucat-o Logitech cu această lansare este protecția mediului. Noile produse sunt fabricate din plastic reciclat, și unde a fost nevoie de aluminiu s-a folosit un aliaj obținut prin metode care nu afectează mediul înconjurător la fel de mult că metodele tradiționale de producție. Și ambalajele au văzut o atenție sporită, iar acum sunt fabricate din hârtie și carton reciclat. În felul acesta, Logitech se alătură unui grup din ce în ce mai mare de producători care au făcut trecerea la materiale reciclate pentru produsele lor, alături de nume precum DELL și Samsung.

Logitech MX Keys S

Primul produs pe care l-am văzut în această prezentare a fost tastatură Logitech MX Keys S. Aceasta ia rețeta de succes a generației precedente și o condimentează cu tot felul de funcții folositoare. Noutățile nu sunt foarte multe, dar sunt de impact și avem după cum urmează:

  • Abilitatea de a seta timpul până când se dezactivează iluminarea tastelor;
  • Funcția de luminozitate automată te va ajuta să salvezi bateria tastaturii;
  • A fost introdus un mod de Battery Saving, pentru a prelungi durata de viață și mai mult.

samsung_1.32.1

Astea ar fi schimbările principale, care pe bună dreptate, fac Logitech MX Keys S demnă de titulatura de “upgrade” comparativ cu generația trecută. Pe partea de aspect nu s-a schimbat mai nimic, dar asta se datorează designului foarte bun care și-a dovedit fiabilitatea în timp. Și nu e chiar o schimbare, dar o adiție, producătorul a mai adăugat o varianta de culoare celor deja existente: Pale Grey.

Prețul pentru nouă tastatură este de 109$, însă pentru cei care vânează oferte, producătorul va pune în vânzare și un pachet numit Logitech MX Keys S Combo. O să coste 199$ și include nouă tastatură, alături de un mouse Logitech MX Master 3S și un palm rest confortabil. Toate se potrivesc între ele la culori și design, astfel nu vei avea doar un birou funcțional, ci și arătos.

Un mouse pentru orice situație

De obicei umblu cu mouși de gaming, dar câteodată nu are sens să iau după mine un G502 sau ceva mare. Dacă plec cu laptopul la o prezentare de presă sau ceva, prefer să arunc în buzunar un mouse ceva mai mic, iar cu noul Logitech MX Anywhere 3S cred că am găsit și partenerul perfect pentru telefon, tabletă și laptop.

La prima vedere te-ai putea păcăli, crezând că Anywhere 3S-ul asta nou nu este decât un refresh pentru 3-ul standard. Doar că o privire atentă peste specificații pictează o realitate puțin diferită; o realitate în care senzorul a urcat la o sensitivitate maximă de 8.000 DPI. O valoare dublă comparativ cu MX Anywhere 3. Și mai aduce câteva chestii extra, precum click-urile silențioase pe care le-am văzut anul trecut pe MX Master 3S.

samsung_1.32.1

Și dacă te-ai săturat să cari după ține un dongle USB pentru mouse-ul wireless, o să te bucuri să afli că MX Anywhere 3S a renunțat la balast. Este în continuare compatibil cu receiverele Logitech, însă producătorul s-a concentrat pe conexiunea Bluetooth cu această lansare. Acum are o rază mai mare de acoperire și poți face trecerea foarte ușor între mai multe dispozitive. Îl poți folosi pe orice are Bluetooth, deci ai un singur mouse pentru laptop, tabletă și smart TV. Logitech MX Anywhere 3S are un MSPR de 79$ și va fi disponibil în patru culori: Pale Grey, Graphite, Negru și Alb.

Îmbunătățiri serioase pe partea software și un program de self-repair interesant

Și cam astea au fost noile produse Logitech pentru zona de productivitate și creere de conținut. Dar prezentarea nu s-a încheiat odată cu mouse-ul, întrucât trebuia să mai discutăm două chestiuni cel puțin la fel de interesante că și produsele. Haideți să le luăm pe rând și voi începe cu Smart Actions. Aceasata funcție nouă o vom regăsi în aplicația Logitech Options+ și rolul ei este de a-ți face viață mai ușoară. Poți să îți creezi tot felul de scurtături și macro-uri, le organizezi pe profiluri gândite pentru diferite situații și poți să treci printre ele extrem de ușor.

În acest fel poți să ai un layout personalizat pentru când editezi poze în Photoshop și altul pentru când te joci, sau pentru când vrei să editezi rapid un clip în DaVinci Resolve. Logitech s-a concentrat pe senzația asta de libertate și au lăsat detaliile la alegerea utilizatorilor. Mi se pare interesantă treaba asta, mai ales că mi–ar fi mai ușor să apăs o tasta decât să țin minte pe de rost scurtăturile pentru uneltele din Photoshop.

samsung_1.32.1

Și pentru încheiere, vreau să vorbim rapid despre programul de self-repair pe care Logitech l-a demarat alături de cei de la iFixit. Momentan este disponibil doar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, dar ar putea veni și în Europa în viitor… și probabil chiar o va face. Ai probleme cu tastatură? Ți-a cedat bateria? Nu o aruncă, repar-o! Mi se pare o mișcare în direcția bună din partea celor de la Logitech și e o chestie pe care mi-ar plăcea s-o văd la mai mulți producători.

Concluzie

Trăgând linie la final, mi-am dat seama de o chestie: ecosistemul Samsung este poate cel mai bine pus la punct ecosistem din tabăra Android și este un rival serios în fața ofertei Apple. Îți poate face viața mai ușoară în o groază de moduri, te poate ajuta să trăiești mai bine și să fii mai sănătos și îți poate eficientiza timpul petrecut muncind.

Cui i se adresează? Ei bine, cred că publicul principal sunt cei care nu vor sau nu pot să își ia produse Apple din varii motive, dar tot vor să aibă experiența pe care un astfel de ecosistem închis și integrat cum trebuie o oferă. Iar pentru oamenii ăștia, oferta Samsung este una de luat în calcul cu siguranță. Mai există competitori și în spațiul Android, HUAWEI este primul nume care îmi vine în minte, dar asta e o discuție pentru altă dată.

Cert este că, dacă alegi să te echipezi până în dinți de produse Samsung, vei avea o experiență foarte bună. Toate sistemele funcționează bine și nu am întâlnit aproape deloc probleme de natură tehnică, deci e clar că avem în față un ecosistem matur, bine gândit și funcțional. Nu toate dispozitivele din catalogul producătorului sunt compatibile cu toate funcțiile povestite de mine mai sus și, în general, ai nevoie de flagship-uri dacă vrei să ai experiența completă, dar ceva similar de la Apple poate costa chiar mai mult.

samsung_1.32.1

În plus, intră în discuție și chestiunea dispozitivelor în sine. Degeaba comunică între ele dacă produsele astea sunt, individual, un coșmar de folosit. Mă bucur să spun că nu e cazul aici nici pe departe. Galaxy Z Flip 4 este o adevărată bijuterie, ceasul este încărcat până la refuz de senzori și funcții inteligente. Căștile se aud foarte bine, au un bass profund și un profil de sunet clar iar tableta a fost companionul perfect atunci când mi-am luat notițe sau am văzut filme.

Pe deasupra, mai ai și certitudinea că ecosistemul Samsung este ceva mai deschis ca cel de la Apple, dovadă fiind mulțimea de brand-uri cu care compania colaborează pentru aplicații precum Smart Things sau Wallet. Asta oferă perspective de viitor mai interesante, ținând cont că mă aștept să văd cum tot mai multe produse non-Samsung își fac loc în ecosistemul producătorului.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button