ȘtiriTech&IT

Telefoanele Huawei cu HarmonyOS nu permit instalarea aplicațiilor folosind APK-uri

Huawei a stârnit rumoare printre consumatorii din întreaga lume, după ce anunțul de lansare HarmonyOS a venit cu un detaliu la care puțini s-ar fi așteptat. Astfel, dispozitivele livrate cu noul firmware nu vor permite instalarea de aplicații decât din magazinul oficial Huawei AppGallery.

Spre deosebire de iOS, sistemul Android permite cu minim de efort și instalarea de aplicații din afara magazinelor oficiale, folosind așa numitele APK-uri, un format de arhivă special intenționat pentru distribuirea offline a aplicațiilor de mobil. Tot ce ai de făcut este să bifezi permisiunea Install unknown apps, de obicei prezentă în meniul Settings al telefonului. Însă nu și cu dispozitivele bazate pe HarmonyOS, Huawei dezactivând această capabilitate, citând nevoia de a îmbunătăți securitatea dispozitivelor sale.

La o săptămână după anunțul inițial, Huawei vine cu clarificări, precizând că va suporta în continuare instalarea de aplicații folosind APK-uri, însă doar pentru consumatorii din piețele internaționale. Cu această ocazie aflăm și că lansarea HarmonyOS, noul OS despre care Huawei spune că l-a îmbunătățit substanțial rescriind mare parte din codul vechiului EMUI nu va ajunge, cel puțin deocamdată, și la consumatorii din afara Chinei.

EMUI 12

Dispozitivele pregătite pentru lansare internațională în perioada imediat următoare vor fi livrate tot cu EMUI, Huawei dând asigurări că va continua să suporte această versiune de firmware, a cărei interfață este oricum foarte asemănătoare celei din HarmonyOS.

Deși este bazat pe nucleul pus la dispoziție în cadrul Android Open Source Project, HarmonyOS nu oferă (cel puțin în forma actuală) integrare cu aplicațiile și serviciile Google. De aici și îngrijorările fanilor Huawei, care se tem că nu-și vor putea instala pe dispozitive toate aplicațiile de care au nevoie, unele poate nelistate în App Gallery. Acest aspect este mai puțin o problemă pentru consumatorii din China. Cel puțin, atât timp cât scopul nu este instalarea de aplicații piratate sau interzise.

Potrivit declarației apărute în publicația China Mobile, Huawei va „continua să-și sporească suportul pentru dezvoltatorii din întreaga lume”. Compania a dezvoltat o comunitate uriașă de dezvoltatori de aplicații, lucrând exclusiv pentru a se asigura că aplicațiile Android de la magazine terțe funcționează corect pe telefoanele sale fără Google.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button