RSS PaginaDeMediaȘtiri ITTelefoane

HarmonyOS este numele sistemului de operare de la Huawei

Acesta va fi un ecosistem pentru o multime de dispozitive

Huawei a anuntat oficial HarmonyOS, sistemul de operare despre care s-au tot auzit svonuri si care a fost dezvoltat ca rival pentru Android. In China, softul se va numi Hongmeng. Compania a anuntat ca sistemul de operare bazat pe un micro-kernel poate fi folosit pe orice dispozitiv, de la telefoane inteligente la boxe portrabile, accesorii precum ceasurile si bratarile fitness si sistemele inteligente de pe masini pentru a crea un ecosistem intre toate aceste dispozitive. Sistemul de operare va fi lansat drept o platforma open-source pentru a incuraja implementarea acestuia pe cat mai multe dispozitive.

Au fost o multime de speculatii referitoare la sistemul de operare dezvoltat de Huawei inca de pe vremea in care Google a suspendat licenta pentru Android a companiei chinezesti in luna Mai, dupa decizia guvernului american de a pune Huawei pe Entity List. Compania nu a tinut secret faptul ca lucreaza la propriul software, dar ramane neclar in ce masura va putea inlocui Android.

Huawei planuieste sa lanseze HarmonyOS pe toate „dispozitivele smart cu ecran” undeva la finalul acestui an, urmand sa il extinda si spre dispozitive wearable in urmatorii trei ani. Huawei nu specifica explicit ce este considerat un „dispozitiv smart cu ecran”, dar se pare ca Honor, subsidiarul acestora, urmeaza sa adapteze acest sistem pe un smart TV conform unui raport Reuters. In prima faza, acest sistem de operare se va adresa utilizatorilor din China, urmand sa fie lansat global la scurt timp dupa.

Intr-un comunicat de presa, CEO-ul Huaweri, Richard Yu sustine ca HarmonyOS este complet diferit fata de Android si iOS datorita abilitatii sale de a fi adaptat pe orice fel de platforma. „Poti dezvolta aplicatiile o data, dupa care sa le adaptezi foarte flexibil pentru o plaja larga de produse.”

Pana nu de mult, nu se stia daca HarmonyOS va fi un sistem de operare pentru telefoane inteligente sau pentru dispozitive IoT (internet of things). Acum insa, se pare ca acesta a fost dezvoltat pentru a rula pe ambele categorii de produse, similar cu Fuschia, sistemul de operar experimental de la Google, care este construit pentru a rula pe o multime de dispozitive. Huawei nu au anuntat inca un dispozitiv care sa ruleze oficial noul lor sistem de operare, dar ne asteptam ca gigantul chinez sa lanseze un succesor pentru Mate 20 Pro in al patrulea trimestru al acestui an.

Acum ca HarmonyOS are un nume oficial, urmeaza sa intampine adevaratele greutati. Huawei se asteapta ca dezvoltatorii sa isi recompileze aplicatiile pentru noul lor sistem de operare, oferindu-le abilitatea de a adapta codul sursa pe o multime de dispozitive cu diferite formate, interactiuni si alte caracteristici unice. Huawei sustine ca dezvoltatorii pot include o multitudine de limbi pentru aplicatii care vor fi adaptate din mers, dar este neclar cat de greu va fi pentru acestia. Avem parte de o multime de promisiuni, dar va fi o sarcina destul de grea sa construiesti o aplicatie pentru un ecosistem care se vede drept rival atat pentru Android cat si pentru Android Open Source Project (AOSP).

The Verge

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button