ReviewsGamingPC&Consoles

HORI Racing Wheel Apex m-a ajutat să îmblânzesc bolizii din noul Gran Turismo 7 (review)

Dacă tot am apucat să vorbesc despre Gran Turismo 7, am considerat că este un prilej bun să mai pun mâna pe un volan de curse. Și cum consolele sunt scumpe, jocurile au urcat la 70 de euro și lumea nu își mai permite să arunce prea mulți bani pe accesorii, am zis să aleg un model dintr-o categorie de preț mai prietenoasă. Și iac-așa am primit în teste un volan HORI Racing Wheel Apex, ori cum îi zic prietenii, RWA. Aceasta este versiunea nouă a unui volan care deja este best-seller pe eMAG, iar marea noutate este licența Sony care îi atestă compatibilitatea cu PlayStation 5.

HORI Racing Wheel Apex este construit din plastic, ceea ce-l face destul de ușor de cărat și instalat comparativ cu alte modele pe care le-am mai testat. Butoanele sunt plăcute la atingere și oferă feedback destul de bun, iar volanul în sine este comod de mânuit și robust. Singura temere pe care am avut-o a fost invalidată și ea atunci când am început să mă joc, iar pedalele de plastic care mi-au dat impresia că ar fi fragile, s-au dovedit a fi destul de solide, astfel rezistă la apăsări mai sănătoase. Per total, construcția este decentă, însă unii oameni ar putea avea plângeri cum că este un produs ieftin. Aici este strict vorba de gusturi, iar publicul pentru un astfel de model nu este nici de cum cel de pasionați.

Review HORI RWA Racing Wheel Apex PlayStation 5

Un proces simplu de instalare, alături de o listă decentă de specificații

Despre instalare nu sunt foarte multe de zis; nici n-a fost nevoie să mă uit pe vreun manual de instrucțiuni ca să montez volanul din prima încercare. Montura este clasică, de tip menghină și se poate ajusta pentru aproape orice tip de birou. Cablurile sunt destul de lungi încât să le poți ruta pe unde dorești, iar pedalele se conectează la un port de pe spatele volanului. Asta înseamnă că le poți monta la final, fără să fie nevoie să faci reajustari.

Din punct de vedere al specificațiilor, HORI Racing Wheel Apex oferă rotație la 270 de grade, cu mult peste alte modele în aceeași categorie de preț. Majoritatea volanelor accesibile oferă o rază de 180 de grade, deci vedem o îmbunătățire masivă aici. Din păcate, funcția de Force Feedback lipsește de pe acest model. Îți oferă câteva motoare de vibrații, însă nu se apropie de experiența oferită de un volan cu această tehnologie de feedback. Nu vei simți la fel de bine drumul sau diferitele modificări ale mașinii sau ale vremii, dar vei avea un oarece răspuns la acțiuni.

Review HORI RWA Racing Wheel Apex PlayStation 5

Pentru a suplini lipsa unor funcții, cei de la HORI au punctat în altă categorie importantă. Pe partea de personalizare, softul oferit de producător oferă tot ce ai putea avea nevoie. Poți alege sensitivitatea pedalelor, poți bloca volanul la 180 de grade pentru anumite jocuri, poți seta individual butoanele și ce fac acestea și îți poți crea diferite profiluri, în funcție de joc.

HORI Racing Wheel Apex funcționează atât pe console, cât și pe PC

Am testat volanul în Gran Turismo 7 pe PlayStation 5, dar l-am conectat și la PC. Pe consolă totul a mers pe repede înainte: am scos toate cele din cutie, am montat volanul și pedalele, am băgat cablul USB în PS5 și am selectat modul aferent de pe volan. Nu a fost nevoie de ajustări, calibrare, ori instalarea vreunui software. Acesta din urmă a fost necesar pe PC, unde experiența a fost ceva mai… detaliată. Am comutat volanul pe modul PC și l-am conectat la un USB. După aceea am instalat aplicația HORI și am făcut cunoștință cu interfața destul de prietenoasă.

Experiența a devenit puțin mai neplăcută atunci când am încercat să mă joc Forza Horizon 5. Lista de volane compatibile cu acest titlu este mică, iar modelul de față nu se regăsește pe ea. Asta s-a tradus în câteva probleme de input și chiar dacă este posibil să îl faci să meargă, orice setări aș fi ales nu m-am putut bucura de jocul ăsta. Problema a dispărut în GRID Legends, iar acesta este un titlu care a funcționat fără probleme pe PC. Așadar trebuie ținut cont de implementarea software, întrucât experiența o să varieze de la un joc la altul.

Licența Sony vine și cu beneficii, iar nivelul de personalizare care poate fi atins pe PC prin intermediul aplicației dedicate va fi în curând posibil și pe PlayStation 5. HORI va lansa o aplicație pentru consolă, prima de acest fel, prin intermediul căreia vei putea modifica setările volanului așa cum vrei. Este un pas înainte și chiar aș vrea să văd o astfel de abordare și din partea unor producători mai mari.

Pentru aproximativ 700 de lei, HORI Racing Wheel Apex este un volan bun. Oferă o construcție calitativă și opțiuni extinse de personalizare, iar experiența de utilizare a fost plăcută. Are și neajunsuri și îi lipsesc câteva caracteristici întâlnite la modele mai scumpe, însă raportat strict la bugetul în care se încadrează, este una dintre cele mai bune alegeri de pe piață în acest moment. Volanul este disponibil în oferta celor de la www.jocurinoi.ro sau la eMAG și Altex/Media Galaxy.

PRO și CONTRA

  • Construcția este destul de solidă
  • Funcționează „out of the box” pe PlayStation 5
  • Aplicația HORI pentru PC si PS5
  • Lipsa funcției de Force Feedback
  • Nu este compatibil cu anumite jocuri

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button