ȘtiriTech&IT

Cum arată și ce știe să facă Honor Magic V3, telefonul pliabil venit parcă din viitor

Honor Magic V3 este probabil primul telefon pliabil care nu arată precum un „pachet” de telefoane lipite cu adeziv, reușind să ofere o experiență exact așa cum te-ai aștepta de la un telefon „convențional”. Nici prea greu, nici prea gros în profil și cu ecran exterior suficient de mare încât să poți spune cu mâna pe inimă că nu pierzi nimic dacă schimbi de la un smartphone obișnuit. Iar ecranul pliabil este așa cum ți-ai dori, mare și drept.

Prima si cea mai importantă chestie la un astfel de telefon, si pe care putini dintre cei care n-au pus încă mana pe unul o înțeleg, este asta: ca se simte ca un telefon absolut obișnuit atunci când este pliat, dar odată desfăcut, este o adevărată tabletă pe care poți citi ca lumea, te poți juca in condiții mult mai bune sau te poți uita la filme într-un mare fel.

Și haideți sa începem chiar cu principalul atu al acestui spectaculos V3: are puțin peste 9mm grosime pliat, mai exact 9.2, ceea ce este… infim, si nici 4mm jumate depliat! Este fără drept de apel cel mai subțire foldable din lume, de fapt este neverosimil de subțire, si jucându-mă cu el, undeva in fundul creierului meu persista teama ca asta nu poate sa nu-l facă extrem de fragil. Dar cum veți vedea imediat, chiar nu este cazul.

Revenind la grosime, daca e s-o punem in context, Fold 6, adică rivalul direct pe care li ironizează V3, pliat are 12.1 mm, adică este cu aproape 3mm mai gros, si credeți-mă ca deși par putini, ei se vad si se simt. Pixel 9 Pro Fold are 10 si jumătate, si singurul care scade sub 10 este Xiaomi Mix Fold 4, dar tot nu ajunge la silueta ăstuia.

De ce contează fiecare fir de par, fiecare milimetru in aceasta cursa? Pentru că fiecare astfel de ajustare cu încă o fracțiune de mm, si apoi încă una, aduce un astfel de telefon tot mai aproape de experiența familiara a unui telefon obișnuit. Încape in buzunar, poate fi lesne manevrat cu o singura mana, si tot așa. De asemenea V3 reușește cumva sa rămână si neverosimil de ușor: la 226 de grame, se încadrează in categoria pana pe lângă cele aproape 240 ale lui Fold 6, sau cele 257 ale lui Pixel.

Apropo, va dați seama, Pixel-ul are un sfert de kilogram! V3 se apropie mai degrabă de un model tradițional, precum iPhone 15 Pro Max cu ale sale 221 de grame, deși asta are in plus o balama, încă un ecran enorm, mă refer la cel principal din interior de 7.9 inch, si alte elemente specifice unui pliabil.

Deci este… mindbending cum au reușit Honor sa înghesuie toate astea într-un telefon pliabil care sa păstreze dimensiunile si greutatea unuia tradițional! Si bineînțeles, primul lucru la care m-am gândit ieri in timp ce mă jucam cu el, este ca toate astea ar trebui sa-l facă al naibii de fragil. Dar nu! Honor pretinde ca rezistenta sa la impact ar fi de 40 de ori mai buna decât a lui Fold 6, claim pe care nu pot sa-l verific decât daca dau cu amândouă de pământ, ceea ce nu prea-mi vine dat fiind prețul ambelor, dar inclin cumva sa-i cred pe Honor, dat fiind ca nu demult, prin primăvara, am bătut cuie… la propriu cu un telefon de-al lor.

La fel si balamaua, deși subțire si finuță, este construita ca un tanc, si garantata pentru o jumătate de milion de plieri si deplieri. Ok, aici nu știu ce sa zic, doar timpul ne va spune daca este sau nu așa, si ca sa va zic sincer, din experiența noastră de la birou, unde avem 3 oameni care dețin pliabile de la diverse mărci, Samsung si Motorola in principal, lucrurile nu stau chiar așa.

Balamalele au început sa dea semne de oboseala, adică s-au cam slăbit, după o utilizare cotidiana intensa. Razr-ul 40 Ultra al lui Tudorică flencănea după un an de forja. Poate nu e cazul aici, dar asta vom afla după o utilizare mai îndelungată. Încă o chestie noua si foarte importanta la V3, fata de modelul de anul trecut, chiar daca si ala foarte reușit, este certificarea IPX8 pentru rezistenta la apa. V2 nu avea așa ceva, deci daca îl scăpai in cada, adio si n-am cuvinte. V3-ul pe de alta parte, poate fi scufundat conform acestui standard pana la 2m jumate adâncime vreme de juma de ora. Desigur, asta nu înseamnă ca ar trebui sa faci scufundări cu telefonul, este un standard de protecție, nu de sporturi extreme. Iar X-ul ala din indicator, arata faptul ca in continuare nu are protecție la praf, o caracteristica a mai tuturor pliabilelor, cu excepția notabila a lui Z Fold 6, care este IP48. Deci aici o bila alba pentru modelul de la Samsung. Oricum, V3 se simte neașteptat de solid si bine închegat, in ciuda siluetei sale filiforme si a greutății de fotomodel.

Cât despre ecrane, well, telefonul chiar este un vis. Cel exterior, sau secundar, cum vreți sa-i ziceți, este un superb LTPO AMOLED de 6.43 inch, deci nici prea mare nici prea mic, cu un miliard de culori, adică 10bit, 120Hz si refresh rate dinamic, Dolby Vision si vârf de strălucire la 5000 de niți. Este strălucitor într-adevăr, dar nu va pariați toți banii pe aceasta din urma specificație, pentru ca ea se refera doar la maximul pe care îl poate atinge displayul in anumite condiții doar pe o suprafață extrem de restrânsă. Deci este mai degrabă un gimmick de marketing asta decât o informație relevanta. Dar de luminos, este într-adevăr extrem de luminos, inclusiv in lumina directa a soarelui, calitatea si acuratețea culorilor sunt excepționale, frecventa este ce trebuie, iar standardul HDR Dolby Vision este după mine, mega-popular in industrie si pe platformele de streaming, este un must pentru un telefon cu pretenții.

Dar perla coroanei este displayul principal de la interior de aproape 8 inch, 7.92 mai exact, deci de dimensiunile unei tablete mini, si el înzestrat cu the latest and the greatest in materie de tehnologie de afișaj. Parcă este mai puțin luminos decât cover screen-ul mai mic, dar date fiind tocmai dimensiunile mult mai generoase, jocurile si filmele sunt un adevărat orgasm pe ecranul asta. Nici zona de pliere, acel canion de pe mijloc nu mai e chiar un canion, cu telefonul complet depliat abia daca se mai vedea si abia daca se mai simte la atingere, deci cred ca poți sa faci abstracție de el mai mult ca oricând. Tehnologia evoluează si producătorii par sa știe ce ii irita pe oameni. Si ăsta are evident refresh rate variabil in funcție de conținutul afișat, ceea ce ajută cu economisirea bateriei.

Și ajungem imediat si la autonomie, un punct nu tocmai forte al acestei specii de telefoane. Dar înainte de a trece mai departe, as mai menționa o singura chestie in legătura cu acest display. Are o funcție cu ceva AI in spate care se numește AI Defocus Display, si care este un gimmick menit sa prevină afecțiuni ale ochiului care apar din cauza zgâitului pe perioade îndelungate la ecrane mici de aproape, chestie pe care o practica probabil toata planeta de la apariția smartphone-ului încoace. Nu știu sa va zic exact cum funcționează drăcia asta, si nu mi-am putut da seama daca schimba ceva sau nu odată activată, dar asta este fix tipul de inovație care cred ca are sens si este important pentru consumator.

Si acum, ca sa terminam cu exteriorul, haideți sa mai vorbim puțin despre design si construcție. Telefonul are senzorul de amprenta in butonul de Power, mi s-a părut ca merge rapid si precis, desigur, exista si posibilitate de deblocare facială, dar cred ca cea cu amprenta este suficienta si bine implementata.

S-a păstrat si acea insula numita Magic Capsule si care este un rip-off de Dynamic Island de pe iPhone, care se micșorează sau se extinde in funcție de ceea ce rulează in momentul ala pe telefon.

Și nu in ultimul rând, as mai menționa materialele si construcția. Eu am văzut 3 variante de culoare, negru, verde si un soi de arămiu foarte interesant, dar înțeleg ca acesta din urma nu va fi disponibil in Romania. Deci la noi va fi doar negru si verde. De asemenea am mai remarcat ca spatele este din sticlă. Și daca îmi aduc bine aminte, V2-ul avea si versiuni cu piele vegană, care față de sticlă aveau un grip mai bun in mână. Nu știu sa va zic dacă vom mai vedea așa ceva si pe asta, pana una alta versiunea de fata este cu sticla.

Rama este evident metalica, balamaua bănuiesc ca are acele elemente din titan la fel ca pe versiunea trecuta, iar modulul de camere rămâne protuberant, si își schimba complet aspectul fata de implementarea de anul trecut. Hai sa ne oprim puțin asupra acestui detaliu.

Tura asta, modul de camere este o ditai pleașca hexagonala pe centrul spatelui, si admit ca îmi plăcea mai mult forma dreptunghiulara, discreta si eleganta de pe V2. Sigur, veți vedea imediat ca set-up-ul foto-video este net mai potent pe V3, dar eu zic ca asta nu scuza un modul cam prea mare si grosolan.

Și pentru ca tot am ajuns la camere, haideți sa discutam si acest topic extrem de important pentru un telefon ce se vrea de top. In mod tradițional, pliabilele nu au excelat niciodată la acest capitol. Dintr-un motiv care îmi scapă, si care poate fi ori ca producătorii au considerat ca nu asta trebuie sa fie focusul unui astfel de telefon, ori pentru ca exista dificultăți tehnice in a implementa niște camere zdravene pe un astfel de pliabil, in mod uzual găsești pe aceste telefoane camere decente, dar nu grozave. Well, cutuma asta este pe cale sa se schimbe. Magic V3 are o camera principala cu senzor de 50Mpx excelentă, cu stabilizare optică si sesizabil mai luminoasă decât cea a precedentului model, f1.6 vs f1.9.

Dar adevărata șmecherie este aici camera telefoto de tip periscope, si ea tot de 50Mpx, tot stabilizată optic, si care oferă un excelent zoom optic de 3.5x. Este un mare salt fațâ de camera Telephoto mediocră de anul trecut. Și pe lângă focala mult îmbunătățită, imaginile sunt si ele net superioare. Le-am testat pe amândouă, si va pot spune ca diferențele sunt sesizabile cu ochiul liber.

În schimb, veriga slabă pare să fie de asta data camera ultrawide de 40MP, care pare sa fie un downgrade față de senzorul de 50 de anul trecut, si mi se pare ca suferă si pe parte de consistenta a culorilor fata de celelalte doua camere din acest set-up.

Nu prea se „asortează”, asta voiam sa zic. Iar cele doua camere de selfie, fiecare cu cate un senzor de 20MP sunt decente si potrivite pentru apeluri video sau video conferințe. Nu am spus si selfie-uri nu pentru ca nu ar fi capabile si de așa ceva, dar marea șmecherie a unui astfel de telefon pliabil, este tocmai sa folosești camerele principale mult mai potente pentru aceasta activitate.

Întorci frumușel telefonul depliat, ai o setare prin care poți comuta imaginea pe ecranul secundar, si voila, the „Magic” happens, si poți face autoportrete cu marea principala mult mai capabila. Oricum, ca sa tragem o linie la capitolul camere, concluzia ar suna cam așa: si aici avem parte de un upgrade serios, si nu doar al acestui telefon in particular, ci si in sensul mai general ca aceasta categorie de dispozitive începe in sfârșit să primească „un departament”  foto video pe măsura prețului cerut pentru aceste telefoane.

Mi se părea ridicol sa dai 2000 de euro pe un telefon si sa nu ai niște camere țapene… pentru ca dungi. Da, camera ultrawide nu e grozava, dar overall, Magic V3, cel puțin la acest capitol, mi se pare net peste oferta cam zgârcita a celor de la Samsung in materie de camere de pe Z Fold 6. Sigur, cifrele nu spun totul, dar nici legile fizicii nu prea pot fi păcălite: sunt doua camere de 50Mpx si una de 40, vs una de 50, una de 10 si una de 12. I rest my case.

Sigur, Samsung consideră că dacă vrei foto-video la maxim, te vei îndrepta spre un S24 Ultra de exemplu, dar Honor pare sa fie de alta părere. Si anume ca daca dai o poala de bani pe un telefon, fie el si pliabil, cu siguranță vrei si camere top. Încă o chestie care mi-a plăcut si care mi s-a părut extrem de funny, este ca acest telefon permite filmare 4k 21/9, adică in formatul ala cinematografic ultra lat la 60 de cadre pe secunda. Si recunosc că îmi place maxim aspectul asta super filmic! I love it, si pentru mine este o mare bila alba pentru V3. Așadar si pozele si filmările sunt bune, si cu asta basta.

Iar acum haideți sa trecem la un alt capitol important: motorizarea. Evident, V3 vine cu the latest and the greatest, Snapdragon 8 Gen 3 firește, si nu m-am putut abține sa nu instalez pe șest si un Geekbench 6 si un Asphalt Legends Unite, adică ultima versiune a faimosului mobile arcade.

Iar telefonul merge într-un mare fel. Am fost puțin șocat, pentru că sincer, la cat este de subțire, eram convins că se va încinge ca soba de teracotă de la țară. Dar nu este cazul.

Deci fiți atenți. Am instalat pe șest un Geekbench 6, si asta pentru ca telefoanele expuse aici la IFA nu au varianta finala, comerciala de soft. In plus, telefoanele astea expuse aici au fost frecate si încinse si testate de sute de oameni, e cald și prin urmare sunt condiții prea puțin propice pentru a testa telefonul într-un astfel de sintetic. Dar nah, curiozitatea. Și nu mică mi-a fost surprinderea sa constat că și in aceste condiții, V3 a returnat aproape 6000 de puncte! Este wow, ținând cont de cat de subțire este telefonul, cat de cald este in incinta si cat de „nefinalizat” este softul. 5889 de puncte la cald ca sa zic așa. Sunt convins ca in condiții normale si cu softul final, sare lejer de 6000.

Așadar, chiar dacă Snapdragon 8 Gen 3 este un procesor foarte bun, și implementarea are fără îndoială meritele sale.

Mai mult, inclusiv in „viața reală”, adică in scenariul in care m-am jucat vreun sfert de oră de Asphalt Legends Unite, telefonul s-a încălzit foarte puțin, fata de cum mă așteptam eu sa se întâmple. Este doar călduț, dar nu deranjant si in niciun caz nu a atins temperaturi care sa îl împingă in throttle. Iar asta cu jocul la setări maxime, iar gaming-ul pe ecranul principal enorm, pe lângă ca scalează perfect, este un adevărat deliciu. Una e sa te joci pe 6 inch, altceva pe 8. Începe sa semene a gaming adevărat.

Sigur, nu știu cum se comportă după o oră-două de gaming intensiv, dar asta vom afla la momentul la care va fi disponibil comercial, in curând, si îl vom primi in test.

O alta chestie pe care as vrea s-o menționez tot aici, este setarea de Performance Mode din baterie. Am văzut la multe telefoane o astfel de opțiune, dar aici ea chiar este importanta. De ce? Pentru ca daca la majoritatea telefoanelor testate de noi, ea nu face o mare diferența, adică adaugă doar niște procente in plus, aici activarea sau dezactivarea ei, dublează sau înjumătățește performanta.

Cu performance mode dezactivat, telefonul a scos in Geekbench 3000 și un pic de puncte, cu el activat aproape 6000. Si înțeleg jocul pe care îl joaca Honor. Ideea este simpla: ce vrei, autonomie maxima sau performanță maximă? Dacă nu te joci sau nu editezi video pe telefon, atunci nu ai niciun motiv sa folosești toata puterea disponibila, dar poți sa-ti crești substanțial durata de viată a bateriei.

Și apropo de baterie, telefonul are un excelent acumulator împărțit pe două celule, fabricat din siliciu-carbon, o caracteristica a bateriilor folosite de Honor care cică ar fi in felul ăsta devin mai eficiente si mai rezistente in timp, si la o capacitate de 5150mAh.

Autonomia lui V2 era si ea foarte buna, deci nu mă aștept ca la V3 sa fie altfel, mai ales ca este si puțintel mai mare, cu vreo 150mAh. O alta noutate la acest capitol, este încărcarea wireless, la nu mai puțin de 50W întregi! În rest, specificațiile rămân aceleași de anul trecut, adică 66W pe USB-C.

Și acum, ca sa închidem si cu partea asta „hardware”, procesorul mai este însoțit si de 12GB RAM, arhisuficienți, si 512GB stocare internă. Am văzut tot felul de specificații dubioase pe net despre 16GB de exemplu, dar in versiunea testata de mine, așa zicea telefonul . RAM la care mai poți adaugă niște giga tampon din stocare.

Și in final, la toate astea se adaugă WiFi7, the latest and the greatest in materie de conectivitate și Bluetooth 5.3.

And last but not least, haideți să discutam puțin si despre AI. În principiu, tot ceea ce se găsește pe flagship-ul lor tradițional Magic 6 Pro, se găsește si aici. Poți extrage text din imagini, poți face drag-and-drop de conținut dintr-o aplicație in alta, primești sugestii, etc. De asemenea, este încărcat de AI de la Google, gen eraser, traducere in timp real din aia fata in fata, adică ție iți traduce din limba interlocutorului si invers, text si audio, poți transcrie conversații in timp real si apoi sumariza acele conversații si tot așa. Si asta pe lângă tot suportul AI mai discret de care beneficiază de exemplu camerele. Însă nu voi insista aici asupra tuturor acestora, din doua motive: unu pentru ca sunt cam aceleași pe care le întâlnești si la alții si care au devenit deja… obișnuite in ciuda exotismului lor, si doi, pentru ca oricum pe telefoanele expuse la IFA, acestea având un soft nefinalizat, ele oricum erau disponibile doar parțial. Prin urmare, ne vom ocupa mai intens de ele când telefonul ne va veni in teste la studio.

Si ultima dar cea din urma chestie, care cu siguranță ne interesează in cel mai înalt grad, prețul. Telefonul este… 2000 de euro.

DAR, trebuie menționate doua aspecte: 1. ca este in parametrii acestei categorii, toate pliabilele de felul asta sunt usturător de scumpe, si 2. la câtă tehnologie superlativă este înghesuită in acest telefon, prețul nu mă surprinde.

În plus, să mai adăugăm si faptul că tipul ăsta de pliabile rămâne deocamdată o nișă pentru pasionații cu dare de mână. Nu zic ca nu face banii, ci doar că nu e pentru toată lumea.

Concluzii

Si acestea fiind spuse, hai sa tragem si o concluzie. Da Magic V3 este indiscutabil cel mai mișto si mai avansat pliabil din lume in acest moment: 9mm grosime, Snapdragon 8 gen 3, no crease, no Bullshit. Este mai avansat, mai rafinat decât precedentul V2, mai potent și mai aproape de perfecțiune. Dar rămâne in continuare extrem de scump si prin urmare, un produs de nișă.

Are avantaje evidente față de Z Fold 6 în rolul produsului de referință pe segmentul telefoane pliabile. Este mai subțire, mai elegant, cel puțin la fel de bine făcut și cu ecran mai practic din punct de vedere al ratei de aspect. Pare mult mai familiar si mai practic, față de silueta alungita a lui Fold, dar are si ceva dezavantaje in fata celui dintâi. Interfața One UI al lui Samsung este indiscutabil mai matură si mai bine pusa la punct decât Magic OS 8-ul lui V3, si nu in ultimul rând, chiar daca si Honor oferă acum 4 ani de update-uri acestui model, încă este a la mare distanță de cei 7 pe care îi oferă Samsung. Deci plusuri si minusuri.

Eu zic ca daca ti le permiți pe oricare dintre ele, nu vei da greș cu niciunul, depinde doar de gusturi si preferințe. Tot ce trebuie este sa ti-l permiți si mai ales să ai nevoie sau de ce nu, să vrei cu tot dinadinsul un astfel de pliabil.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button