ȘtiriTech&IT

Producătorii de hard disk-uri nu se dau bătuți: 120TB în format 3.5”, în următorii zece ani

Cu o istorie de peste 50 de ani, industria de hard disk-uri resimte o presiune uriașă de când soluțiile de stocare NAND Flash au început să concureze nu doar după criteriul vitezelor de transfer, ci și al costurilor. Da, e mai ieftin să-ți amenajezi un centru de date comandând mii de HDD-uri, dar ar putea fi mai ieftin pe termen lung dacă folosești SSD-uri, costurile încă mari cu prețul per GB fiind contrabalansate de consumul de energie incomparabil mai mic.

Acum poți avea un hard disk de 20TB în propriul PC, la preț mult sub 2000 Lei. Sub 10 bani per GB de date. Nu e rău deloc pentru cine filmează cu telefonul cu orice ocazie la rezoluție 4K/60fps. Mai că te face să te „uiți urât” la furnizorii de servicii pentru stocare Cloud, care-ți cer 10 Lei/lună în pachetul cu 100GB.

hard disk

Determinați să arate că vechiul hard disk mecanic este încă departe de a cădea în irelevanță, cercetătorii Seagate Technology, împreună cu alte echipe din domeniul tehnologiilor de stocare, au conceput o metodă de stocare bazată pe stivuirea mai multor straturi de date. Venind ca o evoluție a tehnologiei PMR (Perpendicular Magnetic Recording) deja folosită pentru „înghesuirea” datelor precum țiglele de pe casele de odinioară, tehnologia HAMR (înregistrare magnetică asistată de căldură) permite gruparea respectivelor „țigle” în straturi suprapuse pe suprafața aceluiași disc. Soluția nu doar că ar asigura o capacitate mult mai mare raportat la suprafața fizică alocată, ci ar și accelera vitezele de transfer aproape de nivelul unui SSD convențional. Deși  sunt diferite ca și mod de funcționare, cea mai apropiată analogie ar fi tehnologia 3D NAND, bazată pe suprapunerea mai multor cip-uri de stocare flash și accesarea acestora în mod simultan pentru creșterea vitezelor de transfer.

Cercetătorii intenționează să obțină asta prin folosirea de ”filme nanogranulare duale separate de un strat de rupere”, ceea ce ar permite înregistrarea magnetică separată pe straturi diferite, în funcție de câmpurile magnetice și temperaturile respective. Aranjarea discurilor HAMR în configurație multistrat nu doar că ar crește capacitățile de stocare a datelor, dar ambele straturi ar exista independent, ajutând în procese precum manipularea și accesul la date.

Fiecare strat granular va avea propriile sale limitări de temperatură (punctul în care stratul trece de la proprietățile feromagnetice la paramagnetism), acest detaliu folosind la activarea selectivă a unui strat sau altul, pentru operațiuni de scriere/citire a datelor.

Apelând la aceste inovații, cercetătorii cred că pot obține până la 120 TB capacitate de stocare pe un HDD cu 10 platane. Spre comparație, un astfel de HDD din generația actuală se oprește undeva la 22TB capacitate de stocare.

Aducând umilul HDD în era „big data”, producătorii de hard disk-uri ar putea adresa în mod economic nevoia stocării unor cantități tot mai vaste de date pentru antrenarea modelelor LLM folosite de AI.

Totuși, soluția propusă nu rezolvă o altă limitare majoră a HDD-urilor, anume timpul de acces la datele respective. Prin urmare, soluția definitivă pentru sisteme de stocare cloud nu poate fi decât un aranjament hibrid între soluții de stocare Flash și hard disk-uri de mare capacitate, cele din urmă deservind în primul rând sarcini de arhivare ”cold storage”, pe termen ceva mai lung.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button