TECHPC

Omorâm anual milioane de HDD-uri în numele siguranței, dar o facem degeaba!

În momentul în care o companie își închide ușile, ori vechile stații de lucru sunt înlocuite cu unele mai noi, adesea HDD-urile care adăposteau până deunăzi date importante ajung să fie distruse. Este o procedură standard, iar pentru o firmă, un preț neglijabil pentru siguranța datelor… sau cel puțin asta credeam până nu de mult. Doar că distrugerea de hard disk-uri nu este nici atât de safe pe cât sună și contibuie activ la producția de e-waste.

Conform celor de la BBC, există o mișcare intitulată CDI (Circular Drive Inițiative) care susține reciclarea acestor medii de stocare în defavoarea distrugerii. Și ca să nu credeți că este vorba despre un grup de activiști care fac gălăgie online, trebuie să știți că din această mișcare fac parte companii precum Seagate, Western Digital și Micron. Acestea susțin că ștergerea permanentă a datelor importante și reutilizarea acestor HDD-uri ar reduce serios cantitățile de deșeuri care rezultă din distrugerea hardurilor.

Distrugerea HDD-urilor nu este o metodă de protecție 100% sigură

Deși mulți oameni cred că distrugerea completă a unui HDD este o soluție care nu poate da greș, realitatea este diferită. Cu echipamentul și cunoștințele necesare, un singur om ar putea recupera date și de pe o fâșie de 3mm din platanul unui hard. Chiar dacă nu ar avea acces la cine știe ce date, mi-e greu să cred că cineva ar recupera doar o frimitura de hard-disk. Și culmea, că există și alternative, iar acestea au fost aprobate de IEEE Standards Association.

Cea mai sigură metodă este „purging” și implică rescrierea tuturor datelor. Aceasta durează mult, dar la final știi cu certitudine că nici măcar tu nu îți vei mai putea vedea vreodată datele care s-au ascuns până nu de mult pe acel HDD. Altă soluție este o curățare criptografică, o metodă mai scurtă ca durată, dar mai complicată. Aceasta implică ștergerea cheii de criptare, astfel datele de pe hard vor fi de nerecunoscut și pentru un specialist în domeniu.

Să sperăm că odată cu adopția noilor metode de curățare a HDD-urilor vom vedea mai puține astfel de componente distruse. Companii precum Seagate se oferă chiar să colecteze hard-uri vechi pentru a refolosi componente de pe acestea, iar o chestie pe care nu o înțeleg mulți este că tot acest e-waste poate servi drept o sursă importantă de materiale rare. Până la urmă, aurul, curpul și alte metale care sunt folosite în componente electronice, rezistă în timp și așteaptă recoltarea.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button