La fel cum se întâmplă deja de mulți ani cu parolele salvate, colecția de passkey-uri va putea fi sincronizată și cu alte dispozitive autentificate folosind același cont Google, inclusiv cele care folosesc alt sistem de operare.
Spre exemplu, dacă ai creat un passkey pe Android, îl vei putea folosi fără probleme și cu PC-ul Windows, sau pe iPhone.
Reamintim că Passkey este tehnologia creată pentru a înlocui clasicele parole, folosind un mecanism care pune mai mult accent pe folosirea cheilor criptografice și mai puțin pe coduri alfanumerice ușor de memorat sau de spart. De asemenea, poți folosi passkey-uri ca alternativă la schemele de autentificare în doi pași, bazate pe introducerea parolei urmată de un cod generat într-o aplicație precum Google Authenticator.
Modalitate sigură și convenabilă de a te conecta în aplicații sau pe web site-uri, tehnologia passkey poate fi ușor combinată cu un sistem de autentificare biometrică, precum amprentele digitale, recunoașterea feței sau blocarea ecranului, eliminând nevoia de parole.
Sincronizare passkey pe dispozitive multiple
Până acum, passkey-urile puteau fi salvate doar în Google Password Manager pe Android și sincronizate cu alte dispozitive bazate pe această platformă. În timp ce utilizatorii le puteau accesa pe alte dispozitive, ei trebuiau să scaneze un cod QR de pe dispozitivul cu Android, operațiune destul de incomodă ce descuraja adoptarea passkey la scară largă.
Cu noua actualizare, odată ce o cheie de acces este salvată aceasta se va sincroniza automat pe toate dispozitivele, făcând conectarea la fel de ușoară ca și scanarea amprentei.
Crearea și accesarea passkey-urilor salvate
Pentru a crea sau folosi cheile de acces administrate cu Google Password Manager va trebui să setezi mai întâi un cod PIN, acesta urmând să-ți fie cerut pe dispozitivele cu care vrei să te conectezi. Acest PIN adaugă un plus de securitate, asigurând că persoane neautorizate nu pot folosi passkey-urile salvate de tine și totodată că acestea rămân criptate și inaccesibile, chiar și pentru Google. Pentru și mai multă securitate, poți seta un cod alfanumeric ca alternativă la codul PIN de 6 cifre, accesând opțiunile disponibile la secțiunea PIN options.
Integrat cu browser-ul Chrome, suportul passkey poate fi folosit deja pentru autentificare pe platformele Google, Amazon, PayPal și WhatsApp, fiind de așteptat ca acoperirea să crească în perioada următoare la majoritatea serviciilor web care necesită autentificare.
Bine de știut, nu ai nevoie să descarci sau să instalezi aplicații separate pentru a folosi passkey-uri. Google Password Manager poate fi accesat de pe dispozitive Windows, macOS, Linux și Android. Suportul ChromeOS este momentan la stadiul de testare beta, iar compatibilitatea iOS urmează să fie anunțată în curând.